Euroentuziasmul cetatenilor Romaniei l-a speriat pe seful statului. Intreaga societate accepta in unanimitate integrarea, dar aproape nimeni nu stie ce presupune acest proces.

Marea problema a economiei romanesti in perspectiva integrarii o constituie competitivitatea sa scazuta, iar momentul 1 ianuarie 2007 se apropie. In ultimele luni, Banca Nationala a Romaniei, prin gestionarea evolutiei cursului de schimb, incearca sa oblige mediul de afaceri sa isi ajusteze costurile interne pentru a fi mai competitiv. Iar nervozitatea mediului de afaceri vizavi de aceasta politica este taxata de presedintele Traian Basescu. "Leul are valoarea lui de piata si, prin jocul BNR, nu mai putem subventiona la nesfirsit exporturile care poate sint neperformante", a declarat ieri seful statului. Acesta crede ca nimeni nu va mai putea sa ceara BNR sa faca "un joc inflationist artificial", pentru ca Romania sa aiba exporturi mai bune.

Interventia lui Basescu vine pe fondul conflictului dintre oamenii de afaceri, cu precadere reprezentanti ai exportatorilor, si banca centrala. "Ma uit la reactia mediului de afaceri la liberalizarea leului, la interventionismul BNR si aproape sintem gata, cu toata comunitatea de afaceri, sa ne urcam cu picioarele pe guvernatorul Bancii Nationale (Mugur Isarescu, n.r.)", a afirmat presedintele.

Cauza necunoasterii: unanimitatea

Ca Romania este tara cu cei mai multi suporteri ai integrarii nu mai este de mult o necunoscuta. Problema este cum stim sa gestionam aceasta integrare. Teoria presedintelui este simpla: unanimitatea este cauzata de necunoastere. Basescu a sustinut ca romanii cred ca dupa integrare va curge lapte si miere in toate orasele, chiar si in gropile din Bucuresti. "Procesul de integrare a fost tratat mediatic si s-a umflat ca o gogoasa ca fiind strict problema guvernului", a spus acesta.

Cine este vinovat

Totodata, la fel de cunoscut este faptul ca firmele romanesti nu sint pregatite pentru a face fata concurentei pe piata unica europeana. A cui este vina? Seful Delegatiei Europene in Romania, Jonathan Scheele, considera ca firmele ar trebui sa se simta cu musca pe caciula. In ciuda faptului ca de ani de zile exista informatii pe Internet, agentii economici autohtoni au neglijat acest aspect, iar acum, cind moneda nationala se apreciaza sau au loc cresteri de pret la utilitati si majorari de impozite, conform angajamentelor cu UE, apar stari de neliniste din partea mediului de afaceri. Mai precis a acelei categorii neinformate.

Orgoliul zgindarit

Romania are doua posibilitati: sa intre in UE sau sa stea pe dinafara. Vorbind de aceasta din urma situatie, care nu presupune costurile cerute de UE, Basescu a ciupit din orgoliul sindicatelor. "Va fi foarte usor sa nu acceptam restructurari, limitari in fonduri de salarii, sa nu acceptam raportul de eficienta intre costurile cu forta de munca si productia realizata, sa nu acceptam nimic din ceea ce inseamna modalitati de a ne masura performanta. Va fi foarte usor sa fim cu sutele de mii in strada si sa spunem ca nu vrem sa existe o modalitate de ajustare a costurilor in mina patronatelor. Noi vrem sa fim vesnici, sa avem locul de munca garantat indiferent de cit de prost i-ar merge patronului, ca trebuie sa vina statul sa-l sprijine", a afirmat seful statului.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.