Astazi, dosarul ADS, in care sint implicate nume precum Culita Tarita sau Marin Bucur, va ajunge pe masa PNA si a Politiei. Firele ar putea duce chiar pina la doi fosti ministri ai Agriculturii: Ilie Sirbu si Petre Daea

Culita Tarita e cel mai faimos dintre ei. A primit de la Ilie Sirbu, fostul ministru al Agriculturii, Insula Mare a Brailei si a facut ce a vrut acolo. Marin Bucur e prieten din copilarie cu Adrian Nastase. Dupa ce a pus mina pe Casa Capsa, a prins drag si de agricultura si a primit o buna parte din Insula Ialomitei. Bogdan Arnautu are meritul de a fi fiul fostului deputat PSD Eugen Arnautu si, pe cale de consecinta, era firesc sa i se dea si lui mii de hectare la Corabia. Ei si altii asemenea lor au primit, dar au uitat sa si plateasca cele cuvenite statului.

Dosarele lor ajung azi pe miinile procurorilor.

Corpul de Control al Ministerului Agriculturii a finalizat, alaltaieri, dosarul referitor la activitatea Agentiei Domeniilor Statului (ADS). Incepind de astazi, acesta va fi trimis la Parchetul National Anticoruptie, Inspectoratul General al Politiei si Parchetul de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie. "Modul in care a lucrat ADS in raport cu agentii economici ne-a determinat sa punem rezolutia de demarare a unor procese civile pentru anularea unor contracte de arenda si concesionare si, de asemenea, plingeri penale si trimiterea catre Inspectoratul General al Politiei, Parchetul de pe linga Inalta Curte de Casatie si PNA a unor fapte si a unor oameni care sint vizati", a declarat Gheorghe Flutur, ministrul Agriculturii.

Trei brazi SRL

Punctul-cheie in dosarul ADS este de departe situatia din Insula Mare a Brailei, data in arenda in august 2001 Societatii TCE Trei Brazi SRL Piatra-Neamt, firma fostului deputat PSD Culita Tarita. Neregulile semnalate de minister in cazul contractului cu TCE Trei Brazi porneste chiar de la atribuirea celor 57.000 de hectare de catre ADS. "In acest contract obiectul este un bun public, iar legea arendei nu da voie ca aceste bunuri sa fie arendate, ci concesionate", a explicat ministrul Agriculturii. Suprafata din Insula Mare a Brailei a fost data in arenda pe o perioada de 20 de ani.

In baza procedurii nelegale, asa cum sustine ministerul, prin care a fost incheiat contractul, TCE Trei Brazi datoreaza ADS peste 5.000 de euro, contravaloarea unei cantitati de peste 44.000 de tone de griu, rezultata in urma derularii contractului de arenda. La aceasta suma se adauga alte 278 de miliarde lei, primita de societate in perioada 2002-2004 pentru sustinerea financiara. "Am verificat IMB unde am solicitat inaintarea intregii documentatii catre IGP si Parchet.

Cercetarile merg pina la Muresan

In afara de cazul TCE Trei Brazi, alte patru contracte incheiate de ADS in perioada anterioara sint in atentia organelor de control. Astfel, se analizeaza rezilierea sau chiar anularea acestora. Este vorba de contractul cu SC Zimbrul SA Teleorman, condusa de Marian Bucur, patronul Casei Capsa, SC A&S International 2000 SRL Bucuresti, Asociatia PAS Fruvimed SA Medgidia si SC Corias Corabia. Si lista poate continua. Firma A & S International 2000 SRL a cumparat Institutul Pasteur, pe finalul guvernarii CDR, fara licitatie.

Afacerea controversata a fost parafata de ministrul Agriculturii, Ioan Avram Muresan. A & S International 2000 ii apartine lui Stoenescu Stelea, un om de afaceri altminteri discret. Corias SA - Corabia este fostul IAS din localitate, cumparat anul trecut de catre Bogdan Arnautu, fiul fostului deputat PSD Eugen Arnautu. Bogdan Arnautu mai detine cinci firme, toate cu pierderi de sute de milioane de lei. Potrivit lui Mircea Valentin, consilierul ministrului pe probleme juridice, la ADS, noua din zece contracte au fost cu probleme. Per total, agentia are de recuperat 3.300 de miliarde lei, din care pentru contractele de concesiune si arenda peste 2.800 de miliarde lei, iar pentru contracte de privatizare 515 miliarde lei. Cei mai mari restantieri sint in Constanta, unde datoria se ridica la peste 760 miliarde lei, in Calarasi, cu o datorie de peste 305 miliarde lei si Ialomita cu 251 miliarde lei.

