Adunati, candidatii pentru Parlament pot umple un stadion marisor, de echipa care evolueaza in prima divizie fotbalistica. Din numarul total, de 13.678 de oameni, 12 sunt independenti, iar restul - aruncati in batalia electorala de cele 24 de partide, formatiuni politice si aliante, legal inregistrate, si de cele 28 de organizatii apartinand minoritatilor nationale.

La Senat, unde listele partidelor, insumate cu a UDMR si cu cei doi independenti, dau o participare de 3.681 de cetateni, rata de concurenta este de aproximativ 27 de pentru unul din cele 137 de fotolii parlamentare. Pentru demnitatea deputateasca, se lupta, in total, 9.907 candidati. 6.714 concureaza pentru cele 314 mandate stabilite conform normei de reprezentare (un deputat la 70.000 de locuitori, fata de un senator la 160.000 de locuitori), cu rata a concurentei de 21 pe un loc.

Pe cele maximum 18 mandate de deputat, rezervate, potrivit Constitutiei si Legii electorale, minoritatilor nationale, se inghesuie 3.283 de oameni, foarte multi cu nume neaos-romanesti. Aici, concurenta este uriasa - 182 de candidati pe un loc. Dupa cum se stie, cea mai slaba (numeric) batalie electorala este la Presedintie, unde pentru un "tron" se lupta 12 candidati.
CNSAS a depistat candidatii securisti, multi cunoscuti de la alegerile trecute

Primele verificari efectuate de CNSAS in privinta eventualei colaborari cu Securitatea a candidatilor pentru alegerile parlamentare si prezidentiale arata ca nici unul dintre cei 12 inscrisi in cursa pentru Cotroceni nu a desfasurat activitati de politie politica, iar dintre candidatii pentru Parlament ai principalelor formatiuni, opt au colaborat cu politia politica a regimului comunist. Francisc Barany, UDMR (securistul de serviciu al formatiunii maghiare), Boncica Dumitru, Gaina Constantin, Hanganu Nicu, Parvulescu Stelian, toti patru de la PRM, Plesu Constantin si Radu Octavian, ambii de la Alianta D.A. si Tcaciuc Stefan, Uniunea Ucrainenilor, au fost identificati de CNSAS drept colaboratori ai Securitatii.

Alti doi candidati PRM, Ilie Merce si Frantu Ion, au activat ca ofiteri ai Securitatii. Trecutul de ofiter al lui Ilie Merce nu mai era un secret de multa vreme. Conform legii, CNSAS verifica dosarele tuturor candidatilor. Numele persoanelor care au colaborat sau au activat ca agenti ai Securitatii sunt date publicitatii, dar asta nu implica retragerea dreptului de a mai candida.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.