Presedintele Traian Basescu este de parere ca „unificarea natiunii romane se poate face in interiorul Uniunii Europene“. Ideea a fost sustinuta recent si de premierul Tariceanu, dar Basescu l-a taxat atunci ca fiind nediplomat si inoportun.

Presedintele Traian Basescu le-a explicat, ieri, diplomatilor acreditati la Bucuresti, cu ocazia audientei de Anul Nou, ca nu exista schimbari in politica externa a Romaniei in 2006. El a marcat obiectivele deja stiute ale agendei internationale a Romaniei: consolidarea apartenentei la NATO si continuarea demersurilor pentru integrarea in UE, care ramine "prioritatea majora" de politica externa. Presedintele a subliniat ca asigurarea securitatii Europei nu se poate face fara integrarea Balcanilor de Vest si a pledat pentru un statut de larga autonomie a provinciei Kosovo.

N-a vorbit gura fara Tariceanu

Basescu a insistat asupra faptului ca anul 2005 a insemnat relansarea relatiilor bilaterale romano-moldovene, pornind de la principiul: "O singura natiune in doua state distincte". El a vorbit si despre acordarea unei atentii speciale relatiilor cu Republica Moldova, apreciind ca UE ar putea sa abordeze o foaie de parcurs, pentru aceasta tara, similara celei puse la dispozitie statelor din Balcanii de vest.

In decembrie, la Bruxelles, Basescu il oprea pe Tariceanu sa faca publica aceasta intentie a UE. Basescu si-a exprimat ingrijorarea fata de declaratiile "extrem de agresive" ale oficialilor de la Teheran, adresindu-le apelul la reluarea dialogului cu ONU pentru garantarea securitatii statelor din regiune.

Basescu a mai spus ca Romania va continua sa faca demersuri pentru reluarea bunelor relatii cu toate statele arabe si din Asia-Pacific. El a aratat ca Romania isi va mentine toate angajamentele militare si ca nu va diminua, in nici un fel, participarea trupelor prezente in misiunile din Irak, Afganistan si din Balcanii de Vest.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.