Acestea vor fi votate, in cel mai bun caz, azi si maine. Termenul de adoptare a fost deja depasit

Blocajul Legii bugetului la Parlament continua. Parlamentarii au reusit sa voteze finalmente articolele legii, dar s-au oprit la cea mai importanta sectiune, aceea a anexelor. Cu mici diferente, s-a repetat scenariul din zilele anterioare dedicate acestui proiect de catre Legislativ. Multa vorbarie inutila si discutii pe chestiuni procedurale. Ce-i drept, votarea articolelor a mers ceva mai bine, fiind adoptate 13 din cele 27 de articole ale legii. Prestatie mult mai buna decat in ziua precedenta cand a fost nevoie de trei ore de dezbateri si doua apeluri nominale pentru adoptarea unui singur articol.

Din amendamentele propuse la articole, doar unul a fost aprobat. Amendamentul a fost propus de senatorul PRM Gheorghe Funar si prevedea punerea unui verb de la timpul viitor la prezent. De altfel, Funar si deputatul Anghel Stanciu (PSD) au fost protagonisti de frunte ai discutiilor sterile din Legislativ. Peremistul i-a reprosat lui Bogdan Olteanu, presedintele Camerei Deputatilor, ca a inventat "vreo tehnica de clonare" a voturilor, deoarece ar fi obtinut 22 de abtineri in loc de doua la unul din voturi. "Dati cifre parca ati fi la poker", a remarcat senatorul. Tocmai acest gen de dispute minore au facut ca termenul de dezbatere si aprobare a bugetului de stat pe 2007 sa fie depasit inca de saptamana trecuta.

Pauze dese

Din acest motiv, deputatul din partea minoritatii grecesti, Sotiris Fotopolos, i-a solicitat lui Olteanu ca legea sa fie dezbatuta in sedinta comuna si astazi si maine, astfel incat la 1 decembrie bugetul sa fie votat.

Presedintele Camerei a discutat propunerea cu Birourile Permanente in timpul pauzei. Propunerea era oportuna deoarece plenul a discutat doar 100 din cele nu mai putin de 700 de amendamente depuse. Asta deoarece majoritatea lor se refera la alocarea unor sume suplimentare sau redirectionarea unor fonduri, chestiuni care sunt prinse in anexele Legii bugetului.

Or discutiile s-au blocat la anexe, dupa ce deputatul Anghel Stanciu a cerut o pauza de consultari pentru ca ministrii sa vina la dezbateri, iar parlamentarii sa discute despre sumele prevazute a fi alocate cercetarii.

Funar nu a pierdut ocazia pentru a mai provoca o alta intarziere sustinand si el prezenta obligatorie la dezbateri a ministrilor. Olteanu l-a contrazis deoarece prezenta titularului de la Finante, Sebastian Vladescu, si a reprezentantilor de la fiecare minister face inutila prezenta celorlalti membri ai cabinetului.
Stanciu nu s-a lasat pagubas si a cerut din nou pauza de consultari deoarece cuantumul alocat cercetarii nu se ridica la 1% din Produsul Intern Brut, cum prevede programul de guvernare asumat de actualul Executiv.

Mai mult, el l-a acuzat pe presedintele Camerei de abuz in functie deoarece nu permite discutarea unui amendament propus de opozitie si sustinut de Comisia de invatamant, care prevede dublarea bugetului Cercetarii, dar pe care Olteanu l-a respins deoarece amendamentul nu prevedea si sursele de finantare pentru aceasta suplimentare.
Finalmente, Stanciu a obtinut pauza dorita.

Vina este impartita

Guvernul a respectat termenul de trimitere a Legii bugetului de stat la Parlament, care fixa ca data limita 15 octombrie. In schimb, dezbaterile au taraganat la Comisii unde s-au adus discutat toate cele 700 de amendamente. Ajuns in plen, adoptarea proiectiei bugetare a fost amanata din cauza discutiilor de ordin procedural si a cvorumului insuficient. Opozitia si puterea s-au acuzat reciproc pentru taraganare, vina fiind insa impartita. Astfel parlamentarii din coalitia de guvernamant s-au remarcat prin absenteismul ridicat, in timp ce opozitia a incercat sa blocheze cat mai mult dezbaterile sufocand legea cu amendamente si ridicand obiectii la procedura de vot. Ministrul de Finante, Sebastian Vladescu, a incercat sa detensioneze situatia prin unele concesii, dar succesul a fost partial.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.