Mircea Geoana a anuntat ieri ca PSD va continua demersul de suspendare a sefului statului, indiferent de optiunile celorlalte partide. La randul sau, presedintele de onoare, Ion Iliescu, a opinat ca desi acest demers ar putea perturba si mai mult scena politica, social-democratii sunt pregatiti pentru orice alternativa, inclusiv de retragerea sprijinului PRM sau PNL.

Tot ieri, intr-un interviu acordat in exclusivitate "Cronicii Romane", unul dintre vicepresedintii PNL, Adrian Miutescu, a precizat ca liberalii nu vor vota pentru suspendarea presedintelui, in conditiile in care peste 80 la suta dintre colegii sai considera inoportun acest demers care ar "arunca Romania in haos".
Social-democratii au avut, ieri, o intalnire informala la nivelul conducerii partidului, pentru a decide asupra principalelor teme ale agendei politice actuale. Printre participanti, s-au numarat presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, si presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu, in timp ce viceliderii Vasile Dancu si Ioan Rus nu au fost prezenti. Pe primul plan, a figurat demersul de suspendare a presedintelui Traian Basescu, ce ar urma sa fie dezbatut saptamana viitoare de Parlament, dupa remiterea avizului consultativ al Curtii Constitutionale.

Presedintele PSD, Mircea Geoana i-a convocat, ieri, la Palatul Parlamentului pe toti viceliderii partidului. Dupa o intalnire de cateva ore, desfasurata cu usile inchise, Mircea Geoana a infirmat, public, toate speculatiile pe tema unei eventuale schimbari de pozitie a PSD, anuntand ca partidul sau va continua actiunea de suspendare, indiferent de optiunile altor formatiuni politice. "Daca Parlamentul va vota in favoarea suspendarii, poporul roman este cel care va trebui sa transeze daca mai simte nevoia de Basescu sau nu", a afirmat Mircea Geoana. Acesta a tinut sa-si exprime opinia si in ceea ce priveste prima sedinta a noului Cabinet, desfasurata cu doua zile in urma la Palatul Victoria, care, in opinia sa, a avut un start neconvingator. Liderul PSD a lansat un apel tuturor ministrilor care sunt si senatori sau deputati, cerandu-le sa participe activ la lucrarile celor doua Camere, pentru a putea sa sustina proiectele Guvernului si a avertizat ca social-democratii vor fi "extrem de critici si de vigilenti" cu privire la modul in care isi va desfasura activitatea actualul Cabinet. O alta decizie adoptata in urma reuniunii de ieri este aceea ca PSD nu va colabora, sub nici o forma, cu PD, partid care, potrivit liderului PSD, se afla in continuare la guvernare, deoarece "are peste 3000 de pozitii in administratie, in toate punctele cheie".

De altfel, Geoana a lansat o serie de atacuri dure la adresa PD, pe care l-a calificat drept un partid nereformat, corupt, oportunist, aflat in criza de identitate, fara lideri si ideologie, ce incearca "sa pescuiasca in ape tulburi, asa cum a facut-o de ani de zile" si are "un purgatoriu de parcurs, inainte sa discute cu noi". Presedintele PSD a fost de parere ca este firesc ca partidele parlamentare care s-au raliat actiunii de suspendare a sefului statului sa fie in continuare solidare cu acest demers.

La randul sau, presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a recunoscut ca suspendarea sefului statului ar putea perturba si mai mult scena politica, dar a tinut sa sublinieze ca social-democratii sunt pregatiti pentru orice alternativa, inclusiv retragerea PRM sau PNL din cursa pentru demiterea lui Traian Basescu. Iliescu si-a reiterat opinia pe care a avut-o inca de la initierea demersului de suspendare- si anume ca, "pentru PSD, acesta nu e un obiectiv politic, ci o actiune prin care se afirma rolul si locul Parlamentului", deoarece "indiferent de rezultat, important e actul in sine, sa demonstram ca Parlamentul functioneaza. Dintr-o asemenea dezbatere pot sa invete cu totii, presedintele, Parlamentul". Iliescu a infirmat speculatiile potrivit carora grupul de la Cluj se opune demersului de suspendare, pe motiv ca ar avea o influenta negativa asupra electoratului PSD.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.