Deasupra oricaror legi si doar in virtutea faptului ca se crede reprezentativa pentru opinia publica din Romania, o mana de ONG-uri stranse sub palaria Coalitiei pentru Parlament Curat reinvie dupa trei ani si imparte verdicte: cine are dreptul si cine nu sa candideze pentru Parlamentul European.
Inaintea alegerilor generale din 2004 aparea sub titulatura Coalitia pentru un Parlament Curat (CPC) un conglomerat de ONG-uri care isi propunea cu de la sine putere sa arate romanilor cine merita sau nu sa intre in forul legislativ al tarii, in baza unor criterii prestabilite. Aceste criterii erau: realizarea de profit necuvenit, ca urmare a unui conflict de interese, cat timp persoana a detinut functii publice; persoana se afla in anchete de coruptie, deturnare de fonduri, frauda; persoana se afla deja in al treilea partid politic sau, mai mult, in urma unor mutari repetate in cautare de avantaje personale, fara ca partidele anterioare sa se fi desfiintat, fuzionat cu cel actual sau sa isi fi schimbat orientarea politica in mod radical, fara acordul candidatului; persoana a colaborat ca agent sau informator cu Securitatea; persoana se afla sau s-a aflat in incompatibilitate cu o functie publica pe care a detinut-o; persoana este detinatoarea unei averi disproportionate fata de sursele sale declarate de venit; persoanele ar intra intr-o forma sau alta sub incidenta proiectului de lege a lustratiei.

In baza acestor criterii, Coalitia a intocmit atunci liste care includeau 95 de candidati de la PSD+PUR, noua de la Alianta D.A., 46 de la PRM si trei de la UDMR. Rezultatul? 104 din cei aratati cu degetul de CPC au intrat in Parlament, deci au fost validati prin votul popular, iar 98 nu au reusit sa treaca acest test, fiind retrasi de pe liste de propriile partide. Raportarile Coalitiei efectuate inainte de alegeri au fost criticate, o serie din informatiile publicate fiind partizane. Un exemplu concret este Mona Musca. Ea a candidat si a fost aleasa deputat pe listele Aliantei D.A. in urma verificarii, CNSAS i-a dat Monei Musca verdict de politie politica, verdict in urma caruia aceasta s-a retras din Parlament si din viata politica.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.