Sesiunea parlamentara recent incheiata a fost, poate, cea mai agitata, daca luam in calcul perioada post-decembrista.

Foarte multe orgolii, jocuri politice, negocieri de culise, demisii si foarte putina eficienta. Nici de aceasta data, alesii nostri nu au ezitat sa 'chiuleasca pe rupte', iar realizarile au lasat de dorit. Referendumul pentru demiterea presedintelui suspendat a fost principalul cap de afis al unei sesiuni incendiare in care disputele politice au depasit de prea multe ori limitele decentei. Va prezentam in continuare declaratiile mai multor repreprezentanti ai partidelor politice care au stat pe 'baricade' in aceasta sesiune si care s-au grabit sa caracterizeze, din nou pe considerente politice si in functie de interesul de partid, intr-un mod original, realizarile sau insuccesele recent incheiatei sesiuni.

PD: 'Cea mai slaba sesiune dupa 1990'

Deputatul PD, Ioan Oltean, a declarat, ieri, pentru A.M.Press ca este extrem de dezamagit de activitatea parlamentara din sesiunea care a luat sfarsit in 28 iunie. 'Din punctul meu de vedere, am avut de-a face cu cel mai slab proces legislativ din '90 si pana astazi. Activitatea parlamentara a fost extrem de slaba: foarte putine acte normative adoptate, foarte multa superficialitate in dezbaterile din comisii si din Camere', a explicat Oltean. Deputatul democrat a tinut sa adauge ca se asteapta la o vacanta parlamentara in adevaratul sens al cuvantului 'vacanta'. 'Eu cred ca vom avea in aceasta vara foarte multa liniste si foarte multa caldura. Cred ca toata lumea isi va pregati strategia pentru toamna, care va fi, spre deosebire de vara, extrem de agitata. In opinia mea, aceasta este linistea dinaintea furtunii, a alegerilor europarlamentare', a conchis Oltean.

PSD: 'Parlamentarii au fost eficienti '

Vicepresedintele Camerei Deputatilor, pesedistul Eugen Nicolicea, este multumit de activitatea depusa de parlamentari (cu precadere de cei ai PSD!) in sesiunea care tocmai s-a incheiat. 'A fost o sesiune plina de evenimente, al carei final ' marcat de adoptarea motiunii pe agricultura prin care se va acorda sprijin pentru tarani si de votarea legii privind majorarea punctului de pensie ' se poate spune ca a fost un succes. Acest succes a fost in special al grupului parlamentar al PSD, cel mai mare grup. In general, apreciez ca procesul legislativ a aratat un Parlament eficient, daca raportam numarul de legi adoptate la timpul avut la dispozitie', a declarat pentru A.M.Press, Nicolicea. El a adaugat ca activitatea Parlamentului a fost viciata in aceasta sesiune de 'factori externi'. Concret, vicepresedintele Camerei Deputatilor a sustinut ca presedintele Traian Basescu 'a mancat' mult din timpul Parlamentului. 'Au fost pe de o parte acele mesaje prezidentiale, dar ceea ce vreau sa spun in primul rand este ca am pierdut foarte mult timp cu procesul de suspendare a presedintelui, la care seful statului ne-a obligat practic. Nu puteam sa acceptam incalcarea Constitutiei de catre domnul Basescu pentru ca, sa nu uitam, suprematia legii fundamentale este garantata', a precizat pesedistul. Altfel, acesta a sustinut ca nu crede ca in aceasta vara se va organiza vreo sesiune extraordinara.

UDMR: 'Multe proiecte nerezolvate'

Presedintele Comisiei juridice din Senat, Peter Eckstein Kovacs, a declarat ieri pentru A.M.Press, ca procesul legislativ, din sesiunea parlamentara ce tocmai s-a sfarsit, a fost unul 'zbuciumat, deosebit de dificil si cu sincope majore'. Senatorul UDMR a tinut sa isi explice punctul de vedere, spunand ca este dezamagit ca au ramas foarte multe proiecte si initiative legislative nerezolvate. 'Multe proiecte cu caracter organic nu au fost adoptate in aceasta sesiune parlamentara. De asemenea, multe proiecte legislative nu au avut nici cea mai mica sansa sa fie adoptate din lipsa de cvorum. Este foarte adevarat ca avem europarlamentari si membri ai guvernului carora li s-a permis sa participe mai rar la sedintele plenului. Ca sa va spun sincer, mie mi s-a parut ca interesul si timpul alocat problemelor legislative a scazut drastic', a spus Eckstein. Intrebat daca se asteapta la o vacanta parlamentara tensionata, Peter Eckstein a raspuns ca 'toropeala de afara isi va pune amprenta si pe activitatea politicienilor, deci nu vor fi tensiuni majore'. Senatorul UDMR a tinut sa adauge ca nu se asteapta la sesiuni extraordinare ale Parlamentului.

