Fostul ministru de externe se declara gata sa contribuie la un proiect de reconstructie a gruparii liberale si afirma ca peisajul politic se va schimba radical dupa europarlamentare.

Fostul ministru de externe Mihai-Razvan Ungureanu este reprezentant special al Romaniei la Initiativa de Cooperare in Sud-Estul Europei (SECI), cu sediul la Viena. Membru al PNL din 2004, a iesit din prim-planul vietii politice, odata cu demisia sa in MAE. Conducerea PNL a dorit sa-l inscrie in fruntea listei de candidati pentru alegerile europarlamentare, insa a refuzat.

Mihai-Razvan Ungureanu a demisionat la 4 februarie 2007, la cererea premierului Tariceanu, in urma retinerii a doi muncitori romani la o baza militara americana din Irak. Cei doi fusesera acuzati de spionaj, iar premierul s-a declarat nemultumit ca a aflat acest lucru din presa, in timp ce presedintele Basescu fusese informat, imediat dupa arestare. Desi functia actuala nu-i mai permite sa fie membru de partid, Mihai-Razvan Ungureanu ramane interesat de politica de la Bucuresti.


Domnule Ungureanu, de ce nu ati acceptat sa candidati pe listele PNL la europarlamentare?

E foarte onorant faptul ca mi s-a propus sa candidez. in discutiile pe care le-am avut cu presedintele partidului, la inceputul lunii februarie, discutii premergatoare deciziei mele de a parasi Ministerul Afacerilor Externe, s-a vehiculat ideea acestei candidaturi.

Oferta a fost reala. Va marturisesc ca nu eram deloc departe de a croi planuri de campanie, in cazul in care alegerile europarlamentare ar fi avut loc in primavara, asa cum fusese programat initial. Apoi, agenda mea s-a schimbat. Am ratiuni si de ordin personal, dar si altele care m-au indemnat sa fiu retinut fata de aceasta optiune.

Cum ar fi...?

Cred ca este mai multa nevoie de mine aici.

Ce parere aveti despre lista PNL la europarlamentare?

Lista PNL are o persoana in a carei inteligenta juridica trebuie sa credem, este vorba de doamna Renate Weber. Dumneaei si domnul Daniel Daianu sunt si persoane cu indiscutabila capacitate intelectuala. in formula actuala, lista e bine ponderata.

Simtiti ca partidul este in dificultate la ora actuala?

Nu as spune. PNL are o baza electorala fixa. Tot ceea ce vine peste acest nucleu dur al electoratului liberal constituie un premiu binemeritat. Ce mi-as fi dorit de la PNL in momentul in care faceam parte din conducerea partidului ar fi fost o mult mai mare atentie fata de acele segmente de electorat care in mod traditional erau apropiate de liberalism si de expresia lui institutionala: profesiile liberale traditionale, mediul academic, profesorii, medicii.

Credeti ca PNL mai are resurse de a mentine un sprijin parlamentar pentru Guvernul Tariceanu II?

Eu cred ca PNL este in cautarea unei variante stabile de guvernare, cat de cat durabila. PNL este dator sa o construiasca inainte de votarea bugetului. Cred ca poate fi construita transparent, in masura in care transparenta inseamna asociere reala, credibila si onesta. Bugetul este de departe piatra de incercare a coerentei PNL.

Nu poti sa-ti imaginezi anul acesta fara un buget. Pe buna dreptate, primul-ministru leaga succesul parlamentar al votarii bugetului de insasi existenta guvernului.

Credeti ca, daca bugetul pica in parlament, guvernul trebuie sa-si dea demisia?

In mod formal nu. Dar totul porneste de la constatarea unei incapacitati.

A facut bine Partidul National Liberal ca s-a mentinut, cu orice pret, la guvernare, chiar lasand impresia ca se agata de putere?

Nu cred ca exista partid care sa nu mizeze pe putere. Sigur ca vorbim de onoare personala si putem sa aducem tot felul de argumente etice in joc. Partidele de aceea sunt create: vor sa ajunga la putere. Dar as prefera sa va raspund mai detaliat la intrebare dupa alegerile din 2008. Pentru ca se vor schimba destul de multe. Rezultatele de la europarlamentare vor genera miscari in toate partidele aflate in pozitiile urmatoare pozitiei intai. De la migratii de primari si pana la schimbari radicale de discurs politic si de aliante.

Credeti ca in PNL se poate genera o schimbare interna?

Depinde de capacitatea creativa a echipei de conducere. si mai depinde de ce vrei sa fii. Poti sa fii vultur sau vrabie. Aici este optiunea strategica.

I-ar face bine PNL-ului un stagiu in opozitie?

Uneori aveam senzatia ca PNL-ul era la putere si in acelasi timp nu reusea sa paraseasca reflexul opozitiei. Eu insa mai descifrez un sens in intrebarea dumneavoastra. O perioada de opozitie clarifica ceva? S-ar putea. Exista si o maturitate politica apta sa se dezvolte si in asemenea circumstante.

Cu trei ministri anche­tati pentru coruptie mai este indicat sa ramai la putere si sa pretinzi puterea inca patru ani de zile?

Evident ca este un handicap. Dar nu va pot da eu raspunsul pe care ar trebui sa-l dea presedintele partidului sau structura de conducere a partidului.


V-ati mai implica in reluarea proiectului de schimbare a Partidului National Liberal, prezentat la congresul din mai?

In cazul in care as avea cu cine, da. Eu sunt oricum recunoscator celor care in 13 mai 2007 au considerat ca ii pot reprezenta si mi-au oferit voturile lor. Nu am cum sa-i uit si stiu foarte bine ca in alte imprejurari numarul lor ar fi mai mare.Eu sunt oricum recunoscator celor care in 13 mai 2007 au considerat ca ii pot reprezenta
si mi-au oferit voturile lor .

„Marii criminali internationali nu se mai afla in Balcani, ci s-au mutat pe Coasta de Azur sau la Londra"

Sunt cunoscute problemele create de infractionalitatea romaneasca transfrontaliera. Dumneavoastra, ca reprezentant al Romaniei la SECI, sunteti implicat in lupta impotriva acestui fenomen. Diminuarea controalelor la frontiera, odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, v-a ingreunat cumva activitatea, v-a creat probleme suplimentare?

Asa s-ar putea gandi la prima vedere. Pe de alta parte, ar trebui sa tinem cont de gradul mult mai ridicat de profesionalism al celor care supravegheaza imigratia transfrontaliera in statele deja membre Uniunii Europene, cazul Romaniei si al Bulgariei. Saltul de competenta este remarcabil.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.