Departamentul National Anticoruptie a redeschis dosarele afacerii Omu- Busteni, unul dintre cele mai rasunatoare scandaluri de coruptie ale anului 2003, in care s-a cerut o mita de 2 milioane dolari, dar care s-a soldat doar cu demisia secretarului general al guvernului Nastase, Serban Mihailescu, si cu achitarea fostului consilier guvernamental, Virgil Teodorescu. Procurorii DNA au infirmat solutiile de neincepere a urmaririi penale (NUP) fata de Mircea Cosma (fost presedinte al Consiliului Judetean Prahova) si Alexandru Cimpeanu (fost viceprimar al orasului Busteni), au cerut conexarea dosarelor disjunse din dosarul Omu, reluarea cercetarilor cu privire la Mircea Cosma si Alexandru Cimpeanu, dar si efectuarea de cercetari in cazul lui Serban Mihailescu. Si deturnarea de fonduri Phare, in valoare de 5 milioane dolari, va fi cercetata, DNA apreciind ca desi argumentele invocate de omul de afaceri Octavian Ionescu sint pertinente, ele nu au fost verificate si nu au primit o solutie legala.

In primavara anului 2003, fostul fotbalist Octavian Ionescu se autodenunta la DNA, povestind avatarurile prin care a trecut in calitate de reprezentant al unor oameni de afaceri din Elvetia si Germania care doreau sa investeasca in realizarea proiectului turistic Omu-Busteni.

ACHITARE CU CINTEC. Ionescu reclama deturnarea unor fonduri Phare de 5 milioane dolari (prin schimbarea locatiei proiectului selectionat in programul Phare 2000 din Valea Cerbului-Gura Diham in Valea Alba-Calinderu), o cerere de "comision" de doua milioane dolari, formulata de Virgil Teodorescu, pe atunci consilierul lui Serban Mihailescu, precum si faptul ca i-a dat lui Teodorescu, in transe, suma de 95.000 dolari. Din primavara pina in toamna lui 2003, autodenuntul lui Ionescu a ramas fara urmari, desi fostul PNA a autorizat obtinerea de probe prin interceptari ale convorbirilor telefonice, dar si inregistrarea unor intilniri intre Teodorescu si Octavian Ionescu. In toamna lui 2003, Ionescu s-a adresat presei, dezvaluind opiniei publice tot ce declarase la PNA. In urma unui scandal de proportii, Serban Mihailescu a demisionat, fara ca impotriva lui sa fi fost formulate acuzatii oficiale.

Tap ispasitor al afacerii, Virgil Teodorescu a fost demis, pus sub urmarire penala si trimis in judecata in stare de libertate, sub acuzatia de trafic de influenta in forma continuata. Spre suprinderea tuturor, in ultima zi lucratoare din 2005, mai exact pe 30 decembrie, Teodorescu a fost achitat. DNA, dar si Octavian Ionescu, au declarat recursuri la bizara decizie a Tribunalului Bucuresti. Practic, Afacerea Omu-Busteni parea clasata.

MIHAILESCU, AUDIAT DE FORMA. In februarie 2006, in cadrul unei emisiuni TV, Daniel Morar anunta, in exclusivitate, faptul ca procurorii din subordinea sa vor redeschide cazul Omu, fiindca solutia adoptata in cazul lui Serban Mihailescu nu a fost legala, nefiind motivata temeinic. In rezolutia DNA prin care este redeschis intreg dosarul Omu, cu toate disjungerile lui, procurorii precizeaza: "Se observa ca nu s-a adoptat o solutie legala fata de Petru Serban Mihailescu, acesta fiind audiat o singura data - in data de 20 noiembrie 2003 - olograf si intr-o calitate neprecizata". Procurorii mentioneaza si ca Octavian Ionescu "a dovedit chiar faptul ca i-a oferit acestuia drept cadou un ceas de valoare". DNA mai apreciaza drept "nelegala si netemeinica" decizia de neincepere a urmaririi penale in cazul fostului presedinte al CJ Prahova, Mircea Cosma, "existind indicii certe ca acesta - cel putin - avea cunostinta despre faptele de corupt ie sesizate, despre solicitarile pecuniare ale functionarilor implicati in desfasurarea formalitat ilor impuse de executarea proiectului (a se vedea notele de interceptare a convorbirilor telefonice)". De altfel, procurorii DNA explica achitarea lui Teodorescu si ca pe o "consecinta a fragmentarii cauzei in cursul urmaririi penale" (prin disjungeri), "a nesolutionarii unitare", astfel incit dovezile cheie nu s-au putut valorifica.


Despre autor:

Sursa: Prezentonline.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.