Fostii membri ai guvernului vor raspunde in fata legii fara sa mai fie nevoie de o permisiune speciala din partea vreunei institutii a statului

Comisia juridica a Senatului a modificat Legea raspunderii ministeriale, eliminind prevederea ce le conferea protectie speciala in fata legii membrilor guvernului si dupa ce isi incheiau mandatul. Modificarea a venit ca urmare a unei recomandari a Comisiei Europene si a fost aprobata de comisie dupa o lunga disputa si in ciuda opozitiei manifestate de reprezentantii PSD. Unii dintre acestia, printre care Doru Ioan Taracila si Serban Nicolae, s-au pronuntat ferm impotriva modificarii, motivind ca se tem de "razbunari politice".

"Trebuie sa impiedicam discriminarea intre un ministru si un fost ministru, pentru ca la schimbarea regimului politic sa prevenim razbunarile politice impotriva fostilor membri ai guvernului", a explicat Taracila. Alt senator PSD, Antonie Iorgovan, a motivat ca Legea raspunderii ministeriale se refera la fapte savirsite in calitate de ministru si, deci, trebuie sa beneficieze de prevederile constitutionale.

In replica, presedintele comisiei, senatorul UDMR Peter Eckstein, a aratat ca "articolul 109 din Constitutie spune clar ca e nevoie de o cerere speciala a Presedintiei, Senatului sau Camerei Deputatilor de urmarire penala doar in perioada exercitarii mandatului de ministru". La rindul sau, senatorul PNL Nicolae Vlad Popa a argumentat ca nici parlamentarii, dupa incheierea mandatului, nu mai beneficiaza de imunitate. "Prin protejarea speciala a fostilor ministri se blocheaza incercarile de eradicare a coruptiei", a apreciat senatorul Popa.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.