„...S-a format, din pacate, in ultimii ani, o clasa de tineri politicieni care au invatat de la mai varstnicii lor colegi in special lucrurile bune ale politicii, dar au existat si sincope pe parcurs. Si daca ar fi sa-l contest pentru ceva pe premierul Tariceanu este pentru ca si-a batut joc, poate inconstient, ingropand ideea de tineri politici. Cum? Foarte simplu. A adus in functii de ministri oameni care nu au nicio legatura cu politica si care, desi sunt tineri, sunt niste simpli executanti ai ordinelor unor oameni mai in varsta si mai invechiti in rele. Ori, eu vreau sa trecem cat mai repede peste acest cosmar numit tineri ministri in Cabinetul Tariceanu, care nu are nicio legatura cu notiunea de reforma a clasei politice. Pana la urma, daca va uitati la tinerii actuali ministri, veti vedea ca sunt mult mai incompetenti decat colegii lor mai in varsta. Si, cu tot regretul, asta nu este o caracteristica a tinerilor. Este un episod trist, o sincopa in ideea de a imbunatati clasa politica prin tineri. Adevaratii tineri politicieni si ii enumar aici, printre altii, pe Cozmin Gusa, Bogdan Olteanu, Dan Motreanu, Cristian Boureanu si Titus Corlatean, sunt oameni care nu depind de politica. S-au afirmat in alte domenii, fiind remarcati ca foarte, foarte buni...”.Interviul cu vicepresedintele PSD, Victor

Domnule Ponta, cum apreciaza un tanar politician evolutia societatii romanesti in special si a clasei politice in general, in aceasta zbuciumata perioada post-decembrista?

Am considerat si consider si acum ca, din pacate, clasa politica nu a tinut pasul cu restul societatii romanesti. In acesti 18 ani, Romania s-a schimbat foarte mult din punct de vedere al economiei, al educatiei, a tot ce inseamna zona privata. Clasa politica a ramas foarte in urma, undeva la nivelul anilor 1990-1995 si tocmai din aceasta cauza functioneaza ca o frana pentru restul societatii.

Cum vedeti Romania peste 10 sau 20 de ani? Cum vedeti Romania de maine?

Este tara mea si nu pot sa-mi doresc pentru ea decat tot binele din lume. De altfel, faptul ca suntem in Uniunea Europeana, faptul ca restul domeniilor sociale evolueza chiar daca noi politicienii nu lucram intotdeauna in interesul acestora, ma face sa fiu optimist. Eu cred ca Romania va fi o tara cu care ne putem mandri, insa, din nefericire, intotdeauna, la noi, raul va veni din interior si niciodata din afara.

Cat de mare nevoie are actuala clasa politica de o reforma reala?

E un lucru necesar. Pana la urma si politica este la fel ca orice serviciu social si, atata timp cat oamenii carora li se adreseaza acest serviciu sunt nemultumiti, este clar ca trebuie schimbat ceva. Eu asa am vazut cat timp am fost magistrat si Justitia. Justitia este, de asemenea, un serviciu social in care oamenii platesc taxe, ca sa primeasca in schimb un serviciu de care pot fi multumiti sau nu. O situatie similara se intampla si in politica, unde, in acest moment, oamenii sunt total nemultumiti de ceea ce primesc in schimbul banilor si a efortului lor. Si, cu riscul de a ma repeta, va spun ca situatia actuala nu mai poate continua. De asemenea, nu cred ca trebuie sa existe un razboi vesnic intre generatii. Pe de alta parte, insa, fiecare generatie vine cu propria conceptie despre ceea ce avem de facut. Este adevarat ca avem ce invata de la politicienii mai experimantati, insa ar fi regretabil sa nu avem capacitatea de a invata din greselile acestora.

Este cu adevarat pregatita tanara generatie de politicieni sa preia Puterea in politica?

Haideti sa punem adevarul in drepturile sale. S-a format, din pacate, in ultimii ani, o clasa de tineri politicieni care au invatat de la mai varstnicii lor colegi in special lucrurile bune ale politicii, dar au existat si sincope pe parcurs. Si daca ar fi sa-l contest pentru ceva pe premierul Tariceanu este pentru ca si-a batut joc, poate inconstient, ingropand ideea de tineri politici. Cum? Foarte simplu. A adus in functii de ministri oameni care nu au nicio legatura cu politica si care, desi sunt tineri, sunt niste simpli executanti ai ordinelor unor oameni mai in varsta si mai invechiti in rele. Ori, eu vreau sa trecem cat mai repede peste acest cosmar numit tineri ministri in Cabinetul Tariceanu, care nu are nicio legatura cu notiunea de reforma a clasei politice. Pana la urma, daca va uitati la tinerii actuali ministri, veti vedea ca sunt mult mai incompetenti decat colegii lor mai in varsta. Si, cu tot regretul, asta nu este o caracteristica a tinerilor. Este un episod trist, o sincopa in ideea de a imbunatati clasa politica prin tineri. Tanar politician este cel care o ia treptat, trece prin toate fazele, incepand cu organizatia de tineret, apoi cu zona de Opozitie, cu cea de Putere, prin Parlament. Din pacate, in acest Guvern, toti tinerii ministri au fost numiti de premier numai pentru calitatea de a fi niste simpli executanti docili ai unor ordine necurate.

Care sunt argumentele tinerei clase politice intr-o eventuala confruntare electorala cu politicienii mai varstnici?

Vorbesc aici despre adevaratii tineri politicieni, nu de cei pusi sa execute niste ordine. Tinerii politicieni si ii enumer aici, printre altii, pe Cozmin Gusa, Bogdan Olteanu, Dan Motreanu, Cristian Boureanu si Titus Corlatean, sunt oameni care nu depind de politica. S-au afirmat in alte domenii, fiind remarcati ca foarte, foarte buni. Asta, in primul rand. In al doilea rand, acestia au trecut prin tot ceea ce inseamna pasii premergatori unei politici la nivel inalt. In al treilea rand, fiecare dintre acestia, si altii ca ei, au trecut cu brio unor competitii foarte dure existente, de altfel, in interiorul partidelor. Sunt foarte multi oameni de valoare care nu rezista acestei competitii interne si sunt inlaturati de sistem, ori, pana la urma in politica ramai doar daca esti foarte puternic si rezistent.

Cata nevoie are Romania de programe si doctrine clare si cat de pregatit este electoratul pentru a face o disociere clara intre demagogie, promisiuni electorale fara acoperire si programe viabile?

Este foarte greu in conditiile in care politica in Romania, ca si in alte tari, a devenit un spectacol mediatic. Si trebuie sa o recunoastem, oamenii iau, in mare, ceea ce li se prezinta ca fiind bun si resping ceea ce li se prezinta ca nociv. Referitor la prima parte a intrbarii, eu cred ca nu trebuie sa inventam roata. Trebuie sa ne uitam la cei care sunt inaintea noastra si daca privim spre tarile europene in care politica se face dupa niste reguli si baze normale si de aceea sustin ca si la noi ar trebui sa primeze aceleasi lucruri. De aceea, cred ca exista atat politicieni de stanga, iar eu ma consider unul dintre acestia, si politicieni de drepta, fiecare cu programul, doctrina si electoratul sau. De multe ori, din nefericire, ciulamaua existenta in politica romaneasca nu face decat rau.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.