Apropierea alegerilor europarlamentare reprezinta, pentru clasa politica, un excelent prilej de a continua scandalul si atacurile politice.

Fiecare formatiune politica, aflata atat la Putere cat si in Opozitie, doreste de prea multe ori, prin orice mijloace, sa acumuleze cat mai multe puncte electorale in perspectiva scrutinului electoral din toamna.Spre exemplu, democratii continua sa faca politica asa cum ne-au obisnuit, de altfel... Acuze peste acuze aduse intregii clase politice, incepand cu PSD si terminand cu PNL. Daca luam in calcul faptul ca in sondaje Boc si colegii sai sar de 40 la suta, profitand la maximum de popularitatea presedintelui Basescu, observam stupefiati faptul ca in Romania europeana a anului 2007, electoratul este inca subjugat de impactul mediatic pe care un om politic il are. In ciuda declaratiilor infatuate potrivit carora PD a avut, de departe, cei mai buni ministri, democratii par incapabili sa-si depaseasca umila conditie de portavoce a sefului statului. Nu a existat, si istoria politica a ultimilor ani o poate confirma cu varf si indesat, o singura luare de cuvant, un singur proiect sau initiativa legislativa, in care Emil Boc, Vasile Blaga sau Adriean Videanu sa fi avut un alt punct de vedere fata de cel al sefului statului. Un partid fara personalitate, duplicitar si galagios, cu lideri care se supun si imbratiseaza neconditionat orice fantezie politica a presedintelui Basescu, nu poate sa ramana in fruntea sondajelor pentru o perioada lunga de timp. Obiectivul PD la alegerile pentru PE este clar: castigarea acestora!

Liberalii tintesc 20 la suta din voturi

La randul lor liberalii, grav afectati de sindromul guvernarii, dar si slabiti de atacurile dure ale celor care le-au fost, pana mai ieri, colegi de Alianta, se zbat in mediocritate. Creditati cu cel mult 10 la suta din intentiile de vot ale alegatorilor, liberalii fac eforturi disperate in a incerca sa demonstreze ca guverneaza, desi se bucura de sustinerea a doar 22 la suta din Parlament. Aflati la mana PSD, care poate sa inlocuiasca actualul guvern doar printr-un simplu stranut, Tariceanu si ceilalti lideri ai PNL continua sa se amageasca cu realizari, in plan economic, cel mult mediocre. Incercarea disperata de a-si asuma beneficiile electorale ale majorarii legii pensiilor, dupa ce in prealabil s-a opus vehement acestei initiative pe motiv ca ar dinamita economia Romaniei, conduc PNL la pozitia de partid care pare a fi invatat din demagogia si populismul democratilor si care pare a se agata cu dintii de... Putere. Liberalii isi propun obtinerea a 20 la suta din voturi la europarlamentare.

PSD vrea 12 europarlamentari

Principalul partid de opozitie, PSD, pierde cel mai mult prin incapacitatea de a-si asuma, transant, statutul de partid de stanga, care promoveaza o politica clara de opozitie. Orgoliile excesive din partid arata ca social-democratii sunt mult mai agitati in Opozitie decat la Putere, in contextul in care numeroase voci din partid au sustinut, mai mult sau mai putin voalat si indiferent de consecinte, intrarea la guvernare. Prinsi la mijloc intre PNL si PD, care si-au descarcat fara menajamente cartusele intr-un PSD care nu a fost cu nimic implicat in actul guvernarii, Geoana si colegii sai au incasat in plin lovitura dupa lovitura, nereusind sa iasa din starea de incertitudine politica. Abia in ultimele luni, PSD a reusit sa inteleaga ca doar strangandu-si randurile poate conta intr-o competitie electorala pe viata si pe moarte, unde loviturile sub centura, din pacate, sunt permise si pot castiga un meci. Mai mult, decizia de a promova proiecte politice de stanga reprezinta o bila alba, care poate aduce beneficii electorale principalului partid de opozitie. PSD si-a fixat tinta la alegerile pentru PE: 12 mandate de europarlamentar din cele 35 “scoase la concurs”.

UDMR - in criza, PC - viseaza frumos

UDMR continua sa promoveze politica “mersului pe barna“ prin politica damboviteana, reusind performanta de se afla la guvernare in mai toate ecuatiile politice posibile. Dupa esecul, indirect, de la Referendum, actuala conducere a fost contestata in interiorul partidului, situatie ce a condus la renuntarea vicepremierului Marko Bela la functia detinuta in Executiv. In fata presiunilor venite din partea contestatarilor sai din partid si nu numai, si aflati in fata perspectivei sumbre de a nu mai accede in viitorul Parlament, liderii Uniunii au acceptat negocieri cu episcopul reformat Laszlo Tokes, si par dispusi sa-i ofere acestuia un loc eligibil de europarlamentar. Aflati, poate, pentru prima data in dificultate, daca luam in calcul zbuciumata perioada post-decembrista, reprezentantii Uniunii sunt decisi sa supravietuiasca politic si sa se mentina acolo unde s-au obisnuit: la borcanul plin cu miere al guvernarii. Tinta UDMR este clara: 3 mandate de europarlamentar. Conservatorii se afla, si in acest ciclu electoral, acolo unde s-au aflat de ani buni: departe de pragul Parlamentului. Obosind electoratul si mass-media printr-o avalansa de initiative si conferinte de presa, PC nu reuseste sa sara de 2 la suta din preferintele alegatorilor. Desi optimismul da de multe ori pe dinafara, conservatorii continua sa bantuie la periferia scenei politice, fiind ridiculizati de partenerii de dialog si chiar de cetateni, daca ne raportam la scorul din sondaje. Liderii PC doresc sa obtina 10 la suta la alegerile pentru PE.

PRM, cu gandul la fidelul electorat

PRM isi pastreaza electoratul fidel si in ciuda sondajelor de opinie care ii sunt - noi stim de ce - defavorizante, continua sa conteze la orice scrutin electoral. Cu un lider charismatic si care se bucura de un impact inca semnificativ in randurile electoratului, cu o organizare foarte buna in interior, cu o disciplina de partid desavarsita, PRM isi poate atinge obiectivele propuse: sase-sapte mandate de europarlamentar. Trecand la partidele neparlamentare, doar PNG -ul lui Gigi Becali si PLD-ul lui Stolojan au sanse reale de a obtine un scor satisfacator la euroalegeri si de a accede in viitorul Parlament. In rest, PNTCD, PIN ,UPSC si alte partide de buzunar vor continua sa priveasca cu jind catre partidele care conteaza cu adevarat pe scena politica romaneasca.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.