"Dezbaterea privind lansarea unei platforme care sa coaguleze fortele de stanga de pe scena politica, ca alternativa la guvernarea de dreapta, se va concretiza, in perioada urmatoare, prin constituirea unui grup de initiativa care va lucra la un program punctual in acest sens", a anuntat marti seara initiatorul Polului Social, senatorul PSD, Ion Iliescu. La finalul unei reuniuni care a durat mai bine de patru ore, in care a fost dezbatuta pe larg necesitatea intaririi stangii in Romania, principala concluzie a fost legata de oportunitatea elaborarii unui program modern adaptat calitatii Romaniei de viitor membru al UE. Programul va fi conturat de reprezentanti ai PSD, Fortei Democrate, ai Partidului Socialist, Partidului Social Democrat "Titel Petrescu", Academiei Romane, profesori universitari, analisti, reprezentanti ai societatii civile, ai asociatiilor din agricultura, si ai studentilor, preum si reprezentantii mai multor confederatii sindicale.

Grupul de initiativa va stabili un calendar de reuniuni periodice dar si o agenda atat in plan legislativ, prin intermediul parlamentarilor PSD, cat si in plan social, prin intermediul sindicatelor, intelectualitatii, societatii civile. "Politica de stanga europeana inseamna, de fapt, sa inbinam economicul cu socialul, sa asiguram dezvoltarea constanta si durabila a tarii. Avem o strategie pe care am elaborat-o in 2003-2004 si care trebuie continuata. Am incercat sa transmit aceasta stafeta, dar actuala putere este insensibila la asemenea chestiuni de perspectiva", a afirmat Ion Iliescu.

Nastase cauta solutii la "guvernarea ineficienta"

La reuniune a fost prezent si fostul presedinte al Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, care a calificat drept extrem de utila dezbaterea organizata cu prilejul lansarii Polului Social, in ideea ca, astfel, se pot gasi solutiile necesare la o guvernare ineficienta cum este cazul actualei guvernari. "In opinia mea, aceasta dezbatere este extrem de utila, pentru ca incercam sa gasim solutii la o guvernare ineficienta, inechitabila, care nu face decat sa creeze probleme si nu are nici un fundament de echitate sociala", a spus deputatul PSD, mentionand totodata ca, prin intermediul acestor dezbateri, se pot gasi si solutiile pentru ca stanga sa-si recastige credibilitatea.

Pornind de la ideea ca nu este pentru prima oara cand se vorbeste despre un Pol Social, care altadata s-a numit Polul Social-Democrat sau al Democratiei Sociale, Nastase a vorbit despre trei planuri ale stangii romanesti. Un plan ideologic, teoretic, care inseamna nevoia de a proiecta o viziune clara asupra stangii intr-un moment in care perioada de tranzitie actuala se incheie, iar Romania va deveni membra a UE. Cel de-al doilea plan este cel politic, institutional. Referindu-se la acesta, deputatul PSD a spus ca aici au aparut intrebarile cu privire la faptul ca, in PSD, au fost inglobate alte formatiuni de stanga, iar partidul nou format a devenit "un monolit imperial, care, practic, a distrus intr-un fel nevoia de alternative in zona de stanga". In viziunea acestuia, cel de-al treilea plan este unul strict electoral, care inseamna organizarea unei platforme pentru alegeri. El a exemplificat cu aliantele facute la alegerile din 2000 si 2004.

Mircea Geoana: "Ideea ca suntem absolut singuri pe stanga este o capcana"

In acest context, presedintele PSD, Mircea Geoana, si-a exprimat retinerile cu privire la faptul ca PD va lua pe deplin calea spre dreapta esicherului politic. "Foarte multa lume considera ca plecarea pe dreapta a PD este una ireversibila. Sa speram ca este asa. Dar este foarte posibil ca ei sa fie blocati in aderarea la PPE si de taranisti si de catre UDMR", a afirmat Geoana, precizand in acest sens ca "ideea ca suntem absolut singuri pe stanga este o usoara capcana".


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.