Parlamentarii platformisti au anuntat ieri ca vor vota proiectul bugetului de stat pe 2007, dupa ce in urma cu doua zile declarasera ca se mai gandesc daca vor vota proiectul de buget in conditiile in care i-au retras sprijinul politic premierului Tariceanu. Platformistii vor sa-i dea astfel o lectie liderului PNL.

Adeptii grupului Stolojan - Stoica vor sa arate ca sunt responsabili si nu pun in pericol bugetul tarii si il acuza pe Tariceanu de iresponsabilitate pentru ca l-a revocat pe ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, din motive politice, fara sa ii reproseze ceva din punct de vedere profesional. Tocmai de aceea parlamentarii platformisti considera ca decizia de revocare a ministrului Gheorghe Flutur nu tine cont de interesele agriculturii romanesti, intr-un moment cheie al reformei din acest domeniu.

Intr-un comunicat de presa dat publicitati ieri, platformistii il acuza din nou pe Tariceanu ca uzeaza de atributiile sale in mod"discretionar" pentru a servi interese de grup.

Pinalti, lasat balta de trei membri grei ai PNL Neamt

Intre timp, in filialele PNL apele incep sa se separe, mai ales dupa ce calea dialogului dintre conducerea centrala a partidului si gruparea Stolojan-Stoica a fost inchisa de anuntul platformistilor de a retrage sprijinul politic liderului PNL, premierul Calin Popescu Tariceanu.

Ieri, unul dintre sustinatorii gruparii platformistilor, liderul PNL Neamt, Gheorghe stefan, zis Pinalti, a ramas fara sprijinul a trei lideri importanti ai organizatiei sale. Senatorul serban Stratila, membru al Comitetului Executiv PNL Neamt, deputatul Vasile Pruteanu, vicepresedinte al organizatiei si Eugen Nazare tapu, vicepresedinte PNL Neamt, s-au disociat de Gheorghe stefan si de platforma Stolojan-Stoica, afirmandu-si sustinerea pentru Tariceanu.

Intr-un comunicat de presa, cei trei sustin ca platforma lansata in exteriorul partidului urmareste de fapt destabilizarea PNL si implicit crearea unei crize politice profunde la nivel guvernamental. "Consideram ca aceste actiuni sunt inacceptabile si de netolerat", se arata in acelasi comunicat. Potrivit stenogramei discutiilor dintre gruparea Stolojan si gruparea Flutur, de la Hotel Hilton, data publicitatii de Antena 3, Gheorghe stefan este cel care insista asupra tezei potrivit careia PNL nu mai poate fi recuperat, iar solutia ar fi formarea unui nou partid liberal, care sa ia locul PNL in relatia cu democratii.

Pro si contra

Tot ieri, conducerea PNL Valcea a inceput strangerea de semnaturi impotriva platformei Stolojan-Stoica. "Marea majoritate a membrilor Delegatiei Permanente, nu numai ca nu adera la Platforma, dar o considera o modalitate de otravire a unitatii si integritatii PNL", sustine deputatul Emilian Francu, presedintele Biroului Permanent Teritorial PNL Valcea. Spre deosebire de Valcea, liderul PNL Suceava, Ion Lungu, ramane un sustinator al lui Gheorghe Flutur din "interiorul partidului" . El recunoaste insa ca PNL trece printr-o adevarata criza.

"Este un lucru regretabil ca s-a ajuns aici, dar sunt alaturi de Gheorghe Flutur si vreau sa lupt din interiorul partidului pentru dialog si unitate", a declarat Lungu. El a precizat ca va ramane totusi in PNL, chiar daca Flutur va fi exclus din partid. Acceptarea revocarii lui Flutur de catre presedintele Basescu este considerata corecta si inteleapta de catre vicepresedintele PNL Mures, Nicolae Havrilet. "Daca nu ar fi fost de acord, ar fi insemnat ca presedintele se amesteca in treburile interne ale PNL", a spus Havrilet.

El considera ca trebuie luata in considerare recomandarea Uniunii Europene de a numi in fruntea Ministerului Agriculturii un finantist. De aceeasi parere sunt si liberalii buzoieni si clujeni, care considera ca Basescu, prin semnarea revocarii lui Flutur, a evitat o criza constitutionala.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.