In favoarea privatizarii au fost PNL si UDMR. PD a votat alaturi de PRM si PSD, iar opiniile PC au fost impartite

Legea pentru privatizarea Loteriei Romane si a Imprimeriei Nationale a fost respinsa ieri in Camera Deputatilor. Proiectul a fost propus de Guvern si trimis spre dezbatere in Parlament, in regim de urgenta. La sfarsitul lunii martie, documentul a fost aprobat de Senat, cu cateva modificari. Intrucat deputatii reprezinta Camera decizionala in acest caz, proiectul de lege se considera respins.

Democratii au votat impotriva Guvernului

Guvernul a inregistrat o noua infrangere in Parlament, intrucat PD a votat alaturi de opozitie. Cu exceptia a doi deputati (Costica Canacheu si Cristian Radulescu), democratii au sustinut punctul de vedere al PRM si PSD si au votat la fel cu opozitia. Nici conservatorii nu au fost suficient convinsi ca punctul de vedere al coalitiei din care fac parte este cel corect. Astfel ca voturile PC au fost impartite: 10 la opozitie, unul cu puterea, iar 7 s-au abtinut. Astfel ca doar PNL si UDMR au ramas sa sustina punctul de vedere al Executivului. Si de aici au fost trei liberali (Grigore Craciunescu, Mihai Sandu-Capra si Raluca Turcan) care au spus "nu" si sase deputati ai Uniunii.
In total, 188 de voturi contra privatizarii, 70 de voturi pentru si 13 abtineri.

Fondul "Proprietatea" va avea de suferit

Votul negativ dat ieri proiectului de lege pentru privatizarea celor doua companii nationale face imposibila alimentarea Fondului "Proprietatea" cu pachetele de actiuni de 20% de la cele doua societati. Crearea Fondului "Proprietatea" a fost parte a politicii de reforma in domeniile proprietatii si justitiei pentru care Guvernul Tariceanu si-a asumat raspunderea in Parlament in 2005.

Varianta initiala a Guvernului asupra proiectului de lege pentru privatizarea Loteriei si a Imprimeriei stabilea ca pachete de cate 32% de actiuni ale celor doua companii sa poata fi detinute de alti actionari in afara statului, restul de cate 68% urmand sa fie detinute in totalitate si exclusivitate de catre statul roman.

Ratiunea acestei propuneri era intentia Ministerului Finantelor ca, in afara pachetelor de cate 20% cu care cele doua companii urmau sa alimenteze Fondul "Proprietatea", pachete de cate 5% sa fie listate la Bursa si alte pachete, de cate 7%, sa fie vandute catre salariatii celor doua companii.

Forma adoptata de Senat prevedea doar vanzarea unor pachete de cate 25% din actiuni (20% pentru alimentarea Fondului "Proprietatea" si 5% pentru listarea la Bursa).

PNL, nemultumit de votul PD

Dupa aflarea rezultatului votului, deputatul PD Daniel Buda a motivat atitudinea democratilor prin faptul ca exista deja un Fond "Proprietatea", care ar trebui sa inceapa sa functioneze pentru a-i despagubi pe fostii proprietari deposedati abuziv de regimul comunist. Afirmatiile democratului au adus replica ironica a colegului sau de Alianta, Bogdan Olteanu.

"In cadrul eficientei si puternicei lupte impotriva coruptiei si a cercurilor de interese, astazi (ieri, n.r.) Parlamentul a repurtat o victorie impotriva fostilor proprietari de imobile jefuiti de statul comunist, care urmau a fi despagubiti", a afirmat presedintele Camerei Deputatilor. El a adaugat ca singurii beneficiari ai acestei ordonante, cei ce urmau sa primeasca contravaloarea pachetelor de 20% din actiunile de la cele doua companii, erau fostii proprietari deposedati.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.