Senatorul UDMR, Eckstein Kovas Peter, solicita conducerii formatiunii sa demisioneze, ca urmare a esecului inregistrat la referendumul din 19 mai. In plus, el face apel pentru impacarea cu radicalii maghiari.

"Sa isi asume si sa faca pasul inapoi din functiile de conducere cei care au stat cu pieptul deschis la aceasta greseala. Pasul inapoi inseamna demisii din functie", a declarat Eckstein ieri, citat de Mediafax. Principalii vizati sunt presedintele formatiunii, Marko Bela, si liderii grupurilor parlamentare din Camera Deputatilor si Senat, Marton Arpad, respectiv Verestoy Attila. Dar si cei care au sustinut demiterea sefului statului. "

Raspunderea lui Marko Bela incumba ca sef al UDMR si este fara discutie. Apoi este vorba despre cei care au pledat hotarat pentru solutia demiterii, liderii grupurilor parlamentare ale UDMR", a explicat Eckstein. In acest context, senatorul a precizat ca este mai bine ca cei nominalizati sa faca singuri un pas inapoi, sugerand ca, in caz contrar, se va ajunge la excluderi. Potrivit datelor inregistrate la referendum, electoratul maghiar a votat in proportie de 60%, contrar indicatiilor primite din partea formatiunii conduse de Marko Bela.

"Este o noua greseala, dupa cea din 2004, cand l-a sustinut pe Adrian Nastase la presedintie. Daca o greseala se mai iarta, a doua este ceva grav si trebuie urmata de tragerea concluziilor. Autocritica este departe de conducerea Uniunii", a mai spus Eckstein.

Solicitarea vine la cateva zile dupa ce radicalii maghiari au facut un apel similar catre liderii Uniunii. Presedintele UCM, Szasz Jeno, i-a somat "pe acei parlamentari ai Uniunii care au votat pentru suspendarea presedintelui sa-si dea demisia, intrucat electoratul maghiar a contestat prin vot decizia lor". Ieri, Eckstein Kovacs a mai recomandat conducerii Uniunii sa se impace cu episcopul Tokes Laszlo si sa prezinte o lista comuna la alegerile pentru Parlamentul European.

Candidatura independenta a episcopului reformat este sustinuta de catre UCM. In urma analizei datelor referendumului, Marko Bela a anuntat la inceputul saptamanii ca intentioneaza sa se retraga din functia de ministru de stat pentru a se ocupa de restabilirea comunicarii Uniunii cu electoratul sau. Insa a precizat ca nu va face acest pas inainte ca problemele legate de stabilitatea politica sa fie rezolvate.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.