Inainte de alegerile din 2008 si inaintea unor eventuale alegeri anticipate, partidele politice se pregatesc sa isi testeze popularitatea cu ocazia alegerilor din primavara, pentru Parlamentul European. Atunci se vor face jocurile, Romania isi va trimite reprezentantii in PE, iar liderii formatiunilor politice se vor bate cu pumnii in piept pentru a-si puncta reusitele.

Deocamdata, democratii pozeaza nonsalanti, cu cota cea mai mare de reusita la alegerile europarlamentare. Liberalii, pe de o parte, si platformistii, de cealalta trag de PD sa accepte participarea pe liste comune la alegerile pentru PE. Liderii democrati dau din cap, asculta si promit sa analizeze propunerile. PSD si-a adunat toate frustrarile si le-a aruncat in cursa pentru locurile de europarlamentari, unde vor sa demonstreze ca nu-si mai merita locul in opozitie. intre timp, UDMR este preocupat de negocierile dintre liderul Uniunii, Marko Bela si liderul Consiliului national al Maghiarilor din Transilvania, Laszlo Tokes, astfel ca lista Uniunii pentru PE a fost trecuta pe planul doi.

PD se lasa rugat

Democratii vor sa ii paraseasca pe liberali la alegerile pentru Parlamentul European. Organizatiile judetene ale PD au trimis deja propunerile pentru alegerile europarlamentare, iar in perioada urmatoare, membrii Biroului Permanent National al PD vor selecta candidatii si vor intocmi lista pentru alegerile PE.

Chiar daca liderul PD, Emil Boc (foto1), a spus de mai multe ori ca nu a fost luata o decizie clara cu privire la alegerile europarlamentare, liderii partidului vor ca PD sa mearga pe liste separate la alegerile pentru PE.

Surse din interiorul partidului ne-au declarat ca democratii vor cere liberalilor sa accepte paritatea de 2 la 1 in favoarea PD pe listele pentru Parlamentul European, in caz contrar vor candida pe liste separate. sansele ca liberalii sa acepte oferta democratilor sunt extrem de reduse. Totusi, liderii PD considera ca cererea lor este pe deplin indreptatita, avand in vedere faptul ca PNL a scazut foarte mult in sondaje.

Dupa ce membrii Biroului Permanent al PD au stabilit criteriile de selectionare a candidatilor pentru Parlamentul European, fiecare organizatie judeteana a trimis secretariatului general al partidului una sau doua propuneri pentru alegerile europarlamentare.

Candidatii trebuie sa cunoasca cel putin o limba de circulatie internationala, de preferat chiar limba engleza. Democratii care doresc sa devina europarlamentari vor mai trebui sa aiba cunostinte serioase in ceea ce priveste institutiile Uniunii Europene si mecanismele de functionare in cadrul Uniunii. Liderul PD a mai spus ca nominalizatii vor trebui sa respecte si criteriile de integritate stabilite de societatea civila prin intermediul Coalitiei pentru un Parlament Curat la alegerile parlamentare din 2004.

PNL, pregatit sa ramana singur

Liderii liberali raspund iritati cand aud de organizarea unor alegeri. Recunosc ca se gandesc la anticipatele dorite de presedintele Traian Basescu, apoi isi cer scuze si isi amintesc ca mai exista si alegerile pentru Parlamentul European. in aceasta directie, PNL a pus la cale o strategie de la care nu vrea sa se abata. Liberalii tin sa aleaga candidati pe spranceana pentru posturile de europarlamentari, dintre cele 39 de dosare si de proiecte politice depuse la sediul partidului de cei dornici sa reprezinte Romania in Parlamentul European.

"Candidatii vor fi evaluati dupa congresul PNL din 12 ianuarie, cand se va intruni comisia de selectie", ne-a declarat senatorul Teodor Melescanu (foto 2), unul dintre membrii comisiei PNL pentru candidatii la alegerile europarlamentare. Mai departe, cei care vor ajunge la PE se vor afilia la grupul liberalilor europeni, ALDE.

