In timp ce liberalii se bateau pe functii in sedinta Comitetului Executiv al partidului, pregatind Congresul Extraordinar, liderii PD si cei ai PLD au decis ieri, dupa o intalnire de peste o ora, sa lanseze proiectul politic ce isi propune coagularea fortelor de centru-dreapta. Mai mult, Stolojan a anuntat constituirea unei fundatii a unitatii dreptei. Acesta a precizat ca parlamentarii PLD vor colabora cu cei democrati si isi vor coordona actiunile in functie de "ceea ce se intampla" pe scena politica. In replica, liberalii au precizat, prin vocea senatorului Paul Pacuraru, ca protocolul paralel care exista intre PD si PLD ar putea determina PNL sa rupa Alianta D.A.

Liderii PD si PLD au anuntat, ieri, dupa o intalnire de o ora, ca ambele formatiuni vor lansa un proiect politic ce isi propune coagularea fortelor de centru-dreapta. Liderul platformistilor, Theodor Stolojan, a declarat ca PD si PLD vor colabora in vederea realizarii proiectului de coagulare a fortelor de centru-dreapta. PNL si PD reiau, astfel, una dintre prioritatile politice ale Aliantei, la constituirea sa si dau nastere unei aliante care ar putea fi o alternativa la colaborarea tot mai defectuoasa PNL-PD."Este un proiect de care Romania are nevoie, pentru ca fortele de centru-dreapta sa fie oricand un adversar redutabil pentru cele de stanga", a spus Stolojan, accentuand ca Romania are nevoie si in perioada post-aderare de un guvern de centru-dreapta. Liderul platformei nu a facut nicio referire la un eventual rol al PNL in aceasta constructie pentru care a militat intens si fostul presedinte PNL Valeriu Stoica.

Stolojan a anuntat, totodata, si constituirea unei fundatii a unitatii dreptei, insarcinata cu elaborarea unor proiecte sociale si umanitare.Tema constituirii unui pol puternic de dreapta a pornit ca fiind proiectul de baza al Aliantei Dreptate si Adevar, pe vremea cand PNL era condus de Theodor Stolojan, iar PD, de Traian Basescu. Stolojan a evitat,ieri, dupa intalnirea cu conducerea PD, sa dea un raspuns direct la intrebarea legata de sustinerea pe care o va oferi PLD Guvernului condus de Calin Popescu-Tariceanu, sugerand ca deciziile pe aceasta tema depind si de PD.

Stolojan a fost intrebat daca PLD va mai mai sustine Guvernul Tariceanu, care a pierdut majoritatea parlamentara. "Noi colaboram cu PD si ne vom coordona pozitiile in functie de ceea ce se intampla", a fost raspunsul liderului platformistilor. Oficial, PD si PLD au discutat despre colaborarea parlamentara. De altfel, presedintele PD, Emil Boc, a prefigurat una dintre temele de atac pentru 2007 la adresa liberalilor condusi de Calin Popescu-Tariceanu - restructurarea Guvernului, pe care pemierul nu o considera, insa, necesara, si pentru care este nevoie de un vot al Parlamentului.

Tema restructurarii a fost mentionata de presedintele PD prin cele asupra carora democratii si liberal-democratii merg mana in mana in Parlament, alaturi de legea ANI sau descentralizare si legea audio-vizualului. Cele doua formatiuni au decis, totodata, sa se consulte periodic in mod oficial la nivel de lideri de grup.Stolojan a subliniat ca PLD nu are nevoie de un protocol de colaborare cu PD, avand in vedere ca membrii celor doua partide au fost cei care au infiintat Alianta, spre deosebire de cei care sunt la putere in PNL si care, in opinia fostului consilier prezidential, "au facut aproape tot posibilul sa o dinamiteze".

Stolojan a subliniat ca PLD este deschis la dialog, in special cu membrii PNL, despre care a afirmat ca nu trebuie confundati cu conducerea PNL, pe care a acuzat-o din nou ca a confiscat spiritul liberal. "Nu stiu daca liderii PNL vor dori sa discute cu noi, este greu de presupus", a adaugat fostul presedinte PNL. El a precizat ca platformistii vor sustine initiativele PNL doar daca le vor considera "bune". Boc si Stolojan au mai spus, la intrebarile presei, ca PLD si PD nu au discutat despre participarea pe liste comune la alegerile pentru Parlamentul European.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.