Mircia Gutau a condus o licitatie contrafacuta pentru o baza de agrement

Primaria municipiului Ramnicu Valcea a repetat ieri licitatia pentru concesionarea Bazei de Agrement Ostroveni, dupa ce, la prima runda, nu s-a prezentat decat o singura firma. Trei dintre cele patru firme care cumparasera caietul de sarcini s-au prezentat la licitatie. Cu riscul de a pierde din imagine, primarul municipiului Ramnicu Valcea, Mircia Gutau, s-a pus la licitatia de ieri presedinte de comisie, cu un scop bine definit, dupa cum s-a dovedit ulterior.

El a verificat personal dosarele depuse de participanti si chiar a inceput sa-si dea cu parerea despre legalitatea actelor depuse, desi legea prevede ca acestea sunt controlate de reprezentantii Ministerului de Finante. Inca de la inceput, Gutau a demonstrat ca avea "capsa pusa" pe una dintre cele mai puternice si serioase firme din Ramnicu Valcea, care aparuse la licitatie brusc si risca sa-i strice ploile. Incurcat de prezenta firmei Urban SA, primarul a pretins ca aceasta nu poate sa participe la licitatie, deoarece ar avea litigii cu primaria in alte contracte.

Pentru ca persoana care tinea locul juristului primariei nu a putut face vreo dovada in acest sens, dupa 15 minute de cautari inutile (pentru ca astfel de litigii nu exista), Gutau a recurs la alta smecherie. "Primarul ne-a spus - mintind - ca am avea datorii la bugetul local peste 100 de milioane de lei, deci nu putem sa participam la licitatie. Afirmatia lui era insa infirmata de certificatul fiscal eliberat in data de 2 martie 2005, cu valabilitate de cinci zile, potrivit caruia nu datoram nimic bugetului local. Certificatul cu numarul 400/03 martie 2005 este emis de Directia Generala Economico-Financiara a municipiului Ramnicu Valcea si semnat de directorul acesteia", spune directorul general al Urban, Teodor Florescu.

Cum licitatia era publica, Gutau a incercat s-o dreaga, spunand ca, de cand a fost ales, a invatat ceva: "Verific in ziua licitatiei autenticitatea documentelor". Ba, chiar a precizat ca il va sanctiona administrativ pe Alexandru Ghibirdic, seful Directiei care eliberase certificatul si care i-a stricat astfel jocurile. Primarul a lasat sa se inteleaga ca verifica atat de asiduu actele firmei Urban pentru ca nu are incredere chiar in propriii angajati. Dar, la randul ei, firma Urban ii cere si ea daune directorului care a semnat certificatul, pentru ca, desi acesta nu a facut decat sa emita un act, conform legii, Urban risca sa piarda licitatia in urma contestarii acestui act de catre primar.

Obisnuiti sa castige si licitatii internationale, reprezentantii firmei spun ca Urban nu isi permite sa aiba datorii catre stat in conditiile in care participa zilnic la doua sau trei licitatii. Interesant este insa ca o anexa a caietului de sarcini scoate la iveala putreziciunea afacerii: desi consiliul local a aprobat concesionarea intregii baze, exista deja contracte pentru anumite spatii de acolo. Dar cei care ar avea de pierdut din manariile ieftine ale primarului valcean nu sunt altii decat locuitorii care i-au acordat increderea lor. Pentru ca Urban intentiona sa investeasca trei milioane de euro pentru modernizarea Bazei si sa incheie cu primaria un parteneriat public-privat pe termen lung.

Primarul fusese informat despre aceasta intentie si mai stia ca firma are forta si achita lunar 16 miliarde de lei la bugetul de stat si 2,5 miliarde lei la bugetul local. Cei doi concurenti ramasi in cursa au oferit preturi la pragul minim din caietul de sarcini. Pretul de pornire a licitatiei a fost de 1,2 miliarde de lei si s-au obtinut 1,3 miliarde de lei. Teodor Florescu spera ca licitatia sa fie corecta, desi avea semnale ca nu va fi asa: "Viceprimarul Constantin Monceanu mi-a dat de inteles ca ar fi bine sa nu licitam, "sa nu ne bagam peste ei". Cine sunt "ei" nu stiu si nu ma intereseaza. Nu pot sa spun daca ar fi act de coruptie, ci poate ca suntem victimele unui caz de prostie". Avocatii firmei vor cere anularea licitatiei si il vor reclama pe primarul Gutau (care are legaturi ciudate cu fostul primar pesedist) la Parchetul National Anticoruptie, la Comisia de Abuzuri a Senatului si la presedintele Traian Basescu.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.