"Doamna ministru, fiind o fire mai revolutionara, in fiecare luna reformeaza justitia. Dar justitia, in continuare, nu functioneaza", a declarat, ieri, Marko Bela.
UDMR se afla din nou in conflict cu ministrul Justitiei. De data aceasta, marul discordiei il reprezinta Agentia Nationala de Integritate. Monica Macovei vrea ca proiectul de lege privind infiintarea acestei institutii sa fie adoptat cat mai repede, eventual prin raspundere guvernamentala. Vicepremierul Marko Bela spune ca adoptarea documentului respectiv in forma propusa de ministrul Justitiei ar duce la "instabilitate si incalcarea drepturilor cetatenilor".
Cat despre asumarea raspunderii, Marko spune ca nici nu poate fi vorba.
"Exista un Parlament, care e cum e, dar e menit sa adopte legi", a argumentat el.

Presedintele UDMR a explicat ca este nevoie de o institutie care sa verifice declaratiile de avere si de interese ale demnitarilor, sa compare datele obtinute, sa primeasca sesizari referitoare la posibile inadvertente si sa transmita eventualele sesizari catre Parchet sau Politie. Insa, in opinia sa, proiectul prezentat de MJ transforma Agentia de Integritate intr-o institutie paralela cu alte institutii existente deja. "Nu suntem de acord ca Agentia sa poata dispune anchetari, cercetari sau ascultari ale telefoanelor, pentru ca acestea sunt atributii ale Politiei sau Parchetului", a spus Marko Bela. El a adaugat ca "acest lucru ar crea instabilitate, paralelisme, netransparenta, ar putea sa duca la incalcarea drepturilor si libertatilor cetateanului si ar putea sa aduca atingere statului de drept", a sustinut Marko.

El a mai spus ca nu este de acord ca Agentia de Integritate "sa nu fie subordonata nimanui" si ca UDMR "nu poate concepe" o asemenea institutie fara sa fie subordonata Parlamentului, Consiliului Superior al Magistraturii sau Parchetului General.
In plus, Marko a sustinut ca in proiectul de lege al Agentiei nu isi are loc un capitol referitor la incompatibilitati, pentru ca "Incompatibilitatile le avem reglementate in alta lege".
Fata de legea respectiva, la care face referire liderul UDMR, proiectul ministerului prevede ca exercitarea meseriei de avocat este incompatibila cu cea de parlamentar.

Boagiu cere adoptarea legii pana la 31 august

Proiectul de lege privind controlul averilor se afla in prezent la Guvern. Chiar daca in sedinta de miercuri Executivul va aproba proiectul, acesta va fi trimis in Parlament, unde va fi discutat in procedura normala. Acest lucru inseamna ca documentul va trebui sa fie discutat, pe rand, in cel putin doua trei comisii la Camera Deputatilor, apoi in Plen, urmand sa treaca prin aceeasi procedura si la Senat. Iar acest proces necesita timp.

O alta varianta ar fi o sesiune extraordinara, dar in cele doua saptamani va fi nevoie de o mobilizare a parlamentarilor. Ieri, ministrul Integrarii a declarat ca Legea de infiintare a ANI trebuie adoptata pana la 31 august, pentru ca tine de reforma justitiei si combaterea coruptiei. Iar daca reformele in aceste domenii se dovedesc reversibile, aderarea se amana, a adaugat Boagiu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.