Singura necunoscuta din planul liberalilor a ramas prezenta candidatilor PNL pe liste, fie singuri, fie alaturi de partenerii din alianta, democratii. "Noi am facut o oferta si PD a promis ca o va evalua. Nu ne-a dat inca raspunsul respectiv", a recunoscut Melescanu ca propunerea liberalilor de a candida pe liste comune cu PD la alegerile pentru Parlamentrul European a ramas in aer. Un eventual refuz al democratilor este acoperit de protocolul Aliantei DA care nu prevede in mod explicit participarea pe liste comune la aceste alegeri.

Platformistii se uita spre PD

Initiatorii Partidului Liberal Democrat au enumerat, printre "viziunile" lor de reformare a liberalismului, si intentia de a participa la alegerile pentru Parlamentul European, daca le vor iesi socotelile privind inscrierea formatiunii. Liberal-democratii au recunoscut ca odata ajunsi la PE, ar vrea sa adere la Partidul Popular European, si nu la grupul liberalilor europeni de care se vor "lipi" reprezentantii PNL, partid de care s-au rupt platformistii. Ba mai mult, vicepresedintele provizoriu al PLD, Gheorghe Flutur (foto 3), a sustinut ca se ia in discutie posibilitatea ca partenerul PD pe listele pentru europarlamentare sa fie chiar PLD.

PSD vrea sa faca scor la europarlamentare

2007, prima jumatate a lunii mai. Un termen care pentru PSD inseamna o piatra de hotar in traiectoria electorala pe termen lung. Alegerile europarlamentare, in care principalul partid de opozitie se va prezenta singur. Ratiune dictata pe de-o parte de "fusaneala" cu PC - cu toate ca in partid exista voci care sustin ca avand o campanie mediatica potrivnica din partea lui Voiculescu, PSD ar fi obtinut acelasi scor pe care l-a avut dupa dezertarea acestuia - si pe de alta parte de nevoia de a-si crea o imagine de partid puternic. (in privinta unitatii, problemele au fost rezolvate la congresul din decembrie).

Tinta PSD, asa cu era de asteptat este sa fie la alegerile pentru Parlamentul European, primul dintre partidele inscrise in cursa. Calculele PSD iau in considerare scorurile pe care le vor obtine PNL si PD separat, indiferent de optiunea acestora de a merge impreuna, sau nu, pe liste. si asta pentru ca oricum, viitorul Aliantei D.A este foarte incert. Una dintre strategiile social-democratilor lui Mircea Geoana (foto 4) o reprezinta numele care vor compune propunerile de reprezentanti PSD la Bruxelles. Se vor figuri tinere, buni cunoscatori de franceza si/sau engleza, nu neaparat din randurile actualilor senatori sau deputati.

Principala preocupare a strategilor din Baneasa o reprezinta ceea ce, anumiti specialisti in imagine, din interiorul partidului, numesc "blocada informationala". in acest sens, fortele se vor concentra in jurul liderului Mircea Geoana. Care, in contextul integrarii Romaniei in UE, si avand in vedere faptul ca votul din mai va avea semnificatia desemnarii celor ce vor reprezenta Romania in Europa, nu in Falticeni, capata cu totul alte valente electorale. Timpul scurt ramas pana la primul test decisiv, aproximativ 4 luni, victoria zdrobitoare in congres a "grupului de la Cluj" si a lui Mircea Geoana, creeaza premizele unei reusite fie si macar partiala.

