Corneliu Turianu si-a dat ieri demisia din functia de presedinte al Colegiului Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS). In locul lui a fost ales in functia de presedinte Claudiu Secasiu.

Propus in Colegiu de PNL, Secasiu a fost ales prin vot secret cu opt optiuni pentru si doua impotriva, in cadrul unei sedinte care a durat aproape trei ore si la care a participat si seful statului, Traian Basescu.

Membrii Colegiului CNSAS au decis ca toate functiile de conducere, inclusiv cea de presedinte, sa fie detinute prin rotatie pe o perioada de sase luni. Vicepresedintele Colegiului urmeaza sa fie ales intr-o sedinta viitoare, iar secretar a ramas Constantin Buchet, ales saptamana trecuta.

Decizia a fost luata in unanimitate de toti cei zece membri ai Colegiului CNSAS. Dan Lazea, care fusese propus de Partidul Democrat, si-a dat demisia saptamana trecuta, dupa ce Corneliu Turianu a fost ales presedinte al Colegiului CNSAS.

Noul Colegiul al CNSAS s-a reunit ieri in prima sedinta, dupa o saptamana de tensiuni in care democratii si liberalii s-au certat pentru presedintia Colegiului, iar angajatii CNSAS au protestat in strada impotriva noului presedinte.

Solicitat saptamana trecuta atat de Ticu Dumitrescu, cat si de Corneliu Turianu pentru a debloca activitatea institutiei, presedintele Basescu a fost intampinat de manifestanti, care l-au huiduit si au strigat "il vrem pe Ticu Dumitrescu". Seful statului le-a replicat: "Sa vreti mai intai legea si democratia". La plecarea de la CNSAS, presedintele nu a facut nici o declaratie fiind huiduit, din nou, de manifestantii din fata sediului institutiei. La protestul din fata sediului CNSAS au participat reprezentantii Blocului National al Revolutionarilor, ai Militiei spirituale, ai Aliantei Civice si ai AFDPR.

Ticu Dumitrescu: Criza am solutionat-o eu .
Corneliu Turianu si-a anuntat demisia din functia de presedinte al Colegiului CNSAS, decizie care nu i-a fost impusa si a reiesit in timpul discutiilor ca o solutie de deblocare a crizei, a declarat Claudiu Secasiu. Noul presedinte al Colegiului CNSAS le-a multumit atat lui Constantin Ticu Dumitrescu, cat si lui Corneliu Turianu pentru gestul facut de a nu mai candida la functia de presedinte si a salutat gestul acestora.

Constantin Ticu Dumitrescu a declarat, ieri, la sfarsitul sedintei Colegiului, ca el este cel care a solutionat criza din cadrul CNSAS si nu presedintele Traian Basescu.. El a precizat ca a propus ca presedintele Colegiului CNSAS, Corneliu Turianu, sa isi dea demisia si sa fie organizate noi alegeri fara a mai candida si el. Ticu Dumitrescu a declarat ca nu va pleca din Colegiu deoarece este obligat moral sa spuna opiniei publice tot ceea ce se intampla in cadrul acestei institutii, iar primul lucru care trebuie facut in aceasta institutie este transparenta.

Constantin Ticu Dumitrescu a spus ca a cerut presedintelui o noua intrevedere la care sa participe si seful SRI, Radu Timofte, pentru a lamuri problema cartotecilor care nu au fost predate de SRI catre CNSAS odata cu cele 1,3 milioane de dosare. El a precizat ca Traian Basescu i-a promis ca aceste cartoteci vor fi predate CNSAS.

Pe de alta parte, Ticu Dumitrescu a subliniat ca se fac presiuni asupra sa. "La ora aceasta se umbla in tara pe unde am fost. Baieti cu ochii verzi sau aproape cu ochii verzi bat satele Vrancei pentru a aduna materiale impotriva mea. Nu vor reusi sa ma intimideze!", a spus Ticu Dumitrescu.

Reactii - Premierul Tariceanu: "Este bine ca Turianu si-a dat demisia"

Premierul Calin Popescu Tariceanu considera ca "este foarte bine ca domnul Corneliu Turianu si-a dat demisia din functia de presedinte al Colegiului CNSAS", a anuntat ieri purtatorul de cuvant al guvernului, Oana Marinescu. Primul-ministru considera totodata "un lucru pozitiv" faptul ca noul presedinte al Colegiului CNSAS, Claudiu Secasiu, se bucura de sprijinul lui Constantin Ticu Dumitrescu.

