Aderarea Romaniei la UE si pregatirile Congresului UDMR din martie sunt principala preocupare a celui mai mare reprezentant al maghiarilor din Romania. in acest sens, activitatea comisiilor pentru modificarea Statutului si Programului UDMR, precum si a comisiei de elaborare a strategiei UDMR de dupa aderarea la Uniunea Europeana poate fi rezumata astfel: in programul Uniunii va aparea un nou capitol, noul statut trebuie sa ia in considerare peste 200 de pagini de propuneri, iar strategia postaderare a UDMR va fi baza campaniei electorale a Uniunii pentru alegerile parlamentare europene. Un lucru este cert. UDMR se gandeste la planul national de dezvoltare si la fondurile structurale, pe care ar vrea sa le gestioneze.

Sambata s-au desfasurat la Cluj lucrarile comisiilor pentru modificarea Statutului si Programului UDMR, care au inceput inventarierea propunerilor de modificare a celor doua documente de baza ale UDMR. Tot sambata si-a tinut sedinta de constituire si comisia chemata sa elaboreze strategia UDMR de dupa aderarea la UE. La toate cele trei consfatuiri au participat presedintele Uniunii, Marko Bela, si presedintele executiv al formatiunii maghiare, Takacs Csaba.

Programul - fondurile structurale, marea miza

Presedintele comisiei de modificare a Programului UDMR, Koto Jozsef, a mentionat ca a fost elaborata noua structura a Programului Uniunii si au fost insumate propunerile de modificare sosite din partea organizatiilor teritoriale, platformelor Uniunii, organizatiilor asociate si civile. De asemenea si bisericile maghiare istorice si-au prezentat observatiile si propunerile lor de modificare a Programului.

"Am stabilit principiile de baza: in primul rand, nu o sa scriem un program complet nou, principiile de baza raman aceleasi. Pentru ca s-a schimbat lumea, am intrat in UE si trebuie sa vedem in acest sens ce rol are UDMR in procesul de integrare. Esenta este deci un capitol care se ocupa cu ramurile referitoare la contributia UDMR la planul national de dezvoltare, la fondurile structurale. Al doilea capitol se refera la ramurile care intra in competenta statelor nationale, precum educatia, sanatatea, cultura, tot ce tine de pastrarea identitatii unei comunitati. O sa reluam aici si proiectul legii privind statutul legii minoritatilor nationale", a declarat Koto Jozsef.

Potrivit acestuia, Comisia de modificare a Programului va definitiva pana la 29 ianuarie varianta pachetului de propuneri privitoare la modificarea Programului, pachet ce urmeaza sa fie supus dezbaterii publice in comunitatea maghiara. Presedintele UDMR, Marko Bela, a precizat intr-o declaratie recenta ca este nevoie de modificarea Programului si, pentru ca in vremea ce s-a scurs au fost infaptuite mai multe obiective - printre care si aderarea la UE - , pe de alta parte Programul trebuie aliniat la situatia schimbata in urma aderarii. La sedinta comisiei au participat Tamas Sandor, Toke Istvan, Toro T. Tibor, Varga Attila, Kerekes Karoly si Lakatos Peter.

Statutul - peste 200 de pagini de propuneri

Tot sambata si-a tinut cea de-a doua sedinta si Comisia de modificare a Statutului UDMR, care si-a definitivat planul de lucru si a trecut in revista propunerile sosite in urma unei largi consultari.

"Nu am discutat propunerile pentru ca nu am avut cum. Pana acum au fost trimise o gramada de propuneri din partea tuturor organizatiilor UDMR. Am facut doar inventarul acestor propuneri si am stabilit in mare capitolele care vor fi modificate. Sunt peste 200 de pagini de propuneri din teritoriu. Urmeaza ca secretariatul sa faca un tabel cu aceste propuneri. Dar modificari concrete, repet, nu au fost discutate", a declarat presedintele Consiliului de Coordonare a UDMR, Kelemen Hunor (foto 1) . Deputatul Uniunii a adaugat ca urmatoarea sedinta a comisiei va avea loc joi, la Cluj, unde "vom discuta propunerile pe articole". Alaturi de presedintele comisiei, Seres Denes, au participat la lucrari Borboly Csaba, Fekete Emoke, Kelemen Hunor, Marton Arpad, Mate Andras Levente si Szekely Istvan.

Strategie proprie postaderare

UDMR elaboreaza o strategie proprie pentru perioada postaderare, in care va inscrie - dincolo de obiective culturale si economice specifice - si obiective privitoare la dezvoltarea regionala si colaborare in dezvoltare, comune pentru intregul Bazin Carpatic. Afirmatia apartine deputatului UDMR Lakatos Peter, presedintele comisiei de elaborare a strategiei postaderare.

Dupa sedinta de sambata a comisiei, Lakatos Peter a mentionat ca grupul de lucru a formulat propuneri pe marginea strategiei nationale elaborate de Guvernul Romaniei, dar principalul ei scop este sa elaboreze o strategie proprie, corespunzatoare telurilor specifice ale comunitatii maghiare, strategie ce va constitui si baza campaniei electorale a UDMR pentru alegerile parlamentare europene.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.