Seful statului considera ca a trimis la reexaminare o noua lege, in timp ce alesii sustin contrariul
Presedintele a decis ieri sa ceara reexaminarea modificarii Legii referendumului, fapt ce a provocat dispute de ordin juridic. Este vorba despre amendamentul "Nicolicea", conform caruia nu se pot face alegeri europarlamentare si referendum in aceeasi zi. In timp ce unii parlamentari sustin ca Basescu a mai cerut o data reexaminarea acestei legi si, conform Constitutiei, nu o poate face si a doua oara, seful statului spune ca este o lege noua. Consiliul Legislativ, sesizat de conducerea Camerei, va decide astazi daca presedintele nu a promulgat respectiva lege in termenul prevazut. Tot astazi se pronunta si Curtea Constitutionala, sesizata de PRM, asupra faptului ca seful statului nu a precizat o data si a dat un termen pentru convocarea referendumului. In acest timp, premierul asigura ca alegerile pentru PE si referendumul din 25 noiembrie vor incepe si se vor termina la aceeasi ora.

Traian Basescu invoca faptul ca, pe acest subiect, s-a pronuntat Curtea Constitutionala prin Decizia nr.355/4 aprilie 2007. Membrii Curtii au sustinut ca "toate prevederile Legii pentru modificarea si completarea Legii nr.3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului sunt neconstitutionale". "Desi in art. 147 alin.(2) din Constitutie se vorbeste despre obligatia Parlamentului de a reexamina dispozitiile declarate neconstitutionale pentru punerea lor de acord cu Decizia Curtii Constitutionale, Parlamentul a adoptat o noua propunere legislativa de completare a art. 5 din Legea nr.3/2000 avand in vedere ca nu avea cum sa puna legea de acord cu Decizia Curtii Constitutionale, intrucat intreaga lege a fost declarata de catre Curte neconstitutionala. Astfel, Parlamentul a transmis spre promulgare o alta lege pentru completarea art. 5 din Legea nr.3/2000 decat cea care a fost initial declarata neconstitutionala", isi explica Basescu demersul. In opinia sa, dispozitiile noii legi trimise spre promulgare constituie o incalcare a Constitutiei si o nerespectare a Deciziilor Curtii Constitutionale prin care s-a stabilit ca orice limitare a prerogativelor constitutionale ale Presedintelui in materia consultarii prin referendum a poporului este neconstitutionala.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.