Fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu, a facut, ieri, un apel catre actuala putere sa-si asume responsabilitatea in situatia cu care se confrunta tara si sa renunte la disputele politice.

"Fac un apel la toti cei care sunt investiti cu raspundere in aceasta tara - seful statului, seful guvernului, partidele guvernamentale - sa-si asume toata raspunderea pentru consecintele acestor discordante si stari conflictuale care sunt, parca, alimentate in mod voit in ultima vreme si deranjeaza climatul politic al tarii", a declarat, pentru Rompres, Ion Iliescu.

Apelul fostului sef al statului survine in contextul suspendarii ministrului Apararii, Teodor Atanasiu, suspendare care a declansat un nou conflict intre PNL si PD. In opinia senatorului social-democrat, lupta politica dintre presedinte si guvern si intre partidele politice care compun coalitia "afecteaza foarte tare stabilitatea si echilibrul tarii", in acest context remarcandu-se ultimele evenimente legate de "decapitarea armatei" si de punerea in discutie a corectitudinii fostilor sefi ai Apararii si Statului Major General. "In acelasi timp, serviciile speciale sunt fara comanda. Sunt elemente care nu pot sa nu preocupe lumea politica si societatea romaneasca si care dovedesc slabiciuni ale factorului politic si mai ales ale celor care si-au asumat raspunderea guvernarii tarii si care nu reusesc sa stabileasca o actiune coerenta in jurul unui program pe care si l-au asumat in slujba unor obiective", a subliniat Ion Iliescu.
Fostul presedinte a evidentiat pericolul in care se afla integrarea europeana a Romaniei.

"In loc sa ne concentram cu totii in jurul problemelor majore, atat in perioada de pre-aderare, cat si pentru perioada de post-aderare, toate aceste diversiuni nu fac decat sa sustraga atentia, sa consume energii inutil in loc sa fie folosite pentru tara", a conchis Ion Iliescu.

Ocolirea CSM ar reintroduce amestecul politicului in justitie

In ceea ce priveste problema desemnarii magistratilor, Ion Iliescu considera ca prin ocolirea Consiliului Superior al Magistraturii in desemnarea magistratilor de catre Ministerul Justitiei reapare amestecul politic in domeniul juridic. "La discutarea capitolului JAI, unul din principiile pe care le-am discutat cu factorii responsabili din partea UE a fost eliminarea factorului politic de influenta asupra puterii juridice. Atunci s-a nascut ideea profilarii acestei noi institutii - CSM pentru reprezentarea magistratilor, judecatorilor si procurorilor, institutie care sa propuna candidatii pentru structurile acestor institutii, si nu ministrul Justitiei", a explicat Iliescu. Fostul sef al statului a reamintit ca in perioada fostei guvernari, chiar inainte de a fi promulgata legea privind CSM, convenita inclusiv cu partenerii europeni, Ministerul Justitiei a transferat atributia desemnarii de magistrati sub forma de principiu.

"Doamna Monica Macovei, pe atunci reprezentanta a societatii civile, era una dintre promotoarele acestei idei - eliminarea din atributiile Ministerului Justitiei - ca acum sa vina si sa perturbe procesul legislativ si sa readuca in atributiile ministerului propunerile privind procurorii si ocolirea CSM", a spus Ion Iliescu.
Senatorul social-democrat s-a aratat surprins de faptul ca doi comisari europeni - Olli Rehn si Franco Frattini - au sprijinit pozitia ministrului Justitiei. "Aceasta este contrara spiritului promovat de Uniunea Europeana in relatiile cu noi si in discutiile pe capitolul JAI. In acelasi timp, cei care sunt astazi la putere au fost printre cei care au sustinut aceasta chestiune si acum o schimba pentru niste capricii de ordin personal, ceea ce inseamna reintroducerea factorului politic in promovarea magistratilor, judecatorilor si procurorilor", a conchis fostul presedinte.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.