Ceea ce se anticipa, s-a confirmat. PC n-a iesit de la guvernare, dar a schimbat candidatul la functia de vicepremier. In schimb, partidul a jucat piesa „Inalbirea lui Felix“.

Consiliul National de ieri al PC a fost o simpla formalitate. Zarurile au fost aruncate inca de simbata, la ultima intrunire a lui Dan Voiculescu cu demnitarii partidului. Discursurile echivoce de ieri - majoritatea incerte si fara sa atace direct obiectul ordinei de zi, iesirea sau raminerea la guvernare -, votul secret si rezolutia votata nu au reprezentat decit decorul cu aparenta democratica necesar pentru ca Voiculescu sa nu iasa sifonat in urma scandalului CNSAS, care a confirmat ca liderul PC a facut politie politica si ca a fost informator cu nume de cod Felix.

Voiculescu si-a dat inca sase luni

Pentru statistica vor ramine cele 355 (din 378) de voturi favorabile pentru rezolutia de raminere la guvernare si prin care se cere renegocierea protocolului Coalitiei si sustinerea initiativelor legislative ale PC si ale lui Dan Voiculescu de catre partenerii de Coalitie. Parteneri care au fost criticati pentru ca nu sint interesati de PC decit atunci cind trebuie sa treaca anumite legi, dar care "trateaza cu aroganta initiativele noastre si le resping".

Voiculescu nu a suflat insa nici un cuvint despre voturile duplicitare ale senatorilor PC, care au generat mai multe crize in Coalitie. Nu in ultimul rind, ieri Voiculescu a ordonat iesirea de la guvernare, peste sase luni, in cazul in care partenerii de Coalitie nu vor tine cont de doleantele PC.

Pas inapoi dupa metoda Copos

Dan Voiculescu a declarat in urma cu doua saptamini ca preluarea functiei de vicepremier este conditionata de decizia CNSAS in ceea ce-l priveste. Ieri el a uitat de aceasta declaratie si a facut pasul inapoi jucind comedia "promovarii tinerei generatii de politicieni". Voiculescu a facut, din senin, apologia "transferului de putere", de la seniorii partidului la cei tineri, tinind pe aceasta tema o dizertatie lacrimogena din care s-a inteles ca tinerii politicieni "nu trebuie sa astepte ca batrinii sa iasa la pensie", iar acestia din urma "nu trebuie sa se agate de functiile pe care le detin...". Dupa care, a facut anuntul soc: "Pentru functia de vicepremier este nevoie de un om mai tinar", acesta fiind motivul pentru care a "renuntat la nominalizarea" sa pentru aceasta functie. Nici un cuvint privind neindeplinirea conditiei CNSAS. Voiculescu s-a retras dupa metoda Copos. Asa cum se anticipa, "inlocuitorul" lui Voiculescu pentru functia de vicepremier a fost desemnat deputatul Bogdan Pascu, mina sa dreapta de la Grivco.

Amenintari cu "dizolvarea" partidului

In cele trei zile de intilniri ale liderilor PC, doar pentru o singura ora s-a pus problema iesirii de la guvernare. Vineri, la Sinaia, la discutiile cu presedintii de filiale, Voiculescu ar fi explicat ca de fapt ar fi vorba doar despre o iesire din Cabinetul Tariceanu, iar dupa caderea acestuia, in urma motiunii de cenzura, PC ar urma sa fie cooptat din nou in Executiv. Conservatorii ar fi urmat sa fie luati pe "buletinul" PSD.

Dupa finalizarea discutiilor, ministrul Codrut Seres si deputatul de Alba Nicolae Popa, principalii sustinatori ai raminerii la guvernare, au iesit negri din sala de sedinte. Totul s-a "rezolvat" simbata dimineata in jurul orei 4.00, cind sustinatorii lui Seres l-au atentionat pe Voiculescu ca "partidul se va dizolva" daca "raminem in afara guvernarii", urmind sa plece toti demnitarii si toti alesii locali.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.