Fostul ministru al justitiei, Rodica Stanoiu, a reusit ieri sa o invinga pe succesoarea sa fara sa faca practic nimic.

Cu sprijinul parlamentarilor PSD, PC, UDMR si PRM, porniti sa o desfiinteze pe Macovei cu orice pret, Stanoiu ar putea sa se bucure, in sfarsit, de intrarea in vigoare a Codului penal realizat pe vremea cand era ministru. Asta pentru ca deputatii s-au incapatanat sa voteze impotriva unei ordonante de urgenta prin care se amana intrarea in vigoare a Codului Stanoiu pana in septembrie 2008.

Intre timp insa, Monica Macovei a avut grija sa introduca in fostul Cod penal cateva modificari care sa nu se potriveasca deloc cu prevederile Codului Stanoiu. Convinsa ca va reusi amanarea intrarii in vigoare a legii adoptate in timpul guvernului Nastase, Macovei s-a vazut nevoita ieri sa cerseasca votul parlamentarilor, invocand faptul ca aplicarea Codului Stanoiu ar provoca acum un "haos" total in sistem. In acelasi timp, Macovei avea de gand sa incropeasca un Cod penal cu care sa ramana in istorie. Soarta intregului sistem si soarta Codului Stanoiu sunt acum in mana Senatului, camera decizionala pentru ordonanta respinsa ieri de Camera Deputatilor.

Coalitia nu a reusit ieri sa se adune in Camera Deputatilor pentru a trece chiar o ordonanta de urgenta a guvernului Tariceanu. Este vorba despre ordonanta prin care ministrul justitiei, Monica Macovei, a incercat sa amane pana in 2008 intrarea in vigoare a Codului penal incropit de predecesoarea sa, Rodica Stanoiu. Nemultumita din cauza ca modificarile aduse de ea la Codul penal in vigoare vor fi anulate in septembrie anul acesta, data de la care se va aplica legea Stanoiu, Macovei a incercat sa-si faca viata mai usoara pana in 2008, dar nu a gasit sustinere in randul deputatilor.

Cotroversatul Cod penal alcatuit de Rodica Stanoiu, lege adoptata de parlament, dar care de doi ani se chinuie sa intre in vigoare, are sanse mai mari sa isi gaseasca aplicarea in septembrie, dupa ce deputatii nu au reusit sa stranga cele 167 de voturi necesare pentru adoptarea legii propuse de Ministerul Justitiei. Desi la dezbaterile generale de luni parlamentarii pareau dispusi sa amane cu doi ani intrarea in vigoare a Codului Stanoiu, adoptand articolul unic al ordonantei de guvern, ieri, pesedistii, conservatorii, peremistii si reprezentantii UDMR s-au razgandit.

Cu toate acestea, Ordonanta de Urgenta 50/2006, care prevede amanarea pana la data de 1 septembrie 2008 a termenului de aplicare a noului Cod penal, a fost criticata si luni de reprezentantii tuturor grupurilor parlamentare, cu exceptia PNL si PD care au precizat, in timpul dezbaterilor generale, ca vor vota impotriva acestei ordonante, sustinand ca aceasta lege va genera "haos" in sistemul juridic. Cu sprijinul exclusiv al democratilor si liberalilor, Macovei a strans doar 143 de voturi pentru aprobarea legii, 109 impotriva si doua abtineri. Macovei mai are insa o sansa la Senat, pentru ca aici se va lua decizia finala. Daca dezbaterea legii va intarzia la Senat, este foarte posibil ca versiunea Rodicai Stanoiu de Cod penal sa intre in vigoare chiar si pentru o perioada foarte scurta.

Argumente de toate felurile

Incercand sa-i faca pe plac lui Macovei, democratii, sustinuti de liberali, au gasit diverse motive pentru amanarea Codului Stanoiu. Acestia au sustinut ca nu exista un Cod de procedura penala care sa fie armonizat cu noul Cod penal si care sa poata intra in vigoare in acest moment. In plus, democratii au subliniat ca pot aparea neconcordante mari care sa duca la situatii de criza. Reprezentantii PNL si cei ai PD au adaugat ca, daca noul Cod penal ar intra imediat in vigoare, jumatate din puscariile tarii s-ar goli.

In realitate, planul ministrului Monica Macovei a fost cel de amanare a intrarii in vigoare a noului Cod penal de la 1 iulie 2005, pana la 1 septembrie 2006, pentru ca apoi sa puna la punct, impreuna cu cei care o sprijina in parlament, suspendarea legii. Motivul pentru care Macovei se bate atat de mult pentru aplicarea in continuarea a vechiului cod este faptul ca, intre timp, guvernul, in speta Ministerul Justitiei, a operat anumite modificari la Codul penal, schimbari care au intrat deja in vigoare.

Dezbaterea legata de cele doua coduri penale a constituit si subiectul unei scrisori pe care fostul presedinte Ion Iliescu i-a trimis-o actualului locatar de la Cotroceni, Traian Basescu. In acea scrisoare, Iliescu ii cere sefului statului explicatii pentru faptul ca o lege adoptata in 2004 nu a intrat in vigoare si ii solicita sa nu mai permita inca o amanare care sa treaca dincolo de 1 septembrie anul acesta.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.