In timp ce liderii liberali se dezic, oficial, chiar si numai de ideea unei colaborari cu PSD, pe la colturi lucrurile incep sa se miste diferit. Mai mult, pesedistii recunosc, cu cartile pe fata, ca nu exclud posibilitatea. Desi se pozitioneaza unul la dreapta, iar celalalt la stanga esicherului politic, PNL si PSD au in comun un singur lucru, comun de altfel oricarei formatiuni politice de pretutindeni: a fi la guvernare. Eventual, prin orice mijloace.

Purtatorul de cuvant al PSD, Cristian Diaconescu, a aratat ieri ca este uimit de "dramatismul" cu care unii lideri ai PD sau PNL se delimiteaza de orice fel de legatura cu PSD.

"Sunt uimit de incarcatura dramatica a discursului celor care condamna apropierea de PSD, in conditiile in care si ei, si noi stim ca lucrurile stau cu totul altfel", a spus Diaconescu. Mai mult decat atat, senatorul spune ca exista "numeroase semnale venite separat, atat de la PNL, cat si de la PD, iar mesajul era de fiecare data foarte clar, si anume relatiile dintre PSD si celalalt partid trebuie sa fie mai stranse". Diaconescu a catalogat declaratiile oficiale drept "lipsite de seriozitate". Acesta a avansat si o noua teorie. "Eu cred ca lanseaza aceste semnale pentru a se induce in eroare unii pe ceilalti. In ceea ce ne priveste pe noi, avem de fiecare data acelasi mesaj: nu ne intereseaza nici un fel de colaborare cu partide care au produs, in opinia noastra, un grav dezastru economic si social", a declarat Diaconescu.
PSD, solutia unica pentru PNL

In schimb, vicepresedintele PSD Ilie Sarbu nu exclude nicio varianta, nici pe aceea a unei colaborari preelectorale, nici pe acea post electorala cu PNL. Senatorul a precizat ca tot mai desele iesiri la rampa ale liberalilor pe acest subiect demonstreaza ca PNL se afla acum intr-o situatie in care se vede nevoit sa isi faca si un plan de rezerva, in cazul in care PD va "baga divort". "In situatia in care se afla astazi PNL, si mai ales daca PD va intenta divortul, liberalii vor trebui sa se casatoreasca cu cineva.

Trebuie sa aleaga o alta formatiune, iar alta optiune pe scena politica romaneasca pentru ei n-ar fi decat PSD", a declarat senatorul social-democrat. Sarbu a mai aratat ca si social-democratii trebuie sa puna ordine in propria ograda din acest punct de vedere. El a adaugat ca va cere transarea dilemei in cadrul Consiliului Nationala din toamna. "In cadrul Consiliului National din toamna trebuie sa se decida cu cine va merge PSD. Eu voi insista ca pe ordinea de zi a consiliului sa se afle aceasta problema. Suntem compatibili pentru o alianta sau nu mai vrem sa mergem cu nimeni si sa ramanem de stanga", a conchis vicepresedintele PSD, adaugand ca si electoratul asteapta un mesaj clar.

S-ar putea ca unii liberali sa impartaseasca ideea
Chiar daca acum l-a luat pe "nu" in brate, Tariceanu nu isi poate permite nici sa riste castigarea unui nou mandat pentru propriul partid si nici sa taie elanul unuia dintre cei mai importanti finantatori ai PNL. Pe de alta parte, Dinu Patriciu se arata consecvent si reia o idee care nu este deloc noua. Tinand cont de faptul ca este un politician cu state vechi, Patriciu nu ar scoate la lumina o idee despre care sa stie ca nu are niciun fel de sustinere. O recunoaste liderul grupului PNL din Camera Deputatilor, Crin Antonescu. Acesta a afirmat ca, personal, nu "impartaseste viziunea politica a lui Dinu Patriciu", dar a completat ca o relatie guvernamentala PNL-PSD nu este imposibila intr-un viitor apropiat. "In acest moment, viziunea unei guvernari PNL-PSD este izolata in partid, dar s-ar putea ca tot mai multi sa o impartaseasca peste un timp". Motivul posibilei oscilari a optiunilor liberale spre PSD este argumentata de Crin Antonescu prin relatia critica dintre PNL si PD: "PNL se afla la guvernare cu un handicap. Avem mari nemultumiri legate de partenerii nostri de la PD, dar eu, personal, nu vad necesara o schimbare urgenta a nevestei, respectiv a PD, cu o alta nevasta, cu PSD".

Somat public sa isi exprime parerea, Tariceanu a lovit in fostul sau prieten, Dinu Patriciu, punandu-l practic la colt, din postura de presedinte al PNL. Tariceanu a aratat ca omul de afaceri este un simplu membru de partid, ale carui opinii nu angajeaza cu nimic intreaga formatiune liberala. Mai mult, liberalii nu au de gand sa rupa Alianta cu PD, a spus premierul. Ar trebui insa sa aiba un plan de rezerva.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.