PRM: 'Sesiune agitata!'

Vicepresedintele PRM, deputatul Lucian Bolcas, considera ca sesiunea parlamentara care tocmai s-a incheiat a fost una foarte agitata, iar calitatea dezbaterilor parlamentare a suferit o depreciere in ultimele luni. 'Termenul de agitata' cred ca se potriveste foarte bine pentru aceasta sesiune parlamentara. Din pacate, am observat in aceasta sesiune ca disensiunile pe care presedintele Traian Basescu le-a creat s-au reflectat si in Parlament. In acest context, atitudinea obstructionista a PD si slabiciunea guvernului 'preocupat in principal de targuieli politice ' au creat probleme deosebite, care au condus la scaderea calitatii dezbaterilor parlamentare. Cele care au avut de suferit foarte mult ca urmare a agitatiei parlamentare au fost acele institutii ale statului aflate in directa subordonare a Parlamentului', a declarat Bolcas pentru A.M.Press. El a adaugat ca sesiunea parlamentara a avut si punctele ei pozitive. 'Am avut un noroc, si anume faptul ca legile esentiale pentru integrare au fost adoptate. Trebuie sa remarc aici ca, din acest punct de vedere, procesul legislativ nu a avut de suferit', a precizat deputatul peremist. Cat priveste viitorul, Lucian Bolcas a prognozat ca vara politica nu va fi nicidecum una linistita.

Bogdan Ciuca: 'Se putea si mai bine'

Purtatorul de cuvant al Partidului Conservator, Bogdan Ciuca a declarat ieri pentru 'Cronica Romana' ca activitatea Parlamentului, in recent incheiata sesiune, putea sa fie mai buna, daca nu ar fi existat disputele politice permanente intre PNL, PD si PSD. Totusi el a tinut sa sublinieze ca au existat si elemente pozitive, precum adoptarea proiectului de majorare a pensiilor si demararea procedurii parlamentare referitoare la votul uninominal. 'Din pacate foarte multe energii s-au consumat in batalii acerbe, obositoare si prea indelungate intre PNL, PD, premier si presedinte si pe cale de consecinta intre institutiile statului, intre grupurile parlamentare. Daca toate aceste energii s-ar fi concentrat pentru a se rezolva problema pensionarilor, aceasta era de mult, in mare parte rezolvata', a afirmat liderul PC. Ciuca considera ca nu este o problema a Parlamentului ca institutie, ci a unor parlamentari, care nu au capacitatea sa respecte corect si onest intersele celor care i-au votat. Din punctul sau de vedere parlamentarii au reusit sa indrepte in ultima zi o problema cu care se confrunta pensionarii: 'marirea punctului de pensii'. Conservatorii au depus mai multe proiecte legislative care vizeaeza problema pensiilor, ca fondul de solidaritate de 1%. Ciuca a criticat faptul ca acest proiect a primit un aviz nefavorabil de la comisia de buget-finante, desi nu afecta bugetul de stat. Odata retrimis la comisie, proiectul n-a putut fi luat in discutie datorita absentei unor membri, plecati in vacanta, a adaugat liderul conservator. De asemenea el a precizat ca parlamentarii conservatori 'au votat cu tot sufletul' proiectul de lege al PSD legat de pensii, desi aveau propriul proiect similar, datorita faptului ca proiectul PSD era intr-o faza mai avansata din punct de vedere procedural.

Norica Nicolai: 'O activitate de legiferare intensa'

Vicepresedintele PNL, Norica Nicolai a declarat ieri pentru 'Cronica Romana' ca activitatea Parlamentului in sesiune recent incheiata a fost una pozitiva, lucru demonstrat de adoptarea a peste 240 de legi de catre Senat in aceasta perioada. Ea a amintit la plusuri adoptarea legii ANI, a unor legi care vizeaza majorarea unor indemnizatii sociale, legi care privesc securitatea nationala, modificarea legii pensiilor si a subliniat ca singurul lucru negativ a fost nesatisfacatoarea participare a parlamenatrilor la vot, absenteismul si lipsa de mobilizare, care a dus de multe ori la nereunirea cvorumului necesar pentru adoptarea unor proiecte legislative. Nicolai considera proiectul PSD de majorare a pensiilor benefic, recunoscand ca desi Alianta DA si-a propus in campania electorala sa majoreze pensiile cu 30%, nu a procedat decat la recalculare si la indexari si nu a realizat acest prag. 'Cred ca bugetul permite o majorare semnificativa pentru ca din nefericire veniturile pensionarilor, si devalorizate prin inflatie, duc aceasta categorie la limita subzistentei', a mai spus vicepresedintele PNL. De asemenea Nicolai considera ca faptul ca proiectul de introducere a votului uninominal a fost depus in Parlament este un plus pentru sesiunea parlamentara care tocmai s-a incheiat.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.