Biroul National de Coordonare al Cluburilor Studentesti Liberale (CSL) se declara impotriva fuziunii PNL-PD si propune coagularea tuturor fortelor politice democratice de dreapta din Romania in jurul PNL, declara presedintele CSL Liviu Jicman.

Liderul tinerilor liberali a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca forul de coordonare al CSL s-a pronuntat pentru continuarea colaborarii PNL-PD in cadrul Aliantei D.A., precum si pentru pastrarea traditiilor si valorilor liberale ale partidului pe care il reprezinta.
Totodata, Jicman a subliniat faptul ca CSL sustine ca proiectul consolidarii polului de centru-dreapta, ca principala forta politica din Romania, sa se realizeze doar in jurul PNL.

O dreapta autentica, a adaugat liderul CSL, trebuie sa tina cont de principiul descentralizarii deciziei, dar si de cel al democratiei interne. De asemenea, principiile privind libera competitie, alegerile uninominale, libertatea de expresie, transparenta decizionala, precum si cel al responsabilitatii politice sunt extrem de importante pentru constituirea unei drepte liberale autentice, a subliniat Liviu Jicman.Potrivit liderului tineretului liberal, cele 26 de cluburi studentesti pe care le conduce numara aproximativ 8.000 de membri.

Apelul seniorilor

Hotararea Biroului National de Coordonare al CSL vine la cateva zile dupa ce presedintele PNL, premierul Calin Popescu Tariceanu, le-a solicitat celor care fac declaratii pe tema fuziunii acestui partid cu PD sa fie rezervati in a respinge sau in a pune conditii inacceptabile celorlalti.
"Am impresia ca se creeaza prea multa agitatie pe un subiect care nu este pe agenda cetateanului. Fuziunea este mai mult un proiect intern al celor doua partide. Le-as sugera si colegilor din PD sa ne axam mai mult pe preocuparile care sunt pe agenda cetateanului", a declara Tariceanu, la finalul intalnirii cu Senatul partidului.

Mai multi seniori liberali s-au pronuntat impotriva fuziunii cu PD, argumentand ca unificarea celor doua formatiuni politice nu inseamna altceva decat disparitia PNL.Presedintele Senatului PNL, Constantin Balaceanu-Stolnici, a trimis liberalilor o scrisoare intitulata "Apel catre liberali" in care le cerea colegilor de partid sa nu cedeze in fata celor care vor disparitia liberalismului in Romania.
Balaceanu-Stolnici isi exprima ingrijorarea fata de faptul ca "unii membri PNL participa la disparitia partidului de pe scena politica".Stolnici lasa a se intelege faptul ca PD este un partid venit din partea stanga, care afiseaza acum o vaga doctrina populara, care nu are radacini in traditiile politice liberale si nici rezonanta in mentalul romanesc.

De asemenea, Stolnici cataloga fuziunea dintre PNL si PD drept o "contraproductiva hibridare politica".
Radu Campeanu, presedintele fondator al PNL 1990, declara, de asemenea, ca fuziunea dintre PNL si PD este nefireasca si "nu urmareste decat discutabile interese electoraliste".Seniorul liberal declara ca, prin fuziunea cu PD, PNL va fi desfiintat si facea un apel pentru pastrarea doctrinei liberale.Ca si Balaceanu-Stolnici, Campeanu vorbea despre colegi care au devenit membri PNL "din interese personale sau de grup".Ca argument impotriva fuziunii cu PD, seniorul liberal aminteste traditia PNL si subliniaza faptul ca unificarea cu democratii nu urmareste decat "interese electoraliste".Campeanu le cerea liberalilor sa ramana uniti in jurul "valorilor comune de ordin spiritual, politic, economic si social, pentru a putea sluji, ca ilustrii nostri inaintasi, marile interese ale poporului nostru, atat pe planul politicii interne, cat si pe cel al politicii externe", mai ales in perspectiva intrarii in Uniunea Europeana.Presedintele de onoare al PNL, Mircea Ionescu Quintus, spunea ca nici un liberal adevarat nu poate accepta propunerea "socanta" a democratilor (fuziunea sa se realizeze pana la 15 iunie, sub umbrela Partidului Popular European).

"Ni se propune sa ne desfiintam, asigurandu-ni-se in schimb un loc confortabil la cimitirul Bellu sau undeva in mansarda din casa popularilor, cu care nu avem nimic in comun", declara Quintus, adaugand ca spera ca fuziunea cu democratii nu se va intampla si ca actuala conducere a PNL nu va accepta sa devina "groparul" propriei formatiuni politice.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.