Atat opozitia, cat si puterea au votat proiectul
Primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii Consiliilor Judetene vor primi bani si dupa incetarea mandatelor. Deputatii au votat o propunere de modificare a Legii 393/2004, prin care categoriile de mai sus vor primi indemnizatii tranzitorii timp de trei luni de la incetarea mandatului daca nu beneficiaza inca de pensii sau nu dispun de alte venituri.
Prin initiativa celor 10 deputati (Adrian Moisoiu, Paul Magheru si Costache Mircea de la PRM, Florin Iordache si Dumitru Bentu de la PSD, Karoly Kerekes de la UDMR, Constantin Igas, Stefan Bardan, Romeo Raicu si Ionisie Gheorghioni de la PD), alesii locali se alatura parlamentarilor in casta care beneficiaza de mai multe drepturi decat cetatenii de rand. Dupa primul mandat, indemnizatia tranzitorie este de 20%, dupa al doilea creste la 40%, in timp ce aceia care au avut mai mult de trei mandate vor beneficia de 80% din salariul pe care l-au avut ca alesi locali.
Guvernul nu a avizat proiectul pe aceleasi motive pe care a contestat Statutul parlamentarilor: faptul ca este incalcata Constitutia prin ignorarea principiului egalitatii cetatenilor in fata legii. In plus, Executivul a constatat ca este nesocotit si articolul 138 din legea fundamentala, care solicita unor asemenea proiecte sa prezinte si modalitatile de finantare.
Reprezentantii Guvernului au aratat ca fostii alesi locali au la dispozitie aceleasi demersuri ca si in cazul fiecarui cetatean. Daca erau someri inainte de ocuparea functiei sau angajatorul a dat faliment, nu au decat sa ceara indemnizatie de somaj. In caz ca angajatorul refuza sa-i reangajeze in posturile detinute anterior, au dreptul sa-i dea in judecata.
"O categorie defavorizata"
Ca si in cazul Statutului, opozitia Guvernului a fost in van. Consiliul Legislativ a dat aviz pozitiv, deoarece proiectul "are ca scop acoperirea unui vid legislativ", iar Comisia pentru administratie publica si amenajarea teritoriului a dat in unanimitate un aviz pozitiv. Ajunsa in plenul Camerei Deputatilor, prima Camera sesizata, legea a fost votata in ciuda unor proteste sporadice. Reprezentantului Guvernului i s-a alaturat deputatul PC Pantelimon Manta, care a spus ca acordarea indemnizatiilor tranzitorii nu este normala si nu are nicio logica. In schimb, initiatorii au plans in cor de mila alesilor locali care au ramas pe drumuri, dupa scrutinul popular. Kerekes Karoly a spus ca beneficiarii sunt "o categorie defavorizata", deoarece pe durata mandatului nu s-au mai ocupat de afaceri si au ramas fara vreo sursa de venit.
Adrian Moisoiu a acuzat Guvernul ca da dovada de rea-credinta prin faptul ca s-a opus legii. "De unde atata orbire, sa nu vada ca dupa atata timp de mandate, societatile la care lucrau alesii locali pot sa nu mai existe", a spus Moisoiu, care, se pare, a descoperit recent unul din inconvenientele economiei de piata. Elocinta lui Moisoiu a convins, astfel incat legea a trecut. Pentru asta vor plati administratiile locale, care vor da leafa la doi primari, desi numai unul isi serveste comunitatea.
Precedentul periculos: Statutul parlamentarului
In 2005, parlamentarii si-au acordat si ei indemnizatii tranzitorii si pensii speciale, desi Guvernul a spus ca acestea sunt neconstitutionale. Partidele din Alianta s-au opus formal Statutului, dar parlamentarii PNL si PD au trecut peste amenintarile sefilor lor pe linie de partid de dragul unor privilegii care i-au ridicat mai presus de "prostime" si au pus politicienii carora acum li se alatura primarii, viceprimarii, presedintii si vicepresedintii de CJ. In afara Aliantei, conducerile partidelor chiar au sprijinit deschis proiectul de Statut, in pofida contestarilor vehemente din societatea civila si mass-media.
Despre autor:
Sursa: Curierul National
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Turcii de la Trendyol dau startul primei campanii de Black Friday, în...
Sursa: retail.ro
-
Practicile agricole sustenabile, economii de €50 mld anual. Ce putem face în RO
Sursa: green.start-up.ro
-
AI în HR: cum schimbă inteligența artificială procesul de recrutare și munca...
Sursa: start-up.ro
-
Raiffeisen Digital Bank părăsește România. Motivul? Banca vrea să se focuseze...
Sursa: futurebanking.ro
-
Clementinele: beneficii, calorii și diferența față de mandarine
Sursa: garbo.ro
-
Mihai Cepoi, CEO Jobful, despre Gen Z: Nu sunt de acord să judecăm generații,...
Sursa: wall-street.ro
-
Adriana Iliescu, cea mai bătrână mamă din România. Eliza Iliescu a fost un...
Sursa: kudika.ro