Patronul de la Capsa: mosie cu dedicatie

Marin Bucur, patronul Casei Capsa si consatean din Tartasesti cu Adrian Nastase, a ajuns stapin pe fostul IAS Facaeni si pe cele 10.000 de hectare de teren de cea mai buna calitate multumita unor complicitati atent calculate.

Terenul a apartinut initial Casei Regale, care in 1945 l-a donat Universitatii Agricole din Iasi, drept compensatie pentru pamintul pe care universitatea il pierduse, dupa razboi, la Chisinau. Doi ani mai tirziu, pamintul a fost nationalizat si a intrat in componenta IAS Facaeni. O prima tentativa de privatizare s-a consumat in anul 2000, cind asociatia salariatilor, Agri PAS, a cistigat licitatia de vinzare a activelor IAS-ului, devenit dupa ’90 Agrozootenhica SA, si concesionarea terenului.

Citeva luni mai tirziu, insa, Universitatea ieseana a revendicat si primit terenul, iar Agri PAS, ramasa fara obiectul muncii, a restituit la stat activele.

In 2001, la cererea presedintelui CJ Ialomita, Gheorghe Savu, Agronomia ieseana renunta in mod inexplicabil la teren si primeste la schimb doar 6.000 de hectare, imprastiate in opt localitati ale judetului. Inexplicabil si nu prea: universitatea era atunci condusa de fostul senator PSD Ioan Avarvarei, iar colegul sau de partid, Gheorghe Savu, vroia terenul pentru a fi administrat de Consiliul Judetean. Planul lui Savu a fost blocat la guvern, pentru ca altcineva pusese ochii pe teren: Marin Bucur, patronul Casei Capsa, prieten din copilarie cu Adrian Nastase.

Agentia Domeniilor Statului a scos din nou la privatizare fostul IAS, iar la licitatie a participat o obscura asociatie agricola, "Zimbrul", din Tatarastii de Sus-Teleorman, condusa de Marin Bucur, si o companie a unui PSD-ist din Urziceni, care a fost descalificata fara probleme si, mai ales, fara proteste din partea patronului. Ramas singur in competitie, Marin Bucur a respins de cinci ori pretul cerut de ADS, de 37 de miliarde lei, si a impus pretul oferit de el: numai 2,2 miliarde. Terenul i-a fost dat in concesiune prin incredintare directa, pe 49 de ani, dupa ce guvernul Nastase a modificat legislatia astfel incit acest lucru sa fie posibil.

Ministrii in vizor

Controlul de la Agentia Domeniilor Statului s-a soldat, pentru moment, cu sanctionarea unui numar de 15 persoane din conducerea Agentiei. Firele duc insa mai departe - la fostul directorul ADS, Corneliu Popa si chiar la ex-ministrii Petre Daea si Ilie Sirbu. "Cei implicati nu au fost numai cei din ADS", ne-a spus consilierul ministerial care explica ca, desi nu exista o implicare directa a fostei conduceri - Ilie Sirbu si Petre Daea, acestia ar putea fi trasi la raspundere de organele de control, la o analiza mai amanuntita. Corneliu Popa sustine, ca nu are nimic de ascuns. "Cind s-a incheiat contractul cu TCE Trei Brazi, eu nu eram la ADS", ne-a spus acesta, care se declara nevinovat si dornic sa colaboreze cu autoritatile.

In ceea ce-l priveste pe ultimul ministrul al Agriculturii din perioada PSD, Petre Daea, acesta a fost membru in Consiliul de Administratie care a decis semnarea contractului cu TCE Trei Brazi. Daea spune, insa, ca nu si-a pus semnatura pe nici un act referitor la acest contract. "Cind am luat decizia (de a incheia contractul cu TCE Trei Brazi - n.red), am luat in analiza toate justificarile. Eu consider decizia corecta", ne-a spus Petre Daea. Intrebat care au fost acele justificari, fostul ministru ne-a spus ca nu isi aduce exact aminte si ca ar trebui sa se uite pe documente, pentru a vedea de ce a luat decizia cu pricina. La rindul sau, Ilie Sirbu ne-a declarat ca nu a avut nici o legatura cu deciziile de la ADS, si chiar a facut sesizari la IGP referitoare la unele privatizari.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.