Batalia pentru europarlamentare a inceput. Partidele s-au aliniat la start si au depus listele la Biroul Electoral Central.

Inscrierile pentru competitia electorala din noiembrie au inceput pe 24 septembrie, iar pana ieri dimineata, depusesera listele Partidul National Taranesc Crestin Democrat, Partidul Liberal Democrat, Partidul National Liberal, Partidul Democrat, Partidul Verde, Partidul Noua Generatie - Crestin Democrat si au fost inregistrate trei candidaturi independente. Este vorba de episcopul Laszlo Tokes, Doina Elena Noghin si Cornel Cernovschi. Gheorghe Florea, presedintele Biroului Electoral Central, a declarat ieri ca a fost vorba doar de o depunere fizica a dosarelor, analiza acestora urmand sa se faca astazi, iar dupa evaluare se va da o hotarare de validare a candidaturilor. Urmeaza o perioada de contestatii, dupa solutionarea carora se va da publicitatii lista definitiva a celor care vor intra in cursa pentru Parlamentul European, in maximum doua saptamani, adica pana la jumatatea lunii octombrie. Biroul Electoral Central organizat cu ocazia alegerilor reprezentantilor Romaniei in Parlamentul European are in componenta 15 membri. Presedinte al BEC este judecatorul Gheorghe Florea iar loctiitor - judecator Maura Olaru. Ceilalti judecatori membri ai BEC sunt Lavinia Curelea, Gheorghita Lutac si Carmen Sirbu. Formatiunile politice sunt reprezentate de Anghel Stanciu - PSD, Ioan Ghise - PNL, Cristian Ene - PD, Gheorghe Funar - PRM, Szekely Levente Csaba - UDMR, Luminita Motoc - PC, Tamara Baicu - Grupul parlamentar al minoritatilor nationale din Camera Deputatilor. De asemenea, din BEC fac parte presedintele Autoritatii Electorale Permanente, Octavian Opris, si vicepresedintii AEP Ana-Maria Patru si Marian Muhulet.

PRM mentine actualii europarlamentari pe lista

Presedintele Partidului Romania Mare, Corneliu Vadim Tudor, a declarat, marti, ca asteapta de la viitorii deputati europeni din partea PRM, “sa apere interesul national, sa se asigure ca vor veni fonduri - cele circa 30 de miliarde de euro - iar noi aici ne vom asigura ca sunt bine dirijate”. Din punctul sau de vedere, “e foarte greu sa te afirmi in Parlamentul European, unde ai dreptul doar la un minut sa vorbesti in plen, asa ca minuni peste noapte nu se vor face”. Presedintele PRM a mentionat ca nu a avut motive sa-i schimbe pe actualii membri ai Parlamentului European din partea partidului sau, pentru ca le apreciaza munca, in conditiile in care “acolo nu se poate face mai mult”. Pentru apropiata campanie electorala, PRM a ales sloganul “Romania Mare intr-o Europa Unita”. Biroul Permanent al PRM l-a desemnat pe Gheorghe Funar, secretar general al partidului, ca reprezentant in Biroul Electoral Central.

Seful campaniei electorale va fi senatorul PRM de Timis, Valentin Dinescu, presedintele Comisiei economice a Senatului. Corneliu Vadim Tudor a mai spus ca PRM nu va duce o campanie electorala agresiva, ci una pozitiva, in centrul careia va pune valorile europene. “Ce e bun pentru Europa, va fi bun si pentru Romania”, a explicat el. Referitor la fondurile pentru campania electorala, a spus ca partidul sau dispune de foarte putini bani. “Si la campaniile electorale anterioare, PRM a avut foarte putini bani”, a subliniat senatorul Vadim Tudor. Partidul Romania Mare ii mentine pe lista de candidati pentru alegerile europene pe actualii membri ai Parlamentului European, in virtutea principiului “Echipa castigatoare nu se schimba”, a mai spus liderul PRM. Astfel, primii cinci candidati PRM sunt senatorul de Bucuresti Eugen Mihaescu, deputatul de Braila Daniela Buruiana-Aprodu, deputatul de Gorj Petre Popeanga, senatorul de Neamt Viorica Moisuc si deputatul de Brasov Cristian Stanescu.

PD mizeaza pe 10 locuri

Partidul Democrat si-a depus, marti, la Biroul Electoral Central, lista completa de candidati pentru alegerile europarlamentare. Lista PD contine in proportie de 60% tineri sub 35 de ani, dar si nume care au o voce autorizata in politica romaneasca si experienta europarlamentara, declara, luni, presedintele PD, Emil Boc. Printre persoanele propuse de democrati se numara Sorin Frunzaverde, Roberta Anastase, Petru Filip, Monica Iacob Ridzi, Marian-Jean Marinescu, Maria Petre, Rares Niculescu, Marian Zlotea, Sebastian Bodu. Potrivit procentelor avansate de liderul democratilor, PD mizeaza pe mai mult de zece europarlamentari.

