PSD, partid de opozitie cu cea mai mare pondere parlamentara ar fi trebuit dupa 2004 sa critice constructiv in Parlament masurile luate de Executiv, sa sanctioneze si sa semnaleze derapajele, abuzurile, neimplinirile Puterii si sa ofere spre alternativa un program mai bun prin care sa convinga alegatorii sa voteze schimbarea.

Pe langa aceste elemente, PSD ar fi trebuit sa initieze dialoguri pe diverse teme de interes public, cu solutii concrete de perspectiva, sa revitalizeze relatia sa cu electoratul, cat si dezbaterea ideilor de stanga. Prea putin din aceste lucruri s-au intamplat. Partidul condus de Mircea Geoana nu s-a mai raportat la realitate, ci la razboiul dintre Palate, avand mereu o pozitie oscilanta, conjuncturala, ineficienta din punct de vedere electoral. Fara o conducere vizionara si ferma, PSD a pierdut ritmul si nu a aratat mai nimic. Doar ca se complace in a avea o atitudine incoerenta , taxata foarte usor de adevaratii vinovati ai blocajului politic. Problemele, mascate multa vreme, au rabufnit in contextul unei prestatii dezamagitoare a celui ce conduce de peste doi ani partidul. Esecul de la Referendum si disensiunile fata de depunerea motiunii s-au repercutat asupra partidului, unul dintre aceste efecte fiind si listele pentru PE.

Deputatul PSD Radu Pogdoreanu este cel de-al treilea social-democrat care s-a retras de pe lista candidatilor partidului pentru europarlamentare, dupa ce initial si-au anuntat retragerea deputatii Vasile Puscas si Victor Ponta. Europarlamentarul PSD l-a ironizat pe liderul PSD, Mircea Geoana, printr-o scrisoare in care a aratat, intre altele, ca locul 14 pe care il ocupa pe lista are “caracteristici strategice importante” si, daca acesta ar reveni unui membru marcant al conducerii PSD, poate chiar lui Mircea Geoana, “ar putea oferi noului nominalizat posibilitatea nu numai sa traga lista, dar chiar sa o si impinga”. “Urmand exemplul colegului meu Vasile Puscas, am decis sa ma retrag pentru principalul motiv ca nu exista o strategie a partidului pentru alegerile europarlamentare si imi este greu sa fac parte dintr-o echipa alaturi de care sa nu inteleg ceea ce am de facut. Sunt convins ca se vor gasi oameni mai potriviti pentru Parlamentul European, cu mai multa experienta. Experienta noastra probabil ca nu mai foloseste”, a declarat Radu Podgoreanu.

Ruleta motiunii

Motiunea de cenzura a PSD intitulata “1000 de zile de haos - Sfarsitul guvernarii de dreapta” va fi citita maine in prezenta ministrilor Cabinetului Tariceanu, urmand a fi dezbatuta si votata pe 3 octombrie. In ciuda initiativei PD care a depus un proiect de lege pentru modificarea regulamentului astfel incat votul sa fie la vedere, dezbaterea documentului va avea parte de vot secret cu bile. La nivel declarativ, democratii si peledistii sustin motiunea PSD. Cele trei formatiuni intrunesc 248 de parlamentari, un numar care ar duce la trecerea documentului de Parlament. Pentru ca actualul Guvern sa pice, sunt necesare 232 de voturi. Teoretic, numarul parlamentarilor PSD, PD si PLD asigura debarcarea lui Tariceanu, dar practic este greu de crezut ca va exista o mobilizare exemplara pentru trecerea motiunii, existand destule antecedente in acest sens. Pe langa cele doua partide care fac parte din Execuitv, PNL si UDMR, atat PC cat si PRM au anuntat ca nu vor vota documentul. Daca textul este votat, Guvernul cade si urmeaza consultari ale partidelor cu seful statului, pentru desemnarea unui nou premier. Acesta va trebui sa formeze un nou Cabinet in 10 zile. Pentru a fi instalat, este nevoie de votul majoritatii parlamentarilor. Unii parlamentari social-democrati nu au semnat motiunea, iar o parte din cei care au facut-o sugereaza ca acest fapt nu include implicit si votarea ei. “Am semnat motiunea pentru ca cuprinde lucruri adevarate. Dar una e semnarea, alta e votarea”, a declarat Razvan Theodorescu, senator PSD. Pe de alta parte, rezervele unor social-democrati tin de lipsa unei strategii post-motiune.

Liderul Mircea Geoana, a evitat sa explice concret ce va urma pentru PSD in caz ca documentul va trece de Parlament. Adrian Nastase, ca si Ion Iliescu, a atras atentia asupra acestui aspect. “Imi pastrez punctul de vedere legat de aceasta actiune. Am unele rezerve atata vreme cat n-am reusit sa inteleg ce va urma, dar consider ca cei care au conducerea partidului isi vor asuma responsabilitatea pentru acest demers”. In ceea ce priveste sansele ca motiunea de cenzura sa treaca scepticismul domina partidele politice, cu exceptia PSD sau mai bine zis a conducerii centrale. “Consider ca foarte putini parlamentari vor dori organizarea alegerilor anticipate, nefiind dispusi astfel sa renunte la un an si jumatate din mandate, in care s-ar putea bucura de secretare, sume forfetare sau masini”, a spus reprezentantul PC, Bogdan Ciuca. Ludovic Orban, vicepresedinte PNL, a afirmat ca procentual 80% nu trece, 20% trece. Dincolo de declaratii, de jocuri politice si interese, saptamana care se anunta devine una foarte importanta atat pentru Cabinetul ariceanu, dar mai ales pentru PSD.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.