Guvernul, acuzat ca si-a luat mana de pe Moldova

Liderii Partidul Liberal Democrat au supus, ieri, dezbaterii publice propria Strategie post-aderare a Romaniei, parte a programului politic al PLD dat recent publicitatii. Printre participanti, s-au numarat specialisti in domeniul financiar-bancar si economic, precum si fosti politicieni, printre care Misu Negritoiu, Bogdan Baltazar, Ionut Popescu. Clasa politica nu a fost invitata expres la acest eveniment, deschis cu precadere specialistilor si societatii civile. De altfel, trebuie sa mentionam ca singurul politician remarcat in randul invitatilor a fost vicepremierul democrat Gheorghe Pogea, prezent mai degraba in calitate de specialist decat de lider politic.

Legea satului si Parlament regional

Pe scurt, PLD a propus o noua organizare administrativ-teritoriala si o noua Constitutie, prima- elaborata de Gheorghe Flutur, iar cea de a doua, purtand amprenta lui Valeriu Stoica. Cu referire la rolul agriculturii dupa aderare, fostul ministru al agriculturii a avansat un model de organizare pe regiuni - cu pastrarea integritatii teritoriale, si nu pe criterii etnice, condus de un guvernator, o adunarea regionala cu rol de Parlament si consilii regionale cu rol executiv. Flutur a mai sutinut necesitatea adoptarii unei legi a satului, care sa rezolve problema depopularii mediului rural. In opinia sa, este nevoie de o definire a spatiului rural, clasificandu-l in periurban, dominant agricol si rural defavorizat, cu politici zonale specifice.

Referendum pentru regimul politic?

Valeriu Stoica a prezentat un proiect de revizuire a Constitutiei, motivand ca vechile conflicte dintre palatele Cotroceni si Victoria sunt datorate tocmai lacunelor constitutionale. Si aceasta, deoarece presedintele are legitimitatea cea mai mare, dar nu si posibilitatea de a pune in practica un program, in vreme ce premierul poate, dar este mai departe de populatie. Chiar daca, anterior, platformistii si-au exprimat preferinta pentru un regim politic de tip prezidential, ieri, Valeriu Stoica a lasat sa se inteleaga ca alegerea regimului ar trebui sa faca obiectul unui referendum si nu sa fie decisa de clasa politica. In aceeasi ordine de idei, liderul liberal-democrat a vorbit despre simplificarea procedurii de demitere a Guvernului si premierului, precum si de dizolvare a Parlamentului de catre premier sau presedinte.

Atac la Tariceanu

Theodor Stolojan, presedintele PLD, a lansat un atac deschis impotriva premierului Calin Popescu-Tariceanu, "responsabil pentru gafele monumentale din programul de post-aderare postate pe site-ul guvernului." Cea mai importanta, potrivit lui Stolojan: "In document se precizeaza ca Romania trebuie sa manifeste rezerve la viitoarele extinderi ale Uniunii Europene, pentru ca UE are retineri cu privire la acest lucru." In opinia sa, formularea nefericita demonstreaza pe de o parte faptul ca "Tariceanu nici macar nu a citit documentul", iar pe de alta- dezinteresul Romaniei pentru soarta Republicii Moldova si intrarea sa in Uniune. Acesta a facut o paralela cu "Austria si Germania, care vor ca Croatia sa devina cat mai repede membru al Uniunii", apreciind ca ar trebui ca executivul de la Bucuresti sa actioneze similar fata de Moldova.

Atacul la Tariceanu nu s-a oprit aici: "Treaba domnului Tariceanu ca prim-ministru nu este sa se plimbe cu motocicleta, ci poarta responsabilitatea pentru orice document elaborat in numele guvernului". Alta gafa: strategia guvernamentala- calificata de Stolojan drept rezultatul unui "nou limbaj de lemn", are in vedere o perioada mare de timp, iar "PLD nu mai doreste alte generatii de sacrificiu."

Gheorghe Pogea (PD): "Incercam sa armonizam pozitiile diferite"

"Trebuie sa incetam cu concursurile nationale de strategii post-aderare", a declarat fostul fostul vicepremier, democratul Gheorghe Pogea, in finalul dezbaterilor. Acesta a evitat sa precizeze daca a fost mandatat oficial ca reprezentant al PD la actiunea "platformistilor", insa a precizat pentru cotidianul nostru ca a fost invitat personal, "atat in calitate de specialist, cat si de om politic"- cu accent pe prima. De altfel, deputul Raluca Turcan a precizat, pentru Cronica Romana, ca nu au fost lansate invitatii partidelor politice ca atare, ci specialistilor si societatii civile.

Potrivit lui Gheorghe Pogea, este timpul ca toate partidele sa gaseasca o calea comuna pentru a contribui la elaborarea acestui document, care sa reflecte in final "pozitia clara fata de problematica din zona euro, fata de extindere". Pogea a apreciat strategia elaborata de PLD a spus drept clara si logica: "Strategia este un document participativ. Din punctul de vedere al Partidului Democrat, indiferent de initiatorii strategiilor post-aderare, obiectivul final pe care il are o strategie post-aderare a natiunii este acelasi, ca si astazi: atingerea, intr-un timp cat mai scurt, a unui standard de viata si a calitatii vietii economice si sociale pentru romani.

Strategiile pot fi diferite, dar obiectivele raman aceleasi. Acesta este si motivul prezentei noastre aici: sa incercam sa armonizam pozitiile diferite." Pogea a mai anuntat intentia PD de a "colabora cu celelalte partide si forte politice, pentru ca strategia trebuie sa fie, in ultima instanta, un document reprezentativ pentru Romania."


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.