Candidatura lui Marian Vanghelie la Primaria Bucuresti, sub sigla PSD, a ajuns motiv de disputa intre filiala Bucuresti si conducerea centrala a partidului. Dupa mai multe zile de tacere si dupa ce a simtit pe pielea lui impactul acestei nominalizari controversate, Adrian Nastase a lansat ipoteza unei rediscutari a candidaturii in Delegatia Permanenta a PSD. Ion Iliescu, cel care raspunde de organizatia Bucuresti, este si el de acord cu schimbarea candidatului, in timp ce liderii de la Bucuresti - in special Dan Ioan Popescu - au declarat public ca nici nu se gandesc la asa ceva.

Presedintele executiv al PSD, Octav Cozmanca, a spus, ieri, ca persoana nominalizata pentru primarie trebuie confirmata de Biroul Executiv al PSD si a admis ca Marian Vanghelie ar putea fi inlocuit. Intrebat de ce aceste opinii nu au fost exprimate in sedinta premergatoare nominalizarii, Cozmanca a spus ca atunci "s-a conturat clar solutia Oprescu", fara a fi vorba vreun moment de Vanghelie, cu toate ca era al doilea clasat in sondajul intern. Pe de alta parte, Marian Vanghelie se declara decis sa mearga pana la capat cu candidatura sa, lasand sa se inteleaga ca ar putea candida ca independent, ceea ce ar confirma toate scenariile Aliantei PNL-PD, care a tot vorbit despre o posibila inlocuire a candidatului PSD. In orice caz, astazi, in Delegatia Permanenta vor avea loc discutii aprinse pe tema candidatului, sefii organizatiei Bucuresti invocand autonomia de decizie a filialelor.
Reprosandu-i ca l-a lasat singur pe Ioan Rus

Pesedistii clujeni i-au cerut lui Nastase "sa fie barbat" si sa intre in lupta

In cadrul turneului prin Timisoara, Arad, Alba si Cluj, Adrian Nastase a receptionat de la ardeleni si banateni "un semnal negativ", dupa cum s-a exprimat, privind candidatura lui Marian Vanghelie la Primaria Bucuresti. El a declarat, sambata seara, la Cluj-Napoca, convins ca va fi crezut, ca "a fost o surpriza extraordinara" aceasta reactie, motiv pentru care a anuntat ca va propune Delegatiei Permanente analizarea candidaturii primarului sectorului 5. Nastase a tinut, totusi, sa remarce, cu usoara malitie, ca "Primaria Capitalei poate fi in viitor o trambulina pentru un viitor presedinte al Romaniei".

Mai serios, el a remarcat insa ca daca, pe linia reformei cerute in partid, se cere o anumita autonomie a deciziilor, desemnarea lui Vanghelie este responsabilitatea organizatiei bucurestene a PSD". Avem datoria sa discutam aceasta decizie, care este relevanta nu numai pentru alegerile din Bucuresti, dar si pentru ce inseamna efortul de a relansa activitatile de partid in perspectiva unui nou ciclu politic", a adaugat presedintele PSD. In sensul acestei modernizari, trebuie spus ca, la sedinta de sambata cu organizatia Cluj a PSD, cativa membri de partid i-au cerut lui Nastase sa iasa la lupta si sa fie "barbat". Cu toate ca nu s-a pronuntat numele lui Ion Iliescu, toata lumea a stiut ca este vorba despre lupta pentru cucerirea celei mai importante functii a partidului, o data cu asumarea Declaratiei celor 14 lideri de filiale din Transilvania si Banat.

In schimb, Nastase a recunoscut ca a promovat cativa oameni cu care a dat gres si i-a exemplificat pe Cozmin Gusa si Victor Ponta. Adrian Nastase nu a comentat indemnurile pesedistilor clujeni, dar in conferinta de presa care a urmat l-a laudat pe Ioan Rus si a remarcat faptul ca in filiala condusa de acesta nu se pune problema disputelor interne, fiind vorba despre o unitate perfecta pe linia reformei. De altfel, Nastase a mai spus ca incearca sa-l convinga pe Rus sa candideze pentru functia de secretar general al PSD, lucru pe care preferatul sau nu l-a comentat. Trebuie spus ca presedintele PSD a recunoscut ca pesedistii clujeni i-au reprosat ca nu l-a sustinut direct pe Rus dupa Declaratia respectiva. "Mi-ar fi fost foarte simplu sa dau impresia ca sunt marele reformator al partidului, in fruntea unor haiduci porniti sa cucereasca Bucurestiul partidului", a declarat Nastase presei, explicand apoi ca el trebuie sa reprezinte toate organizatiile din tara, "pentru a nu transforma partidul intr-unul de zece la suta sau unul regional".

Dupa vizita lui Adrian Nastase, armistitiu fragil in PSD Arad

Mai bine de cinci ore a tinut, vineri dupa-amiaza, sedinta pesedistilor aradeni, care l-au avut ca oaspete pe presedintele partidului, Adrian Nastase. Gruparile rivale nu au precupetit nici un gest pentru a-si demola adversarii in fata sefului venit de la Bucuresti. Printre cele mai contestate persoane a fost Rodica Borza, fostul secretar general.

Nici actualul presedinte interimar al PSD Arad, Dimitrie Musca, nu a scapat, inamicii din filiala sustinand ca biroul de coordonare pe care acesta il conduce nu este statutar. Practic, intr-o harmalaie de nedescris, fiecare s-a luptat cu fiecare. Dupa ce a ascultat aproape 40 de vorbitori, Adrian Nastase s-a aratat surprins ca in Ardeal oamenii sunt asa de patimasi. S-a ajuns la o solutie de compromis, propusa chiar de Nastase. A fost aleasa o conducere interimara, care va avea ca misiune organizarea si supravegherea alegerilor interne din filiala. Presedinte interimar a ramas Dimitrie Musca, alaturi de 12 membri - 6 din municipiu si 6 din judet. Printre favoritii la castigarea alegerilor se afla fostul primar Dorel Popa, dar si Mihai Cuzman. Avand in vedere divergentele majore dintre gruparile din filiala, armistitiul fragil stabilit de Adrian Nastase s-ar putea pulveriza in numai cateva zile.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.