Basescu l-a informat pe Putin la Moscova despre dorinta Bucurestiului de a reveni in formatul de negocieri dintre Chisinau si Tiraspol

Presedintele Traian Basescu a transmis omologului sau Vladimir Putin ca Romania doreste sa reintre in comisia de mediere pentru rezolvarea problemei transnistrene, informeaza agentia rusa de presa Strana, preluata de Rusia la Zi. Presedintele Romaniei a subliniat faptul ca problemele din nerecunoscuta republica de pe malul stang al Nistrului vizeaza si siguranta tarii noastre. "Romania cunoaste bine aceasta zona si putem aduce o contributie importanta pentru clarificarea unor probleme" - a declarat Traian Basescu, relateaza Rompres. Presedintele Romaniei l-a informat pe presedintele Federatiei Ruse ca tara noastra doreste sa fie implicata in procesul de reglementare a conflictului transnistrean, precum si largirea formatului de negociere, la care participa in prezent Republica Moldova, Transnistria, Rusia, Ucraina si Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE).

Vladimir Putin a subliniat, in acest context, ca partea rusa doreste sa-si retraga armamentul inca existent in Transnistria. Romania a facut parte din formatul de negocieri pentru pace din Transnistria intre mai 1992 si februarie 1993. In aceasta perioada a existat in Transnistria un contingent mixt de mentinere a pacii ruso-ucraineano-roman, din care facea parte un detasament de 25 de militari romani. In urma unui incident armat acest contingent de mentinere a pacii a fost retras din Transnistria, ulterior Romania condusa de Ion Iliescu nu a mai fost invitata, dar nici nu si-a exprimat dorinta de a reintra in formatul negocierilor de pace.

Totodata, presedintele Romaniei Traian Basescu l-a informat luni seara pe omologul sau rus Vladimir Putin, in cadrul convorbirii pe care au avut-o la Kremlin, ca in cazul in care se va decide amplasarea unor baze NATO in Romania, tara noastra este de acord, dar acest fapt nu reprezinta un gest de ostilitate fata de Federatia Rusa, informeaza Rompres.

Grup operativ comun la Marea Neagra

Cei doi presedinti au convenit, totodata, ca este necesara formarea unui grup operativ al tarilor riverane Marii Negre, care sa actioneze in situatii de urgenta in zona, astfel incat sa poata combate eficient traficul ilegal de arme, traficul de persoane sau de droguri. Traian Basescu si Vladimir Putin s-au inteles ca cele doua tari sa participe, in cadrul programului Black Seafor, la exercitiile militare din Marea Neagra ce vor avea loc in aceasta toamna, colaborarea in acest domeniu pentru transformarea zonei intr-una de securitate. Vladimir Putin a apreciat, cu acest prilej, contributia Romaniei in Consiliul de Securitate al ONU, precum si modul in care Romania foloseste initiativele regionale, subliniind ca acestea ar trebui sa aiba ca principal rol prevenirea conflictelor in zona.

Traian Basescu l-a invitat pe omologul sau rus sa efectueze o vizita in Romania, iar Vladimir Putin a acceptat cu placere invitatia, urmand ca data vizitei sa fie stabilita pe cai diplomatice. Cei doi sefi de stat au mai stabilit si o modalitate de comunicare directa intre ei.

Problema tezaurului data mai deoparte

Problema tezaurului Romaniei nu a fost abordata in cadrul convorbirilor ce au avut loc luni seara, la Kremlin, intre presedintele roman, Traian Basescu, si omologul sau rus, Vladimir Putin, care au preferat sa discute problemele concrete ale relatiilor bilaterale, in special cele de natura economica.

Seful statului roman a facut aceasta precizare in cadrul unei intalniri cu jurnalistii rusi, subliniind ca, desi partea rusa se astepta ca Traian Basescu sa inceapa discutiile cu aceasta problema si ca jumatate din timp sa se axeze pe probleme istorice, pragmatismul presedintelui rus a facut ca discutia sa se concentreze doar pe probleme concrete ale relatiei romano-ruse. "Subiectele traditionale de discutie, Tezaurul si pactul Ribbentrop-Molotov - cei doi piloni pe care se asaza de 15 ani discutiile romano-ruse - au lipsit din convorbiri. Obiectivul meu a fost sa discut in primul rand despre viitorul relatiilor, despre urgentele noastre, despre nevoia de securitate a Romaniei si a Federatiei Ruse in zona Marii Negre", a subliniat Traian Basescu.

Acord pentru licenta de armament

Presedintele Romaniei a precizat ca, in ceea ce priveste semnarea Acordului pentru licenta de armament, cele doua parti doresc incheierea acestuia cat mai repede. Seful statului roman a aratat ca exista posibilitatea ca Romania si Federatia Rusa sa poata produce impreuna si exporta armament pe terte piete.

Traian Basescu a evidentiat, totodata, ca Tratatul de baza dintre Romania si Federatia Rusa a creat conditiile in care Romania si Federatia Rusa trebuie sa isi dezvolte relatiile economice si politice, insa acesta mai are nevoie pentru a putea fi pus in practica de increderea celor doua parti. "Imi este foarte clar ca semnarea acestui tratat a fost foarte importanta in 2003, dar pentru ca un tratat sa materializeze la potential maxim prevederile lui, mai trebuie construit la nivel politic un element, care nu are unitate de masura si care se numeste incredere. Suntem hotarati sa valorificam Tratatul de baza prin cresterea increderii intre cele doua parti la cel mai inalt nivel", a afirmat Traian Basescu.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.