UDMR, intre ciocan si nicovala

UDMR nu a cristalizat inca modalitatea de accedere a maghiarilor din Romania in Parlamentul European. Trierea candidatilor UDMR pentru PE, criteriile de alegere a acestora si locul pe lista erau programate pentru ultima sedinta a Consiliului Reprezentantilor Unionali (CRU) ai UDMR in 2006 care a avut loc in luna decembrie. Insa la sedinta CRU, reprezentantii UDMR au amanat discutiile concrete si doar au atras atentia ca maghiarii din Romania risca sa nu-si faca auzita vocea in Europa, daca nu vor obtine un scor electoral bun la alegerile pentru Parlamentul European de anul viitor.

In plus, lista UDMR pentru PE este influentata acum de negocierile dintre presedintele Uniunii, Marko Bela (foto 5) si liderul Consiliului national al Maghiarilor din Transilvania (CNMT), Laszlo Tokes. Cei doi au evitat sa spuna direct daca s-au inteles sau nu asupra alegerilor europene, insa au oferit semnale clare in aceasta directie.

Liderul UDMR, Marko Bela, a declarat dupa intalnirea pe care a avut-o pe 28 decembrie, cu Laszlo Tokes, ca vrea ca listele electorale ale UDMR pentru Parlamentul European sa fie elaborate, astfel incat sa duca la o solidaritate a intregii comunitati maghiare din Romania. De asemenea, presedintele UDMR a tinut sa precizeze doar ca, atat membrii Consiliului National Secuiesc (CNS), cat si cei ai CNMT pot sa fie propusi pentru un fotoliu de europarlamentar, votul final urmand sa il aiba Consiliul Reprezentantilor Unionali.

De cealalta parte, CNMT pare dispus sa isi acorde sprijinul UDMR pentru a obtine cat mai multe fotolii de europarlamentar, insa pune anumite conditii. "Am dori ca, in situatia noua europeana, si UDMR sa ajunga la un nou inceput, prin revizuirea politicii ei de pana acum si printr-o conlucrare mai deschisa si pluralista", a precizat Tokes. Vicepresedintele CNMT, Szilagy Zsolt, a spus si el ca formatiunea pe care o reprezinta doreste liste comune pentru toate organizatiile maghiare din Transilvania la alegerile europarlamentare. Potrivit lui Szilagy Zsolt, acest lucru ar aduce cel putin un fotoliu de europarlamentar in plus pentru comunitatea maghiara.

UDMR spera sa obtina doua sau chiar trei mandate de europarlamentari la alegerile pentru PE din primavara viitoare. "Conform ponderii noastre, UDMR ar putea obtine doua mandate din 35. Daca ajungem la o performanta extraordinara, prin mobilizarea foarte mare a electoratului nostru, am putea avea trei. Dar este un scenariu optimist", a apreciat presedintele UDMR, Marko Bela.

Vadim, cap de lista in PRM

Cand vine vorba de selectia candidatilor pentru PE, in PRM un singur lucru este sigur - in fruntea listei va fi "Tribunul". Observatorul european al PRM, deputatul Petre Popeanga, ne-a spus ca partidul va nominaliza candidatii pentru PE "folosind aceleasi criterii ca toata lumea: competitivitate, pregatire si experienta profesionala, cel putin doua limbi straine".

Presedintele partidului, Corneliu Vadim Tudor, este de parere ca are forta de a ocupa cel putin sapte posturi de europarlamentari pentru PRM. "Eu am sa candidez in fruntea listei, ca sa o trag dupa mine.Voi candida in fruntea acesteia si va asigur ca din 33 sau 35 de locuri care revin Romaniei, PRM va avea cel putin 7 europarlamentari, poate chiar 10", a precizat Vadim.

PC a ramas in urma

Conservatorii nu au stabilit pana acum modalitatea de selectionare a candidatilor la alegerile pentru Parlamentul European. Singurul lucru sigur este ca vor participa pe liste separate la alegerile pentru PE.

Deputatul PC, Bogdan Ciuca, a spus ca abia la sfarsitul acestei luni conservatorii vor stabili, in cadrul Biroului Permanent al Partidului Conservator, criteriile de selectie a candidatilor pentru alegerile europarlamentare.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.