PSD se grabeste sa inceapa procedurile de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu. Refrenul auzit in ultima vreme pare sa dea forta unui partid care vrea sa isi asume un rol pe care mai degraba i-l atribuie altii: principalul partid de opozitie.

PSD se impune, chiar daca deocamdata numai formal, ca singurul partid in stare sa dejoace actualul blocaj al puterii prin solutii de impact si planuri pe termen lung. Culoarul intrezarit printre evenimentele care anunta o criza politica majora duce spre o nesperata pozitie de insider al scenei ai carei actori au fost pana de curand altii. Atacul a fost lansat pe mai multe planuri, Traian Basescu laolalta cu actualul premier se gasesc pe aceeasi lista neagra, pasamite scopul nu este un anume personaj, ci Puterea - virusata in insasi esenta ei.

Desi se insista mai mult pe demersul suspendarii presedintelui, orizontul de asteptare este centrat pe guvern, guvernare, Tariceanu. Miza, de fapt este motiunea de cenzura care are oricum mult mai multe sanse decat suspendarea lui Traian Basescu. Ideea a copt destula vreme pe culoarele Parlamentului si nu ar fi prima oara cand s-ar intampla asa ceva. Un amanunt deloc de neglijat este si ca populatia, mai exact viitorii votanti, nu este pusa in situatia de a-si da cu parerea. Lucru extrem de comod pentru orice politician. in cazul suspendarii unui presedinte, lucrurile sunt complicate la finalizare; asta o stiu cel mai bine chiar cei care au avut grija ca in Constitutie sa existe destule bariere pentru a nu se intampla o asemenea "grozavie". si chiar daca s-ar ajunge aproape de acel punct, finalul ar fi, cum spuneam mai devreme, in mana electoratului, care trebuie sa decida prin referendum. Or, este sinucidere curata sa propui poporului un asemenea test, stiut fiind faptul ca macar 51% il gireaza neconditionat pe actualul presedinte al tarii. De aici si eventualele speculatii ca PSD face de fapt un serviciu celor care nu il vad bine pe actualul prim-ministru.

Orice zvon sau posibila informatie despre eventualele negocieri cu o formatiune politica sau alta intareste mesajul de forta pe care PSD trebuie sa il ofere: suntem singurul partid care reuseste sa isi tina capul pe umeri si sa aduca in beneficiul tuturor balanta puterii. Colaborarea cu PC pare fireasca in masura in care ambele partide sunt acum in opozitie si teoretic contra lui Traian Basescu. Exista pericolul de a se crea o legatura la nivel imagologic intre interesele "oligarhilor" de ambele parti, care vad o sansa de a reveni in prim-plan, destul de mica totusi, avand in vedere scandalul care se consuma exact pe aceeasi tema.

Pentru a-si dovedi seriozitatea si hotararea de a pune in aplicare marile planuri de care vorbesc in ultima vreme, pesedistii ar trebui sa vina luni cu o noua propunere sau, mai bine, cu o masura deja luata. Sa ii puna pe ceilalti in fata faptului implinit, sa sugereze ca drumul pe care il aleg nu are cale de intoarcere si ca scopul nu este decat unul singur: revenirea la guvernare pentru ca sunt singurii capabili. Ei ar arata in acest fel ca fac nu numai conferinte de presa, ci si actioneaza. Pericolele care pandesc PSD insa provin din compromisurile facute in timp cu "dusmanul numarul 1", Traian Basescu, si pe care nu le-a uitat nimeni: PSD a facut de mult un pact cu presedintele, dovada numirea lui GeorgeMaior in fruntea unor servicii secrete (printre atatea altele) si alte semne de bunavointa aratate de-a lungul guvernarii. Inconstient sau nu, serviciul pe care i-l ofera actualului presedinte este ca in final, sa se ajunga la o reconfirmare a pozitiei de lider in preferintele electoratului, in conditiile unui eventual referendum. De aici si speculatiile ca PSD ar incerca modificarea legii referendumului.

PSD a reusit la un anumit nivel sa scape de imaginea unui partid subminat din interior de diferite grupulete cu anumite interese; Congresul chiar a facut bine in acest sens si asta nu e putin lucru. Ar fi pacat ca intentia partidului de a veni cu solutii de forta sa se transforme intr-o capcana pentru cei care au crezut in el sau pentru cei care au sperat ca se schimba ceva. Nu de alta, dar tot timpul trebuie sa se schimbe ceva.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.