sustine purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu

- Care sunt principalele proiecte politice ale partidului dvs. pentru anul 2007?

- In primul rand este necesara implicarea PSD in scopul deblocarii sistemului politic de la Bucuresti. In acest moment, actul de guvernare nu functioneaza, Romania a devenit membru al UE fara a avea o strategie clara convenita atat la nivelul clasei politice cat si al opiniei publice, disensiunile intre partidele aflate la guvernare generand o instabilitate politica de natura sa genereze o vulnerabilitate in plus la nivelul societatii romanesti. In al doilea rand PSD se pregateste pentru testul alegerilor pentru Parlamentul European, un moment important atat sub aspectul informarii cetatenilor Romaniei in legatura cu standardele pe care trebuie sa le indeplineasca cei ce ne vor reprezenta in PE, cat si in ceea ce priveste nivelul de incredere politica de care beneficiaza PSD in acest moment.

- In viitorul apropiat, aveti intentia sa introduceti schimbari in mesajul politic al partidului?

- In mod evident da, Congresul Extraordinar al PSD nu a reprezentat numai un moment de reconfigurare a conducerii la nivel central dar si mai ales un moment in care am convenit cu totii faptul ca politica social-democrata reprezinta atat alternativa necesara de guvernare a Romaniei, cat si directia pe care trebuie angajata societatea romaneasca pentru ca Romania sa devina o tara europeana civilizata si cetatenii ei sa atinga un nivel de trai decent.

- Considerati utile alegerile anticipate? Daca da, este PSD pregatit pentru un asemenea moment?

- Din perspectiva folosirii mijloacelor democratice de redresare a sistemului de guvernare in Romania aflat intr-o situatie de criza profunda, alegerile anticipate ar putea reprezenta o alternativa. Pe de alta parte, situatia politica din Romania este deosebit de grava, ne-am inveselit in ceea ce priveste aderarea la UE, dar se pare ca rezervele de combustibil pentru incalzire se vor epuiza in urmatoarele zile. Deci inainte de a opta pentru alegeri anticipate, partidele politice sunt obligate sa gaseasca formulele politice cele mai rapide pentru a asigura eficienta actului de guvernare precum si credibilitatea deciziilor, deoarece in acest moment este din ce in ce mai evident faptul ca jocurile politice facile intens mediatizate par a fi mai atractive iar Romania este in pericol sa esueze.

- Daca va fi nevoie de votul dvs., veti sustine un guvern minoritar?

- Nu, guvernul Aliantei D.A. a gresit grav si trebuie sa-si asume responsabilitatea in fata romanilor pentru erorile comise.

- Aminteati recent de o strategie proprie de guvernare a PSD. Care sunt punctele sale principale, si mai ales, diferentele intre aceasta strategie si strategia aplicata in perioadele in care PSD s-a aflat la guvernare?

- Sunt doua domenii diferite, guvernul PSD a finalizat negocierile de aderare a Romaniei la UE, stabilind impreuna cu Comisia Europeana si data integrarii la 1 ianuarie 2007. S-a obtinut cel mai profitabil pachet financiar pentru o tara candidata la integrare europeana. Toate aceste realizari s-au obtinut pe baza unei strategii care a pus accentul in principal pe schimbarea cadrului legislativ si institutional precum si pe absorbtia acquisului comunitar de o maniera rapida si eficienta.

Strategia PSD postaderare are ca obiective principale asigurarea echilibrului intre drepturile si responsabilitatile Romaniei in UE, functionarea Romaniei pe piata concurentiala europeana, dezvoltarea institutionala si functionarea statului de drept, aplicarea criteriilor Agendei Lisabona pentru asigurarea unui cresteri economice sanatoase a Romaniei. Totodata, PSD propune masurile care trebuie luate pe termen scurt privind rezolvarea problemelor subliniate si in Raportul de tara din 2006 in ceea ce priveste sistemul agricol si sanitar veterinar, justitia, sistemul concurential.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.