Incepand cu 1 iulie si pana la sfarsitul acestui an, fiecare roman, indiferent de statutul social, ar putea fi obligat sa-si declare averea pe care o are in prezent. Intiativa apartine vicepremierului Adriean Videanu, care a declarat ieri ca realizeaza o evaluare a impactului unei astfel de masuri in vederea inchiderii tuturor portitelor de evaziune fiscala. "In urmatoarele doua-trei saptamani voi prezenta Guvernului un memorandum pe aceasta tema. Am discutat deja cu domnul prim-ministru Tariceanu care a agreat ideea", ne-a declarat Videanu, adaugand ca masura ar putea intra in vigoare de la jumatatea anului, dupa o campanie de popularizare a initiativei. Vicepremierul a explicat ca depunerea declaratiilor de avere de catre fiecare cetatean va reprezenta elementele de urmarire a achitarii tuturor taxelor si impozitelor care trebuie platite de agentii economici si persoanele fizice.
Respectivele declaratii de avere ar urma sa fie depuse la organul fiscal, fara a fi facute publice, iar eventualele verificari se vor face prin sondaj. "Nu ne intereseaza cum si-a dobandit averea un cetatean sau altul, in ultimii 15 ani. Declaratia este necesara pentru ca organul fiscal va avea la ce sa se raporteze la un moment dat, cand vrea sa faca o evaluare prin sondaj, comparand declaratia de avere cu declaratiile de venit din ultimii cinci ani. L-a prins - l-a taxat; si-a platit in mod corect obligatiile fata de bugetul statului, este un cetatean onorabil", a mai explicat Videanu. Cat despre cei care au dobandit averi nejustificate in ultimii ani si exista suspiciuni ca au fost obtinute ilegal, Videanu spune ca organele de ancheta vor fi cele care vor actiona in aceste cazuri.
"Fiscul va fi interesat de averea actuala. Daca X declara anul acesta o anumita avere, el nu va putea, de exemplu, sa mai cumpere o casa pe numele soacrei, pentru a se sustrage platii impozitului, deoarece si soacra va avea o astfel de fisa. In plus, nedepunerea declaratiilor de avere va reprezenta crima economica. Bineinteles ca va exista un termen pana la care cetateanul poate depune fisa, dupa care va fi amendat. In cazul in care nici atunci nu va depune declaratia de avere, atunci acest lucru se transforma in infractiune si va fi pedepsita ca atare", a mai spus Videanu. In ceea ce priveste continutul declaratiilor de avere, vicepremierul a explicat ca vor fi tipizate si ca vor fi emise norme foarte precise de completare a acestora. "Dupa campania de popularizare, lumea va sti ce trebuie sa faca. Pe langa casa, masina, terenuri, in declaratie vor fi trecute si valoarea bijuteriilor, obiectelor de arta s.a.m.d. Practic se va urma, intr-o anumita masura, modelul declaratiilor de avere depuse de demnitari", a mai spus Videanu.
El a adaugat ca astfel va reusi sa blocheze aproximativ 80% din incercarile de evaziune fiscala. De asemenea, Adrian Videanu a precizat ca, dupa incheierea evaluarii, spera ca actul normativ sa fie gata in urmatoarele trei luni. "O sa vedeti ca, dupa ce vom scoate la iveala vreun vames, vreun sofer sau om de afaceri alaturi de unul care vinde covrigi si are limuzina la poarta, lucrurile vor deveni mult mai clare", a mai spus vicepremierul pe probleme economice. El a spus ca are deja promisiuni privind acordarea unor sume nerambursabile si asistenta unor specialisti din partea mai multor tari pentru realizarea acestui proiect aflat acum in faza de evaluare.
Despre autor:

Sursa: Adevarul
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Cum să investești într-un startup: primii pași
Sursa: start-up.ro
-
Raportarea ESG și de ce este esențială pentru orice companie listată la bursă
Sursa: green.start-up.ro
-
Povestea Precious Circuit, start-up-ul fondat de doi tineri care fac...
Sursa: retail.ro
-
Părintele Porfirie: Medicamentul şi marele secret pentru creşterea copiilor
Sursa: garbo.ro
-
Cine sunt echipele care concurează la America Express? Acum s-a aflat! Ce...
Sursa: kudika.ro
-
CEC Bank, profit net de 54,2 milioane de lei în primul trimestru din 2022
Sursa: futurebanking.ro
-
România, pe locul 1 în UE la numărul de podgorii. Avem însă viță de vie...
Sursa: wall-street.ro