Emil Boc: "CNSAS a declansat criza"
PD apreciaza faptul ca in cadrul CNSAS s-au gasit resurse pentru a rezolva criza prin care trecea, fara implicare politica, se arata intr-o declaratie de presa transmisa ieri de presedintele PD, Emil Boc. "Asa cum a afirmat mereu in ultima saptamana, Partidul Democrat isi mentine parerea ca intrarea in criza a fost determinata din interiorul CNSAS, ca urmare a unui conflict interpersonal, dovada ca si rezolvarea crizei a venit tot din interior", afirma Emil Boc. Potrivit lui Boc, Corneliu Turianu se bucura in continuare de increderea cu care a fost investit de catre PD, atunci cand a fost nominalizat pentru aceasta functie.

PC saluta alegerea lui Secasiu
Partidul Conservator este multumit ca prin demisia lui Corneliu Turianu din functia de presedinte al Colegiului CNSAS si alegerea lui Claudiu Secasiu "s-ar parea ca situatia s-a rezolvat", a declarat marti purtatorul de cuvant al conservatorilor, deputatul Bogdan Ciuca. "E pacat ca a existat tot acest circ mediatic pentru ca un lucru care trebuia sa fie respectat sa fie respectat", a afirmat purtatorul de cuvant al PC.

Verestoy Attila: "Solutia pentru conducerea CNSAS era o regandire a situatiei"
Vicepresedintele Comisiei parlamentare comune pentru exercitarea controlului asupra activitatii SRI, Verestoy Attila, a precizat ieri ca solutia pentru conducerea CNSAS era o regandire mai profunda a situatiei si nu o renuntare a candidaturii celor ce au fost alesi prin mandat. "Nu stiu de ce nu s-a facut o revocare a presedintelui", a precizat senatorul UDMR.

Verestoy nu s-a aratat multumit nici de propunerea de schimbare a conducerii la o perioada de sase luni. "Este o gaselnita si nu o solutie rezultata in urma unei chibzuieli si a unei gandiri mai profunde. Nu vad cum va putea un for sa lucreze, daca nu va avea niste reguli foarte bine definite", a declarat pentru A.M. Press senatorul.

Vasile Dancu: "Miza este prea mare pentru ca CNSAS sa functioneze optim"
Senatorul PSD Vasile Dancu este de parere ca problemele legate de CNSAS nu se vor incheia odata cu demisia lui Corneliu Turianu din functia de presedinte si cu alegerea lui Claudiu Secasiu. Vasile Dancu a admis ca nu cunoaste "toate subtilitatile" din scandalul creat in jurul CNSAS, dar, in opinia sa, miza legata de activitatea consiliului este prea mare pentru ca acesta sa functioneze optim.

Vadim Tudor: "CNSAS si-a schimbat conducerea in mod nedemocratic"
Presedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, a afirmat ieri ca CNSAS si-a schimbat conducerea in mod nedemocratic. La randul sau, vicepresedintele executiv al acestui partid, Lucian Bolcas, considera ca noua conducere a CNSAS reprezinta "o solutie de avarie". Corneliu Vadim Tudor considera ca CNSAS, inca de la infiintarea sa, in urma cu sase ani, a reprezentat si reprezinta, in continuare, "o institutie ilegala, anticonstitutionala, parazitara, bugetivora, care invrajbeste populatia".

Cozmin Gusa: "O negociere intre seful statului si premier"
Alegerea lui Claudiu Secasiu ca presedinte al Colegiului CNSAS arata ca a avut loc o negociere intre Traian Basescu si premierul Calin Popescu-Tariceanu, de natura sa detensioneze activitatea institutiei, a declarat, ieri, pentru Rompres, presedintele Partidului Initiativa Nationala (PIN), deputatul Cozmin Gusa. In opinia sa, CNSAS poate fi folosit ca unealta in manipularea Parlamentului, avand in vedere ca exista posibilitatea ca o suta de senatori si deputati sa fi fost colaboratori ai securitatii ca politie politica. "Eu am aceasta informatie de la CNSAS, dintr-o lista provizorie care cuprindea 15 nume de parlamentari (...) Daca eu am aceasta informatie, o are si presedintele Basescu", a spus Gusa.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.