Partidele de dreapta din Parlamentul European vor sa-si faca grup parlamentar, iar ajutorul PRM ar putea fi decisiv

PRM ar putea fi liantul formarii unui nou grup in Parlamentul European, al partidelor nationaliste. Cei cinci viitori europarlamentari ai PRM, impreuna cu cel al partidului xenofob "Ataka" din Bulgaria, vor fi suficienti pentru crearea unei "Internationale Nationaliste" in PE. Conform site-ului EUobserver.com, Frontul National din Franta, condus de Jean-Marie Le Pen, incearca sa aduca la masa negocierilor toate partidele reprezentate in Legislativul de la Bruxelles care au in comun restrictionarea dura a imigratiei, accentul pe valorile traditionale iudeo-crestine ale Europei si opozitia fata de aderarea Turciei la Uniunea Europeana.

Diferente ideologice greu de depasit

Deocamdata, partidele de extrema-dreapta nu au un grup parlamentar constituit, fapt care le restrange considerabil accesul la comisiile de specialitate, dar si fondurile alocate. Pentru formarea unui grup in PE sunt necesari 19 europarlamentari provenind din cinci tari diferite. Conform unor calcule neoficiale, din cei 37 de neafiliati, sunt eligibili pentru noul grup un numar care oscileaza intre 17 si 22 de europarlamentari. Odata cu aderarea Romaniei si Bulgariei, se adauga inca cinci ai PRM, plus un bulgar. Astfel ca posibila cooptare a PRM ar face ca numarul sa nu mai fie o problema, deoarece un grup nationalist ar depasi cu siguranta 20 de oameni.

Asta nu este suficient ca problema sa fie rezolvata. Cum lozinca "Nationalisti din toate tarile, uniti-va!" este un evident oximoron, potentialii aliati politici trebuie sa ajunga la un consens minimal ca sa devina o forta demna de luat in seama. De altfel, dificultatile sunt recunoscute chiar de participanti. "Am mai incercat de cinci ori pana acum si de fiecare data arata la fel de bine ca acum", a declarat presedintele partidului belgian Vlaams Belang, Frank Vanhecke, citat de EUobserver.com. Vicepresedintele PRM, Petre Popeanga, a admis ca partile "n-au gasit inca punctele ideologice comune".

Vadim, al doilea dupa Le Pen

Popeanga a purtat discutii in numele PRM cu celelalte grupuri din PE pentru afilierea PRM si a spus ca unele au primit cu reticenta propunerea, iar altele "ne-ar fi primit si ieri". Variantele cele mai probabile ar fi Uniunea pentru o Europa a Natiunilor, cu a carei copresedinta, Cristiana Muscardini, au avut loc discutii prealabile, precum si cu Grupul Independenta si Democratie, care-i reuneste pe eurosceptici si eurocritici. Acestia din urma au facut deja o oferta PRM, dar acesta este reticent deocamdata in ceea ce priveste discursul anti-UE. Deputatul Daniela Buruiana-Aprodu a afirmat ca ea crede in proiectul Uniunii Europene, iar afilierea la Grupul Independenta si Democratie nu o incanta. "Trebuie sa fim foarte atenti ce alegem pentru electoratul nostru", a declarat la randul sau Popeanga.

In acest caz, ramane proiectul initiat de Le Pen. Buruiana ar dori aceasta afiliere, dar mai intai sa se constituie oficial grupul nationalist. In schimb, Popeanga ar dori ca PRM sa contribuie la formarea noului grup. "E si asta o idee, sa fim noi nucleul, alaturi de Frontul National", a spus peremistul. El a aratat ca, dupa partidul lui Le Pen, cu 7 locuri de europarlamentar, PRM ar fi cea mai mare formatiune politica, cu cinci europarlamentari. Mai ales ca Hidorov, europarlamentarul bulgar de la "Ataka", s-a raliat celor din PRM. Popeanga a spus ca s-a implicat deja in discutii preliminare cu polonezii de la Liga Familiilor, austriecii de la Partidul Libertatii si belgienii din Vlaams Belang.

Cat priveste Frontul National, o intalnire a avut loc deja la Viena, iar pentru 10-12 noiembrie Le Pen va convoca o adunare la Paris, iar PRM este dispus sa participe daca va fi invitat.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.