PD si UDMR se joaca de-a soarecele si pisica pe masa negocierilor la noul Statut al minoritatilor. Vanturarea tezei aparitiei unui proiect pe aceeasi tema, de sorginte democrata, promovat de ex-PUNR-istul Valeriu Tabara, a provocat ieri dureri de cap udemeristilor, care, desi sustin ca nu vor sa ridice manusa aruncata in usa stabilitatii guvernamentale, au readus in atentia colegilor din PD situatia delicata din PPE.

UDMR, membru cu drepturi depline in randurile popularilor, poate face apel la dreptul sau de veto pentru a bloca "observatorul" PD, care aspira la aceeasi calitate.

In replica, liderul PD, Emil Boc, infirma existenta unui proiect de lege propriu in materie, insa precizeaza ca oamenii sai au pregatite o serie de amendamente "substantiale", peste 150, la legea aflata la Parlament.

Sursa de conflict vine din faptul ca amendamentele de care vorbeste PD, unele dintre ele, modifica in esenta legea. Acestea, cele esentiale, sunt impartasite de mai toate celelalte partide ale Coalitiei, astfel ca UDMR risca sa ramana singurul sustinator al variantei proprii, in conditiile in care PSD si PRM nu accepta statutul.

Propunerea PD de eliminare a intregului capitolului 5 din proiect, care vizeaza printre altele si functionarea Consiliului National al Autonomiei Culturale, a inflamat spiritele din UDMR. Supararea udemerista s-a amplificat cand s-a aflat cine a fost initiatorul proprunerii, deputatul Valeriu Tabara, ex-lider PUNR cunoscut ca tributar retoricii nationaliste.

Tabara sustine ca nu a facut totul de capul lui, fiind ajutat in elaborarea celor 150 de amendamente si de alti "specialisti in drept" din partid, deputatii Daniel Buda, Augustin Zegrean si Petre Strachinaru. Vizibil nemultumit, presedintele UDMR, Marko Bela a apreciat ca fiind un "act de un anumit cinism" faptul ca, in interiorul PD, de problema statutului minoritatilor se ocupa tocmai Tabara. "Pentru mine, o astfel de incredintare imi aminteste de un proverb - sa nu pui lupul paznic la oi. Daca punem lupul paznic la oi, nu prea vom reusi sa ajungem la un rezultat", a apreciat Marko Bela. Liderul Uniunii a tinut sa precizeze ca formatiunea sa "nu doreste sa ridice o astfel de manusa care creeaza incertitudine si instabilitate in coalitia de guvernare, dar nici nu putem lasa fara replica ceea ce spun colegii din PD".

Marko a lansat insa un ultimatum formatiunii lui Boc, cerandu-i sa-si clarifice "viziunile" si sa se decida pe cine vrea ca ali-at, UDMR sau PRM. In context, Marko a mentionat, in treacat, una din parghiile de persuasiune de care dispune pentru a infrange cerbicia PD - statutul de membru plin in PPE fata de cel numai de observator al colegilor de guvernare. "Noi avem un drept de veto in ceea ce priveste intrarea in PPE a altor formatiuni politice din Rom?nia, dar noi nu am amenintat cu folosirea acestui drept de veto", s-a grabit Marko sa adauge in rasetele ziaristilor. Conducerea PD se pregateste insa de un raz-boi de uzura. Potrivit lui Emil Boc, partidul nu a pregatit si nu intentioneaza sa elaboreze un nou proiect de lege privind Statutul minoritatilor nationale, dar isi mentijne pozitia privind eliminarea dreptului de veto al Consiliului National al Minoritatilor si eliminarea Consiliilor Teritoriale ale Autonomiei Culturale, excluderea criteriului de referinta al cetateniei si mentionarea ca orice persoana poate beneficia de dreptul la nondiscriminare prevazut de lege.

La randul sau, Valeriu Tabara sustine ca amendamentele PD sunt in conformitate deplina cu recomandarile Comisiei de la Venetia si cu prevederile Conventiei-cadru a Comisiei Europene. "Imi asum propunerea de eliminare a capitolului 5 pentru ca el nu-si regaseste cadrul constitutional, generand paralelisme institutionale. E normal sa ii deranjeze pe colegii din UDMR, pentru ca ei vin cu lucruri noi pe care nu si le asuma nimeni. Nici PD, nici altcineva nu poate accepta ca Rom?nia sa devina stat multinational", spune Tabara. Aceste amendamente au fost deja remise conducerii PD si este posibil ca deputatul de Cluj, Daniel Buda sa-l fi informat pe Boc mai pe larg despre continutul lor. In aceste conditii, prognosticul dat de Marko pentru adoptarea acestei legi, sfarsitul lui februarie-inceptul lui martie,inainte de finalizarea raportului de tara, pare hazardat. La amendamentele PD se mai adauga, potrivit lui Strachinaru, peste 300 de amendamente PRM, fara a mai pune la socoteala eventualele propuneri PSD.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.