Presedintele Traian Basescu se consulta astazi cu partidele politice cu privire la situatia politica. Mesajul sec al Administratiei prezidentiale - gasirea de solutii de stabilizare a situatiei politice - a determinat partidele politice sa-si faca calcule cu privire la o multitudine de scenarii pe care Basescu le-ar putea pune in discutie.

PSD a spus ca nu va accepta solutia unui Guvern de uniune nationala cu premier tehnocrat sau de la social-democrati. Liberalii l-au acuzat pe seful statului ca a generat criza politica si ca vor participa la consultari doar din respect pentru instiututia prezidentiala. Pentru PD si UDMR alegerile anticipate reprezinta singura solutie. PRM a anuntat ca nu va calca pragul Cotroceniului.

Tariceanu, la Cotroceni

Seful statului isi reia rolul de mediator, insa din calculele partidelor politice, care au analizat si dezbatut informatii neoficiale, a reiesit ca intalnirea cu Traian Basescu ar putea fi una extrem de exploziva. Cel putin discutia premier - presedinte. O prima varianta care a infierbantat clasa politica a reprezentat-o posibilitatea ca presedintele Traian Basescu sa propuna PSD si celorlalte partide politice solutia unui Guvern de uniune nationala, cu Guvern tehnocrat, cel mai probabil Mugur Isarescu. Astfel, seful statului l-ar putea debarca pe premierul Calin Popescu Tariceanu si ar scapa de PNL. Intr-un alt scenariu s-a vorbit tot despre un Guvern de uniune nationala, dar cu prim-ministru de la PSD. De altfel, in presa s-a evocat si posibilitatea ca seful statului sa propuna, in cadrul consultarilor de la Cotroceni, formarea unui Guvern care sa cuprinda PD, PSD si PC. Liderii partidelor parlamentare au anuntat imediat ca nu agreeaza nici unul dintre aceste scenarii. Pe de alta parte, presa a sustinut ca Basescu va cere astazi asumarea oficiala a aliantei PSD-PNL-PC si sustinerea unui guvern minoritar PNL, daca acest lucru ar presupune iesirea din actuala criza politica. De altfel, aceasta idee a fost sustinuta cu vehementa si de liderul PD, Emil Boc, care i-a cerut public premierului sa-si asume public colaborarea cu PSD. Spre deosebire de precedenta serie de consultari pe tema votului uninominal unde PNL, PSD si PC au fost reprezentate de vicepresedinti, pentru astazi si-au anuntat prezenta la Palatul Victoria atat Calin Popescu Tariceanu cat si Mircea Geoana si Dan Voiculescu. Interesanta este schimbarea de abordare a liderilor politici mentionati care au refuzat anterior sa mearga la Cotroceni pe motiv ca seful statului se afla in faza de suspendare din functie si nici nu vor sa legitimeze calitatea de mediator a lui Traian Basescu. Celelate partide - PD si UDMR - sunt decise sa ceara organizarea de alegeri anticipate.

PSD sustine ca nu vrea la guvernare

"Presedintele Mircea Geoana are mandat sa asculte cu maxima atentie propunerile lui Traian Basescu", a declarat ieri, vicepresedintele PSD Liviu Dragnea. El nu a vrut sa spuna ce pozitie va sustine PSD la Cotroceni, afirmand ca pesedistii asteapta cu curiozitate sa vada daca Basescu va propune o solutie. Liviu Dragnea a subliniat ca PSD nu este interesat in a participa, sub o forma sau alta, la actuala guvernare.

"PSD este un partid de opozitie si nu agreeaza si nu concepe asocierea cu nici un partid de dreapta si nu isi va asuma, nici explicit, nici prin vreo anumita sustinere. Asteptam ca premierul Calin Popescu Tariceanu sa propuna un Guvern restructurat", a declarat el. Potrivit lui Dragnea, PSD nu agreeaza nici variantele formarii unui Guvern de uniune nationala sau a unuia de tehnocrati. Aceasta idee a fost sustinuta si de presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu. "Nu maine (marti ? n.r.) la Cotroceni se va rezolva aceasta criza si nu sub egida lui Traian Basescu, pentru ca el a generat-o", a sustinut Iliescu.

Intr-o sedinta informala desfasurata duminica seara, liderii PSD au hotarat sa nu sustina nici o varianta de Guvern de uniune nationala sau de tehnocrati. Tot aici, pesedistii au decis sa renunte la conditia impusa premierului Tariceanu de a-i elimina pe ministrii PD din Guvern in schimbul voturilor PSD la prezentarea restructurarii guvernamentale. "Tariceanu sa isi faca singur Guvernul, din punctul nostru de vedere PNL si PD sunt egale. Nu ne intereseaza culori (politice n.r.) si persoane", au aratat surse citate de Mediafax. Aceleasi surse au mentionat ca impunerea de catre Geoana a conditiei ca PD sa fie eliminat dintr-un guvern restructurat, a fost "o greseala politica".

PNL: "Presedintele, in afara Constitutiei"

Vicepresedintele PNL Crin Antonescu a declarat ieri ca delegatia liberala care va participa la consultarile initiate de presedintele Basescu va fi condusa de premierul Tariceanu, mentionand ca "PNL participa la consultari <>".

"Biroul Politic Central al PNL a decis ca liberalii sa fie reprezentanti la intalnirea de la Cotroceni de o delegatie condusa de Tariceanu, alaturi de vicepresedintii Teodor Melescanu si subsemnatul. Participam la aceste consultari doar din respect pentru institutia prezidentiala", a declarat el. Liberalul a insistat ca discutiile cu Basescu nu pot "degaja" o solutie, atat timp ca seful statului si-a pierdut calitatea de mediator.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.