Noua sesiune parlamentara gaseste actuala putere descoperita in ambele Camere. Guvernul minoritar are nevoie de majoritati de conjunctura pentru a impune legi organice.

Cea de a sasea sesiune a celei de-a cincea legislaturi incepe luni, fara a se sti cu exactitate care sint majoritatile in cele doua Camere ale Parlamen-tului. In Camera Deputatilor, Guvernul se sprijina matematic pe 51 de voturi ale PNL, 50 - PD, 22 - UDMR, 18 - minoritati, 20 - PLD (chiar daca platformistii sint dusmani declarati ai premierului Tariceanu, vrind-nevrind, ei vor sustine proiectele venite de la Palatul Victoria, datorita relatiei cu PD) si 8 - independeti. In total, 169 de voturi, cu trei mai mult decit sint necesare pentru a trece o lege organica.

La Senat, actuala coalitie sta si mai prost: PNL - 21 de voturi, PD - 22, UDMR -10, PLD - 8, independenti - 1. Un total de 62 de voturi, cu 7 sub numarul minim de voturi pentru a trece o lege organica.

PC si PLD arbitreaza toate meciurile

In aceasta sesiune, un lucru este cert: conservatorii vor juca rolul de arbitri in ambele Camere. La Senat, atit coalitia, cit si opozitia au nevoie obligatoriu de voturile PC pentru a trece initiative legislative organice. La Camera Deputatilor, puterea, chiar daca are matematic citeva voturi in plus, tot are nevoie de sprijinul PC, pentru a suplini pe cei zece europarlamentari si eventualii absenti. Opozitia, chiar daca ar beneficia de ajutorul PC, nu-si va putea trece initiativele legislative cu caracter organic, din cauza ca totalul deputatilor PSD, PRM este de 137, si nici cu cele 19 ale conservatorilor si 4 ale unor independenti pro-PSD nu ajung sa stringa cele 166 de voturi necesare. In ambele Camere, parlamentarii lui Stolojan vor putea, de asemenea, sa "cenzureze" propunerile legislative ale fostilor colegi din PNL, in cazul in care nu sint agreate de democrati.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.