Romania nu risca sa fie sanctionata de Comisia Europeana cu activarea clauzei de salvgardare, sustine Tudor Chiuariu. Criticat dur ca a incercat sa impuna schimbarea procurorului Doru tulus, ministrul Chiuariu sustine ca s-a marginit la a face o propunere Consiliului Superior al Magistraturii, care este singura institutie ce poate decide in aceasta privinta.

Jurnalul National: Domnule ministru, ce inseamna independenta justitiei, care ar fi definitia acesteia si ce ar trebui sa se intample ca justitia sa fie independenta?

Tudor Chiuariu Pe de o parte, justitia este independenta atunci cand nimeni nu e mai presus de lege. Atunci cand orice persoana, indiferent de pozitia pe care o ocupa in stat, sau de starea sociala, raspunde in fata legii. Pe de alta parte, independenta justitiei inseamna ca nimeni nu foloseste actul de justitie ca pe o arma politica. Trebuie sa avem reguli transparente dupa care se desfasoara o investigatie, si totul trebuie sa fie sub controlul unui judecator. Adica sub controlul unei persoane independente si impartiale.

Poate fi acest deziderat apanajul unui singur om?

Eu cred ca tine de sanatatea spatiului nostru public ca teme de o asemenea importanta, cum este lupta anticoruptie, cum este reforma sistemului judiciar, sa nu fie confiscate de o persoana, de un grup sau de un partid politic.

Este normal, din punctul de vedere al regulilor dupa care functioneaza tarile din Uniunea Europeana, ca un ministru sa intervina, chiar si cu titlu de sugestie, in demiterile sau numirile magistratilor?

Poate doar sa propuna destituirea unor procurori-sefi. Aceasta propunere este discutata in Consiliul Superior al Magistraturii si, pana la urma, decizia este luata de presedinte. Asadar, avem un sistem de decizie mai complex. Care poate, cred eu, inlatura anumite abuzuri.

CSM decide in cazul tulus

Cu cat poate influenta propunerea facuta de un ministru decizia de demitere a unui magistrat?

Este foarte greu de prevazut care vor fi dezbaterile si pana la urma solutia adoptata de un organ colegial, format din mai multe persoane, asa cum este CSM. Daca ne intoarcem la cazul concret al procurorului Doru tulus, care a provocat multe discutii, eu am spus de la inceput ca nu voi mentine aceasta propunere impotriva hotararii CSM. Asadar, Sectia de Procurori a CSM, unde sunt procurori alesi prin vot direct si liber exprimat de colegii lor, are si va avea ultimul cuvant in aceasta privinta.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.