Presedintele Basescu incepe astazi a doua vizita oficiala la Paris de la preluarea mandatului. Scopul vizitei, care se va prelungi si maine, este reiterarea apelului Romaniei pentru autoritatile franceze ca Tratatul de aderare sa fie ratificat de Franta in timp util.

Programul lui Traian Basescu cuprinde intrevederi cu omologul sau Jacques Chirac, cu presedintele Senatului Christian Poncelet, presedintele Adunarii Nationale, Jean-Louis Debre, si cu o delegatie a Comisiei de politica externa a Adunarii Nationale, condusa de fostul premier Edouard Balladur. Tot la Paris, Basescu urmeaza sa aiba o intalnire cu Pierre Moscovici, raportorul Parlamentului European pentru Romania.

Un prim esec in 2005

Scopul tuturor acestor discutii este ratificarea cat mai grabnica a Tratatului de catre Franta. "Salutand finalizarea proiectului de lege de ratificare la nivelul Executivului si pregatirea conditiilor pentru transmiterea acestuia in atentia Parlamentului, seful statului va insista pe angajamentul Executivului roman, in perioada urmatoare, pentru atingerea obiectivelor in vederea aderarii la 1 ianuarie 2007", se arata intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Chirac si Basescu vor discuta si despre stabilirea unor relatii privilegiate intre Romania si Franta in perioada postaderarii. Vizita lui Basescu la Paris este un demers complicat in conditiile in care relatiile franco-romane au cunoscut o usoara racire. Fenomenul se datoreaza, potrivit mai multor comentatori, unor afirmatii ale lui Basescu care a declarat in 2004 ca premierul Raffarin a venit la Bucuresti "ca sa-si ia tainul" de la Guvernul Nastase si accentului pus de presedinte pe relatia cu Londra si Washington.

Semnul distantarii Parisului de catre Romania a fost prima vizita a lui Basescu, din noiembrie 2005, cand presedintele Chirac nu a aparut pentru a sustine declaratii comune, absenta contrara uzantelor diplomatice, mai ales intre doua tari care sunt legate de o prietenie veche.
Basescu a fost parasit pe scarile Palatului Elysee de catre Chirac, fara ca acesta sa comenteze in fata presei rezultatele vizitei presedintelui roman.

Atunci Basescu nu a reusit sa aiba dorita intrevedere cu premierul Raffarin, semn ca acesta nu uitase de afirmatia din campania electorala. Seful statului nu a reusit sa-i convinga anul trecut pe francezi sa dea o data certa a ratificarii Tratatului.

Francezii sunt ostili extinderii UE

Vizita care incepe astazi este o noua tentativa a lui Basescu sa-i convinga pe francezi sa treaca peste reticentele provocate de noua orientare a politicii externe a Romaniei.

Misiune dificila in conditiile in care Franta a devenit unul dintre bastioanele euroscepticismului dupa ce Tratatul constitutional al Uniunii Europene a fost respins prin referendum de catre populatie, iar atitudinea acesteia fata de extindere este in general negativa. Daca la inceputul anilor '90 Franta constituia, alaturi de Germania, nucleul dur al Uniunii Europene, situatia s-a schimbat radical.
Nu numai ca francezii s-au opus adoptarii unui text constitutional comun, dar Franta este una din tarile care au intarziat ratificarea Tratatului de aderare a Romaniei si Bulgariei asteptand un verdict clar al Comisiei Europene in privinta anului aderarii, 2007 sau 2008.

Celelalte sapte tari care procedeaza in mod similar sunt Germania, Olanda (a doua tara ce a respins Tratatul constitutional), Finlanda (cu al carei presedinte Basescu a vorbit la spitalul din Viena), Belgia, Danemarca, Irlanda si Luxemburg.

Posibil dialog neoficial cu Transnistria

Intr-un interviu acordat publicatiei ruse "Kommersant", presedintele Basescu a afirmat ca nu exclude inceperea unui dialog neoficial cu regimul separatist din Transnistria pentru solutionarea conflictului. Basescu a anuntat ca, in curand, Romania va putea propune un acord care sa duca la stingerea diferendului dintre Moldova si autoritatile de la Tiraspol. Planul va fi facut public dupa discutii cu politicienii romani.

Apoi va fi prezentat principalelor parti interesate, Moldova si Rusia. "Bucurestiul are si o propunere referitoare la reluarea dialogului intensiv cu privire la Transnistria si, dupa Forumul Marii Negre, se va consulta in aceasta privinta cu Chisinaul si cu Moscova", a aratat Basescu. Seful statului a admis ca nici una din partile interesate in zona (Moldova, Rusia si Ucraina) nu a invitat Romania sa ia parte la negocieri, dar a spus ca diplomatia de la Bucuresti poate gasi o solutie acceptabila de stingere definitiva a "acestui conflict inghetat".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.