UDMR s-a aratat dispusa sa sprijine initiativa PD de a forma un pol de centru-dreapta.

Marko Bela atrage insa atentia democratilor ca proiectul va fi credibil daca se vor produce schimbari de fond la nivelul partidului lor, si nu doar de forma.
Marko Bela a spus ca formatiunea sa va incerca sa contribuie la formarea acestui pol, pentru ca orientarea crestin-democrata si conservatoare este slab reprezentata in Parlament. El a adaugat ca, in prezent, UDMR este singura formatiune parlamentara care se revendica de la aceasta doctrina.

Intrucat Uniunea este membru al PPE, Marko Bela s-a oferit sa sprijine viitorul pol de centru-dreapta la nivelul popularilor europeni. Insa a spus clar ca Uniunea este un partid de sine statator si nu are in vedere sa incheie vreo alianta cu noua structura. In opinia sa, crearea polului crestin-democrat nu presupune numai o decizie in acest sens. "Nu se schimba numai fatada, ci si programul, dezideratele, iar acest lucru presupune o dezbatere serioasa", a explicat el. Desi a spus ca nu pune la indoiala buna intentie a celor care au lansat ideea noului proiect, in opinia lui Marko Bela "unii cred ca este necesara doar schimbarea denumirii".

Miza este statutul minoritatilor

Atitudinea abordata de liderul UDMR nu este insa total dezinteresata. Miza o reprezinta statutul minoritatilor nationale. In momentul in care democratii s-au opus adoptarii acestei legi, Marko Bela i-a acuzat de discurs ultranationalist, apropiat de cel al PRM. In plus, le-a spus ca se mai gandeste daca va sprijini afilierea PD la PPE. Acum, el s-a oferit sa le acorde sustinere pe plan extern, insa a sugerat ca, daca vor sa faca acest pas, democratii vor fi nevoiti sa isi revizuiasca atitudinea fata de proiectul de lege privind statutul minoritatilor nationale.

"PD tinde sa treaca de la populism la ideologia populara", a spus presedintele Uniunii, adaugand ca acest lucru presupune ca democratii trebuie sa aiba o atitudine clara, inclusiv fata de conditiile minoritatilor nationale din Romania. "PD trebuie sa devina partid de centru-dreapta, dar colegii democrati trebuie sa isi revada prioritatile, sa aiba un program compatibil cu partidele din PPE", a mai spus Marko Bela.

Intrebat daca schimbarea de fond a PD ar insemna revizuirea atitudinii fata de proiectul de lege privind statutul minoritatilor nationale, liderul UDMR a raspuns ca "nu s-a referit numai la acest lucru". El a adaugat ca problema minoritatilor este un element important al tuturor doctrinelor.
Proiectul de lege privind statutul minoritatilor se afla in continuare la Camera Deputatilor. Ieri, comisiile au reluat discutiile pe amendamente. Marko Bela a spus insa ca, in absenta unei intelegeri clare in cadrul coalitiei pe acest subiect, problema statutului va fi amanata.

Modele de autonomie, trimise lui Basescu

Consiliul National Secuiesc i-a trimis lui Basescu modelele de autonomie din Europa. Demersul radicalilor maghiari vine ca raspuns la apelul lansat de presedintele Traian Basescu, in luna ianuarie, in fata APCE. Apreciind ca modelul romanesc de protectie a minoritatilor nationale este unic pe plan european, Basescu cerea ajutor. "Va rog, daca aveti un asemenea model, as vrea foarte mult sa-l iau cu mine si sa gasesc solutii pe care sa le aplicam". Si CNS s-a oferit sa il ajute. Pe lista exemplelor date de Consiliu se regaseste autoguvernarea personala a comunitatii germane din Danemarca, a comunitatii daneze din Germania. Ca si autoguvernarea personala a comunitatilor minoritare din Ungaria, care sunt considerate factori constitutivi ai statului si dispun de competente de autonomie locala si la nivelul intregii tari.

De asemenea, CNS enumera si statute de autonomie teritoriala si legi de autonomie teritoriala ale comunitatilor autonome din cadrul Uniunii Europene. "Tinand cont de cele aratate, va rugam cu respect sa binevoiti a interveni la nivelul puterii legislative si executive in vederea garantarii prin lege a autonomiei personale a comunitatii nationale maghiare din Romania si a autonomiei Tinutului Secuiesc", scrie la final Csapo Jozsef, presedintele CNS.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.