PNL viseaza frumos

O delegatie liberala, formata din vicepresedintele PNL si directorul de campanie electorala Crin Antonescu, secretarul executiv al PNL, Dan Motreanu, senatorul George Scutaru si candidata la europarlamentare Renate Weber, a depus marti, la sediul Biroului Electoral Central, lista cu candidatii Partidului National Liberal pentru Parlamentul European. Vicepresedintele PNL Crin Antonescu si-a exprimat, cu acest prilej, convingerea ca liberalii vor face fata cu succes si unui test electoral pe teme europene. “PNL este pregatit pentru aceasta intalnire cu electoratul si cu Europa. Este pregatit pentru ca are, ca partid, o experienta si realizari incontestabile in procesul de integrare in UE. Este pregatit pentru ca are un program si idei clare pentru Romania in UE si este pregatit pentru ca are o lista pe care noi o consideram si valoroasa si echilibrata”, a declarat Antonescu.

El a amintit ca pe lista liberalilor se regasesc personalitati provenite din randurile societatii civile precum Renate Weber si Daniel Daianu, europarlamentari cu experienta precum Adina Valean si Cristian Busoi, dar si tineri care au confirmat in PNL - si liberalii spera sa o confirme si in PE - precum Ramona Manescu, Csibi Magor sau Stejarel Olaru. “Speram ca in aceasta campanie va prevala dezbaterea despre temele europene si despre cei mai nimeriti oameni care sa ne reprezinte acolo, si nu despre intrigile politicii interne, pentru care am avut si, din nefericire, vom mai avea timp destul dupa aceea”, a mai spus vicepresedintele PNL.

PSD, cu Corlatean in frunte

Nici social-democratii nu au intarziat cu depunerea candidaturii. Lista PSD pentru Parlamentul European este deschisa de secretarul general al partidului, Titus Corlatean, acesta fiind urmat de Adrian Severin. “Imi voi face datoria serios in Parlamentul European, dar nu imi voi neglija nici functia pe care o detin in partid. Sper ca, impreuna cu echipa, sa avem o prestatie buna si sa obtinem un scor bun”, a declarat Titus Corlatean. Aspiranti la fotoliul de europarlamentar din partea PSD sunt si Rovana Plumb, Daciana Sarbu, Dan Mihalache sau Serban Valeca. Vicepresedintele social-democrat Liviu Dragnea a declarat, la iesirea de la Biroul Electoral Central, ca PSD nu doreste o campanie agresiva si va incerca sa evite capcanele care ar putea aparea in lupta electorala. “Vrem sa explicam oamenilor ce inseamna cu adevarat Parlamentul European. Noi nu vrem sa mintim in campania electorala pentru ca romanii pot fi convinsi cu programe concrete”, a aratat Dragnea, adaugand ca europarlamentarii PSD se vor implica, la Bruxelles, in proiecte serioase, “pentru a le fi romanilor mai bine”.

UDMR doreste o campanie constructiva

Si Uniunea Democrata Maghiara din Romania a depus ieri, la Biroul Electoral Central (BEC), lista cu candidatii pentru alegerile europarlamentare. Primele locuri pe lista UDMR pentru Parlamentul European sunt detinute de senatorul Gyorgy Frunda, senatorul Csaba Sogor si ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Iuliu Winkler. Prezent la inregistrarea dosarelor, presedintele UDMR, Marko Bela, a declarat ca, prin depunerea listelor, Uniunea “doreste o performanta pentru Parlamentul European si o activitate intensa si benefica, atat spre folosul comunitatii maghiare, dar si al intregii societati, si asta pentru ca pe lista figureaza nume de oameni care au experienta in ceea ce priveste reprezentarea Romaniei pe plan extern”. UDMR urmareste ca la alegerile europarlamentare sa obtina peste 5%, adica cel putin doi europarlamentari. “Daca vom reusi o mobilizare exemplara, nu este exclus sa avem chiar trei europarlamentari”, a adaugat presedintele UDMR. Refuzul lui Laszlo Tokes de a candida pe listele UDMR nu i-a lasat fara reactie pe liderii UDMR.

Acestia spun ca este greu ca un candidat independent sa intre in Parlamentul European, adica sa obtina 3%. Totodata liderii maghiari si-au exprimat speranta ca va fi o competitie justa, reala, bazata pe programe.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.