Mircea Geoana, aflat sambata la Cluj, a comentat una din declaraþiile presedintelui suspendat, care poate ridica anumite semne de intrebare in legãturã cu viziunea sa politicã si cum se raporteazã la viaþa politicã, in Romania anului 2007, integratã in marea familie europeanã. Conform lui Traian Bãsescu "oligarhiile tranziþiei… au fãcut greseala enormã sã le creeze romanilor sansa de a le arãta cine este adevãratul stãpan al tãrii". Liderul PSD, Mircea Geoanã a criticat aceastã declaraþie care, in opinia sa, induce ideea cã referendumul trebuie sã arate cine este adevãratul stãpan al Romaniei. Din punctul sãu de vedere, afirmaþia lui Traian Bãsescu se incadreazã in tipologia deja cunoscutã si promovatã de acesta, dar este cea mai reprezentativã, cea mai "simbolicã frazã" pentru modul in care vede politica si democraþia, adicã ca pe o "relaþie intre stãpan si slugi, el fiind singurul stãpan, iar romanii slugile sale". Aceastã relaþionare este privitã de liderul PSD ca o dovadã a modului primitiv si nedemocratic in care presedintele suspendat se raporteazã la politic, la democraþie si la rolul sãu de presedinte. Mircea Geoanã a subliniat cã prin aceastã declaraþie, Traian Bãsescu aratã cã duce o bãtãlie pentru putere si nu pentru Romania si dã dovadã de mult populsim si demagogie, pentru cã ii considerã pe romani o turmã pe care el trebuie sã o conducã. Liderul social-democrat crede cã este tragic cã mai sunt romani care cred in spusele unui demagog si populist ca Traian Bãsescu, care "face parte din sistemul ticãlosit si este garantul sistemului ticãlosit", care "a lucrat cu Securitatea si a fost un mare comunist".

Din punctul sãu de vedere, pe 19 mai romanii au posibilitatea sã decidã dacã doresc acest tip de presedinte sau doresc o schimbare in bine. Mircea Geoanã a anunþat la Cluj, cã Partidul Social Democrat va organiza un miting la Sibiu cu prilejul Zilei Europei. Liderul PSD a subliniat cã alegerea Sibiului ca locaþie de desfãsurare a manifestaþiei a fost determinatã de faptul cã acest oras este capitalã culturalã europeanã si are avantajul unor anumite accesibilitãþi. Preferinþa pentru Sibiu a fost influenþatã si de faptul cã nu s-a dorit organizarea la Cluj, pe 9 mai, a unui miting paralel cu cel al PD. Din punctul sãu de vedere, fiecare poate sprijini pe cine doreste, dar PSD nu putea lãsa o zi cu o asemenea semnificaþie, fãrã a o celebra prin organizarea unui eveniment. Se asteaptã participarea a peste 15.000 de oameni. Mircea Geoanã a anunþat monitorizarea mitingului de la Cluj, organizat de Emil Boc, deoarece "existã riscul antrenãrii la acest eveniment a unor oameni care, potrivit legii, ar trebui sã fie apolitici". Referirea sa a vizat funcþionarii publici "asa-zisi apolitici, care sunt de fapt membri PD" si a adus in discuþie si un nume, Alin Tise, prefect al Clujului, fost democrat ºi finul lui Emil Boc. Liderul social-democrat a atins si un alt subiect, sondajul Insomar, in care s-ar spune despre un procentaj zdrobitor, de 70% dintre romani, care ar vota pro Bãsescu la referendum. In opinia sa, acest sondaj este o intoxicare si si-a exprimat indoiala cu privirea la veridicitatea acestuia. El a declarat cã PSD va comanda un sondaj, doar pentru uzul intern la partidului, fãrã a da publicitãþii datele obþinute si i-a intrebat ironic pe ziaristi, cu referire la nerealismul unor date vehiculate in media, dacã vor un sondaj pentru propagandã si ce rezultat doresc sã iasã.

De asemenea, Mircea Geoanã a subliniat cã democraþii nu sunt la prima incercare de intoxicare in ultimele douã sãptãmani si cã, la comanda unor parteneri strãini, se fac sondaje regulat, la care au acces toate partidele politice, dar obligaþia pe care o au este pãstrarea confidenþialitãþii. La randul sãu, Vasile Dancu, vicepresedinte PSD, a pus sub semnul intrebãrii credibilitatea informaþiilor apãrute pe surse PD in legãturã cu sondajul Insomar, pentru cã nimeni nu le-a comunicat in mod oficial. In opinia sa, nu poþi discuta pe seama unui sondaj, pe care Insomar nu l-a declarat ºi a subscris ideii de intoxicare.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.