Interviu cu deputatul PSD Adrian Nastase

- Credeti ca rezultatele alegerilor pentru Parlamentul European vor confirma cifrele din sondajele de opinie sau se vor modifica radical dupa decizia PD privind candidatura pe liste separate?

- Pana la alegeri mai este destul timp si, dupa cum stiti, cu cat se apropie data alegerilor cu atat cifrele indicate de sondaje sunt mai exacte. Deocamdata, ele reflecta, ca sa zicem asa, o oarecare "euforie" a electoratului. Pe de alta parte, eu as pune foarte serios intrebarea in ce masura data vehiculata pana acum pentru alegeri este batuta in cuie.
S-ar putea ca alegerile sa fie mutate in toamna si atunci...

- Cum apreciati faptul ca PSD a ajuns, potrivit sondajului IMAS, la doar 16 la suta din preferintele electoratului?

- Nu se poate nega faptul ca o actiune brusca impotriva personalitatii politice care beneficiaza de cea mai mare incredere induce, pe moment, o deruta a alegatorilor. Pe de alta parte, trebuie sa observam ca, la nivelul reprezentantilor diferitelor institute de sondare se manifesta, in aparitiile publice, si elemente de partizanat politic. Desigur, totul depinde de modul de chestionare, de esantionare s.a.m.d.

- In ce masura credeti ca se justifica declansarea procedurii de suspendare a presedintelui Basescu?

- Mai intai as vrea sa fac o precizare. Modul in care se exercita puterea executiva nu este perceput direct de catre populatie. Consecintele unor decizii se "vad" in viata oamenilor dupa multe luni de la adoptarea acestora. Insa, aceasta exercitare a puterii se simte imediat la nivelul Parlamentului. De doi ani, scandalurile care au framantat Coalitia si Alianta au creat o stare de profunda nemultumire nu numai in randurile Opozitiei, ci si in randurile parlamentarilor Puterii. Ca sa spunem drept, capitanul se cearta cu masinistul-sef, nimeni nu e la carma, si vaporul Romania e in deriva.

- Credeti ca acesta a comis intr-adevar fapte grave?

- E greu de raspuns si, personal, nu am cunostinta de argumentele aduse de juristii nostri in documentul care se pregateste. Ceea ce pot sa spun este ca presedintele a incalcat spiritul Constitutiei prin formula de presedinte jucator, o chestiune care duce, automat, la partizanat politic.

- Considerati justa decizia comisiilor juridice reunite ale Parlamentului care au modificat legea referendumului?

- Imi amintesc ca domnul Boc era foarte vehement, acum vreo jumatate de an, cand era vorba despre schimbarea presedintelui Camerei. Dansul apara atunci regula simetriei juridice. Acum se situeaza pe o pozitie contrara. De fapt, comisiile juridice au introdus aceasta regula in legea referendumului.

- Cum apreciati motiunea simpla care va fi depusa de PSD impotriva ministrului Justitiei?

- Necesara, dar insuficienta fata de disfunctionalitatile grave pe care doamna ministru le-a creat in sistem.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.