Eurodeputatul PDL Cristian Preda a declarat, miercuri, ca o cuplare in mai-iunie 2014 a alegerilor prezidentiale cu cele europarlamentare e un "cadou USL de sase luni pentru Crin Antonescu", fiind problematica din punct de vedere constitutional, desi ar fi benefica in plan politic.

"Reducerea mandatului presedintelui Traian Basescu se poate face doar printr-o demisie a acestuia si nu stiu daca asta intra in pactul de coabitare. Ma tem ca e doar un joc politic, o reamintire a conflictului intre USL si presedintele Basescu. Eu, personal, nu cred ca e de sustinut asa ceva. Cred ca trebuie sa ne concentram atentia asupra unei reale dezbateri constitutionale", a declarat Preda, pentru MEDIAFAX, adaugand ca modul in care majoritatea USL a validat noul Avocat al Poporului indica faptul ca aceasta va incerca sa isi impuna punctul de vedere si in privinta modificarii Constitutiei.

El a subliniat ca reducerea mandatului presedintelui Basescu reprezinta "o problema constitutionala", neputand fi rezolvata decat prin demisia sefului statului.

Eurodeputatul PDL a spus ca devansarea alegerilor prezidentiale este "un mic cadou USL pentru Crin Antonescu, ca acesta sa ajunga mai repede la Palatul Cotroceni".

"Nu vad un potential de negociere aici, exprima doar vointa de a afirma o majoritate sigura de sine", a afirmat Preda.

Totodata, Preda a spus ca organizarea in mai-iunie 2014 a alegerilor prezidentiale si inceperea mandatului noului sef de stat ales abia in decembrie nu e o solutie, fiind ceva diferit de sistemul din SUA. "Acolo e o diferenta de doua luni intre alegeri si investire, nu de sase luni, e o diferenta foarte mare", a spus Cristian Preda.

Pe de alta parte, Preda a aratat ca o cuplare a celor doua scrutinuri nu e o problema pentru Parlamentul European, care nu are recomandari impotriva, avand si avantaje "politice".

"Din punct de vedere politic, nu e o problema. Vor fi mai multi participanti la scrutinul pentru PE, daca e cuplat cu alegerile prezidentiale. E bine sa le cuplezi si din perspectiva prezidentialelor, pentru ca avem nevoie de un presedinte care sa fie constient de locul nostru in Europa, sa nu se supere cum se supara Crin Antonescu cand il critica cineva in Europa pentru dispretul fata de statul de drept", a mai spus Preda, intrebat daca suprapunerea celor doua campanii electorale nu ar dauna desfasurarii normale a dezbaterii in campania pentru europarlamentare.

Citeste si:
Traian Băsescu a fost internat la Spitalul Militar din Bucureşti
Traian Băsescu a fost...

Citeste si: Ponta, despre devansarea prezidentialelor: Ar fi extraordinar de bine pentru Romania


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.