Romania nu are strategie post-aderare. Aceasta cu toate ca liderii partidelor parlamentare au convenit, dupa o serie de consultari cu primul-ministru, ca pe 15 aprilie o comisie sa realizeze varianta unica a acestui proiect, adunand propuneri din strategiile fiecarui partid in parte.

Au trecut deja cateva zile si liderii politici nu au amintit, nici macar in treacat, de aceasta promisiune asumata la unison. Realitatea este ca strategia post-aderare a fost ingropata, cel putin deocamdata. Motivul invocat: scandalurile politice. intre timp, Comisia Europeana asteapta.

Romania nu are strategie postaderare, desi liderii partidelor parlamentare au convenit, dupa o serie de consultari cu primul-ministru, ca pe 15 aprilie o comisie formata din reprezentanti ai partidelor parlamentare sa realizeze varianta unica a acestui proiect. Au trecut deja cateva zile si liderii politici nu au amintit, nici macar in treacat, de aceasta promisiune asumata la unison. Motivul invocat: turbulentele politice.

UDMR a ramas, alaturi de PNL, la guvernare. Strategia postaderare a Romaniei, care ar fi trebuit transmisa spre informare si Comisiei Europene, a ramas in coada preocuparilor guvernantilor. Ministrul dezvoltarii regionale, vicepresedintele executiv al UDMR, Laszlo Borbely, a argumentat ca strategia postaderare nu este inca gata din cauza transformarilor de pe scena politica. "A fost o perioada dificila, nu mai este acelasi Guvern ca acum trei saptamani", a incercat Borbely sa explice intarzierea. Curios este ca senatorul PNL Puiu Hasotti sustine altceva. "Partidul (PNL - n.r.) a elaborat una si Guvernul asijderea"(!!!), a spus acesta, dovedind ca, de fapt, liberalii nu prea au habar de acest subiect.

"Acolo nu poti sa iei decizii"

Probleme, probleme, probleme. Aceasta este atmosfera din comisia speciala pentru elaborarea strategiei postaderare a Romaniei. "Specialistii vin nu numai din partea partidelor, ci si de la Academia Romana, de la sindicate, patronate, dificultatea este ca problematica este asa de vasta, incat mereu vin modificari. Acolo nu poti sa iei decizii, pentru ca mereu vin idei noi si nu poti decat sa le aduni. Este foarte greu in aceste conditii", a declarat reprezentantul UDMR din Comisia de elaborare a strategiei postaderare, deputatul Lakatos Petru. Acesta a adaugat ca "este o treaba anevoioasa sa impaci si Guvernul, si Parlamentul, si sindicatele, si patronatele..." si ca "a intervenit scoaterea PD de la guvernare; oricat ar zice lumea ca nu are asta nici o legatura, sunt in comisie persoane care au trebuit sa se ocupe de noua situatie".

Stadiul actual: cateva sute de pagini

Reprezentantul UDMR a explicat ca "ne intalnim de regula joi", cand "se incearca gasirea unor solutii transpartinice, deci strategia sa fie valabila si daca peste doi ani Guvernul va fi altul". "Sunt cateva sute de pagini deja", a numit deputatul Uniunii volumul materialelor adunate de comisie, care si-a exprimat speranta ca "in cateva saptamani sa ajungem la capat". "Aceasta treaba nu va fi ceva final", a mentionat totusi Lakatos Petru, deoarece "va fi modificata pe parcurs pentru ca vor interveni lucruri cu care ne vom confrunta vrand-nevrand".

"Ce ne-a mai ramas de facut: sintetizat materialele si facuta o sinteza din nou, discutata in plen, asteptate propunerile la sinteza. Este o problema aici, pentru ca in plen patronatele, sindicatele nu isi vor putea expune parerea. Cel putin eu nu stiu care va fi finalitatea. in Bulgaria, de exemplu, Guvernul si-a asumat raspunderea pe strategie si nu a mai trecut prin Parlament. Ar fi o solutie si pentru noi", a exprimat Lakatos Petru inca o piedica a strategiei postaderare.

PD: Basescu, pe primul loc

Nici democratii nu sunt momentan cu gandul la realizarea directiilor de dezvoltare a Romaniei. Presedintele PD, Emil Boc, a spus ca, acum, singura preocupare a formatiunii pe care o conduce este tema suspendarii presedintelui Traian Basescu. "Nu am discutat decat despre demiterea presedintelui. O sa discutam (despre strategia postaderare - n.r.). Cand o sa se termine toata asta", a precizat presedintele democrat.

PSD: somam Guvernul sa fie serios

Secretarul general al PSD, Titus Corlatean, a spus si el ca "din pacate, toata nebunia politica a stopat activitatea comisiei". Corlatean a adaugat insa ca "noi am participat la doua intalniri la nivel politic, dar de doua saptamani nu am mai fost solicitati", motiv pentru care Corlatean a cerut Guvernului "sa se tina de treaba".

Romania, dezorientata

Strategia postaderare a Romaniei ar trebui sa traseze principalele directii de dezvoltare economica si sociala a tarii, pentru urmatoarele decenii. Obiectivul concret este recuperarea decalajului foarte mare care exista intre nivelul de trai al romanilor si cel al celorlalti cetateni din statele Uniunii Europene. Proiectul ar trebui sa atinga probleme legate de afacerile europene si de alte puncte de pe agenda europeana, printre care necesitatea dezvoltarii institutiilor administrative.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.