Trimisii Romaniei la Parlamentul European (PE) au intrat, de ieri, in vacanta. Pentru unii insa, cele doua luni de pauza nu inseamna decat o continuare a programului relaxat de pana acum. Asta pentru ca patru dintre cei 35 de europarlamentari delegati de Romania la PE au trecut un zero barat in dreptul activitatii parlamentare din ultima sesiune plenara, potrivit datelor aflate pe pagina oficiala a PE.

PSD primeste "coronita" la acest capitol cu trei europarlamentari care nu au avut nicio activitate in timpul sesiunii parlamentare, fie ca este vorba de declaratii, interventii in dezbateri sau initiative de rezolutii. Al patrulea europarlamentar lenes este trimis de PNL.

Europarlamentarii romani in dreptul carora au fost trecute zero activitati parlamentare, conform datelor de la Parlamentul European, sunt Rovana Plumb, Ioan Mircea Pascu, Vasile Dancu (de la grupul socialistilor europeni) si Vergil serbu, de la ALDE, grupul liberalilor. E drept, dintre cei patru, Rovana Plumb a fost trimisa doar in urma cu cateva luni la PE, unde inlocuieste un alt coleg social-democrat.

Numarul europarlamentarilor romani care au trecut aproape neobservati in timpul ultimei sesiuni a PE este ingrosat de alti noua trimisi ai nostri care nu au avut nicio interventie in timpul dezbaterilor din plen, dar si-au justificat prezenta cu cate una, doua intrebari sau declaratii scrise. si aici, "grosul" este purtat de reprezentantii PSD, membri in Parlamentul European ai grupului socialistilor europeni.

Daciana Sarbu, membru al Comisiei pentru mediu, sanatate publica si siguranta alimentara, a adresat 4 intrebari si 3 declaratii scrise, una dintre ele referitoare la distrugerea ecosistemului Deltei Dunarii prin Canalul Bastroe. Colegul sau de la PSD, Dan Mihalache, membru al Comisiei pentru libertati civile, justitie si afaceri interne, are o activitate asemanatoare, cu doua propuneri de rezolutie si o declaratie scrisa, iar unul dintre raportorii romani, pesedistul Cristian Dumitrescu, are trecuta in dreptul activitatii sale doar o declaratie scrisa. Dintre social-democratii trimisi la PE si care nu au dat batai de cap traducatorilor s-au mai remarcat Corina Cretu, cu cate o intrebare adresata si o declaratie, si Radu Podgorean, cu o propunere de rezolutie si doua declaratii scrise.

Lor li se alatura Horia Victor Toma, de la ALDE, membru in Comisia pentru piata interna si protectia consumatorilor, cu doua intrebari adresate in sedintele plenare, Radu tarle, trimis de PD, cu doua propuneri de rezolutii, si doi reprezentanti ai UDMR - Karoly Ferenc Szabo, cu o singura declaratie scrisa, si Sandor Konya-Hamar, cu doua declaratii.

Cei mai activi

La polul opus, cei mai multi europarlamentari activi in sesiunea care s-a incheiat ieri au fost reprezentantii democratilor, afiliati la grupul popularilor europeni. insa recordul pentru cele mai multe interventii in cadrul dezbaterilor plenare il detine Adriana ticau, de la PSD, vicepresedinte in Comisia pentru transport si turism. Eurodeputatul are 19 interventii si 4 intrebari adresate in Hemiciclu, majoritatea privind transporturile aviatice. Urmeaza apoi europarlamentarele PD Monica Iacob Ridzi, cu 13 interventii, 3 intrebari si 2 rezolutii, si Roberta Anastase, cu 9 interventii, o declaratie, doua propuneri si o intrebare. Cele doua au abordat teme generale, precum Tratatul Constitutional sau piata energetica europeana, relatia UE-Rusia etc.

In clasament urmeaza Adrian Severin (PSD), Petre Popeanga (PRM), cu cate sapte interventii, Adina Valean (PNL) si Marian Jan Marinescu (PD), cu cate sase interventii.

Ceilalti europarlamentari se afla la mijlocul clasamentului privind activitatea in cadrul sesiunii plenare, de la 5 interventii - Mircea Cosea - pana la doua sau chiar una - Daniela Buruiana (PRM) sau Petre Maria (PD).

Severin, cel mai nou raportor

Adrian Severin, de la grupul socialistilor europeni, a fost ales de numai doua zile raportor al Parlamentului European din partea Romaniei, insarcinat cu distribuirea mandatelor nationale. Aceasta chestiune tine de reforma institutionala a Uniunii Europene, alaturi de ponderea votului in Consiliul UE si de dimensiunea Comisiei Europene. Severin s-a alaturat astfel celor doi raportori romani ai PE - Roberta Anastase, de la PPE-DE, si Cristian Dumitrescu, tot de la socialisti.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.